TÜRKİYE’NİN önemli sebze ve meyve üretim merkezlerinden Gazipaşa’da, yılın dört mevsimi üretim yapılıyor. Kış aylarında ülkemizin ve ihracat yapılan ülkelerin sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Gazipaşalı üreticiler, yaylalarda hasada hazırlanıyor.
Gazipaşa’ya bağlı yaylalarda sebze ve meyve üretimi her geçen yıl artarken, birçok kişi yaylada yaptığı üretimle geçimini sağlıyor. Deniz seviyesinden binlerce metre yükseklikteki yaylalarda kapalı ve açık olmak üzere yaklaşık 200 dekar alanda üretim gerçekleşiyor. İlçemiz yaylalarında genellikle domates, salatalık, kabak, lahana, marul ve maydanozun yanında nohut, arpa ve buğday gibi ürünler yetiştirilirken, hububat üretiminin büyük bir bölümü yine yaylalardan karşılanıyor.
“HUBUBAT ÜRETİMİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ YAYLALARDA YAPILIYOR”
Ziraat Odası Başkanı Çelik, ilçenin buğday başta olmak üzere nohut, arpa gibi hububat üretiminin büyük bir bölümünün yaz aylarında yaylada yapılan üretimle karşılandığını dile getirdi. Gazipaşa’nın tarımsal üretimde iklim konusunda avantajlı bir konumda bulunduğunu dile getiren Çelik, “İlçemiz, coğrafi konumu nedeniyle yılın 4 mevsimi üretim yapıldığı bir yer. Topsekisi, Maha, Berem, Çayıryakası yaylalarında mayıs ayında ekim yapan üreticiler, ektikleri ürüne göre temmuz, ağustos ve eylül aylarında hasat yapıyor. Gazipaşa’nın buğdayının en fazla kalktığı yer Çayıryakası Yaylası. Yine yaylada en çok üretimi yapılan ürünlerin başında nohut geliyor. Hemen hemen her yaylada ekimi yapılan nohutlar, eylül ayında hasat ediliyor. Yaylalarda üretim her geçen yıl artıyor” dedi.
ÜRETİCİYE DESTEK ÇAĞRISI
“Üretimi ve üretmeyi seven tüm çiftçilere hak ettiği destek verilmeli” diyen Çelik, “Ne yazık ki üretimde girdi maliyetlileri çok yüksek. Ekmeğini, geçimini topraktan kazanan ve ülkesini kalkındırmak için üretime devam eden bütün çiftçilere hak ettiği desteği verilmesini istiyoruz. Gazipaşa gibi bir yerde yılın 12 ayı üretim yapan çiftçilere yılın her mevsiminde destek verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. >Selçuk ÖZTÜRK