Tarih: 04.06.2024 10:54

GAZEMDER SEKTÖRE UMUT OLDU

Facebook Twitter Linked-in

2021 yılının sonunda 15 kurucu ile faaliyetine başlayan Gazipaşa Emlakçılar Derneği (GAZEMDER), sektörel ve sosyal çalışmaları ile ilçede meslek derneklerinin önemini kanıtlamış oldu. Emlak sektöründe öncü yapısı ile büyümeye devem eden derneğin faaliyetleri ve emlak sektöründeki son yaşanan gelişmeler hakkında GAZEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Türker, önemli açıklamalarda bulunarak; “GAZEMDER olarak faaliyetlerimiz, emlak sektörüne umut oldu” dedi. 


“ÇALIŞMALARIMIZIN SONUÇLARINI ALIYORUZ”
GAZEMDER Başkanı Savaş Türker, 2021 yılında ilçede sektörün sıkıntılarına çare olmak üzere zor şartlarda meslektaşlarının özverisi ile dernek kuruluş çalışmalarına başladıklarını dile getirerek, açıklamasına şöyle devam etti; “Meslekte belge ve ayakçılık sorununun ön planda bir dönemde başlayan çalışmalarımızın sonuçlarını 2024 yılı sonu itibariyle almaya başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlçemizde 36 faal resmi ofis ile başlayan süreçte 102 resmi emlak ofisine ulaşmış bulunmaktayız. Bu ofislerimizden 80 tanesi Gazipaşa Emlakçılar Derneği bünyemizde faaliyet göstermektedir. Üyemiz olan ofislerimizin % 100 lük kısmının Mesleki Yeterlilik Belgesi (Seviye 5 Belgesi), ve Mesleki Eğitim Belgesi (120 Saat Eğitim Belgesi) süreci tamamlanmıştır. Seviye 5 Mesleki yeterlilik belge yenileme süreci gelen üyelerimizin de yenileme çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. 


Resmi Gazetede yayınlanan ve yürürlükte olan Taşınmaz ticareti yetki belgesi yönetmeliğindeki revizyon ile 14 mayıs 2024 tarihi öncesin de Ticaret odası ya da esnaf odası sicil ve faaliyet kaydı olan ofislerin Taşınmaz Ticareti Yetki Belgelerini Mesleki Yetkinlik (STAJ) şartı gözetilmeksizin almaları için 31 Aralık 2024 Tarihine kadar bir süre tanınmış olup dernek üyelerimizin 72’sinin Taşınmaz Ticareti Yetki belgelerini almış kalan 8 üyemizin için başvuru sürecimiz devam etmektedir. Böylece ay sonu itibariyle derneğimizde belge eksiği olan üyemiz kalmayacaktır. Bu işlemleri yürütürken üye olmayan meslektaşlarımız derneğe kazanılması konusunda gerekli çalışmalara devam etmekte onların da belge ve diğer sorunlarına yardımcı olmaya özen göstermekteyiz. İlçe genelinde belge sayımız 77’ye ulaşmıştır.


“HEDEFİMİZ; GAZİPAŞA’DA TAŞINMAZ TİCARETİ YETKİ BELGESİZ HİÇBİR OFİSİN KALMAMASI”
Hedefimiz ve kırmızıçizgimiz olan 2024 sonu itibariyle ilçemiz Gazipaşa’da Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesiz hiçbir ofisin kalmaması; böylelikle emlak ofisleri arasında belge ve yetkilendirilme anlamında bütünlüğün sağlanması amacımızda da sona yaklaşmış bulunmaktayız. Bu sebeple belgesel bütünlüğün sağlandığı bu dönem içerisinde tüm meslektaşlarımızın bizden beklentisi olan kararlara da imza atmaya devam ediyor. 15.05.2024 tarih ve 54 sayılı yönetim kurulu kararı ile Dernek üyelerimiz ve meslektaşlarımızın haklarının korunması amacıyla yetkisiz ve belgesiz olarak gayrimenkul alım satım ve kiralama faaliyetinde bulunan kişilerin sosyal medya ve emlak platformlarında yaptığı faaliyetlerin şikâyet ve genel tespitlerle belirlenmesi ve bu belirlenen şahısların TTBS (Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi) üzerinden Ticaret Bakanlığına bildirimlerinin yapılması konusunda oy birliği ile karar alınmış olup,  bu karara istinaden şikâyet dosyaları oluşan kişi ve işletmelerin bildirimlerine başlanmıştır. İlk iki dosya Ticaret Bakanlığı tarafından işleme konulmuş olup bu tarz faaliyetlerde bulunanlarla alakalı başvuru ve takip faaliyetlerinin devam edeceği konusunda muhatapları uyarıyoruz. 


“EĞİTİM BELGESİ, EMLAKÇI OLABİLMEK İÇİN TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİLDİR”
İlçemiz sınırları içerisinde gayrimenkul ile alakalı sosyal medya ve ilan platformlarında ilanı olan yetkisiz ve belgesiz kişilerin başta geçmiş ilan ve reklamlarını olmak üzere yayında olan tüm ilanlarını kaldırmalarının menfaatlerine olacağını hatırlatmak istiyorum. Bu çeşit ilan ve reklam veren kişilerin Ticaret Bakanlığı; Maliye Bakanlığı ve Sigorta Genel Müdürlüğünce takip süreçlerinin ciddi mali sonuçlara yol açabileceğinin özellikle altını çiziyorum. Buradan bir uyarımda sadece seviye 5 ve 120 saat eğitim belgesi alıp ben emlakçıyım diyen kişilere. Şu unutulmamalıdır ki bu belgeler emlakçı olabilmek için gerekli sürecin basamakları olup tek başına bir emlakçılık belgeleri değildir. Ayrıca bu belgeler süre içeren belgelerdir. Mesleki Yeterlik (seviye 5) belgesi Geçerlilik Süresi 5(beş) yıl olup bu süre içerisinde en az bir yıl sigortalı çalışmak veya en az 2 yıl resmi ofis açılışını gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir. Bu yetkinliği sağlamayan kişilerin belgeleri sistem üzerinden otomatik olarak iptal edilecek ve sınavsız tekrar verilmeyecektir. Süreç içerisinde bu belgelere sahip olmak yeterli değildir. Bu belgelere sahipseniz sadece bir emlak ofisinde sigortalı olarak satış danışmanı olarak çalışma yetkiniz vardır. Arıca maliye kaydınız oluşturup ticaret odası ya da esnaf odası kaydınızla resmi ofis açılışı yaparak ve Taşınmaz Ticareti Yetki belgenizi alarak emlak faaliyetlerinizde bulunmanız gerekmektedir. Bunun haricinde sizler de yasal emlakçı değilsiniz.


“LÜTFEN SÖZLEŞME KULLANIMINA ÖNEM VERELİM!”
Üye ve meslektaşlarımızın haklarının korunması mesleğin yetkili ve belgeli kişiler tarafından profesyonel yapı içerisinde yönetilmesi özverimiz sonuna kadar sürdürme çabasındayız. Gelmiş olduğumuz bu 3 yıllık aşamada belge konusunda söylemlerimiz ve sonuçları; sosyal medya ve emlak platformlarında ki gayri resmi portföyün % 80 oranındaki azalması bile dikkate alındığında doğru yolda doğru işler yaptığımız konusunda bizlere ışık ve güç vermektedir. Bizler dernek olarak faaliyetlerimizi ve söylemlerimizi çıkan veya çıkacak yasa ve yönetmeliklere meslektaş ve müşterilerimizi en iyi şekilde hazırlamak için planlamaktayız. Bu aşamada bir hususa değinmeden geçemeyeceğim. Yaşanan süreç içerisinde mesleğin en önemli konusu haline gelecek sözleşme kullanımı ve yetkilendirme konusunda vatandaş ve meslektaşlarımın dikkatini çekmek istiyorum. Emlakçılık mesleğinin ana temelinin sözleşme olduğu unutulmamalıdır. Alıcı, satıcı ve emlakçının haklarını koruyan sözleşmelerdir ve unutmayın mülkünüzü de korur. Yasal dayanaktır. Lütfen sözleşme kullanımına önem verelim. 


YETKİ VERMEDİĞİNİZ KİŞİLERE MÜLK SATTIRMAYIN!
Yetki vermediğimiz kişilere mülk sattırmayalım. Yetkisini almadığımız yerlerin alım satımını gerçekleştirmeyelim. Mülkünüzü satmak için birçok emlakçıya vermenize gerek yok. Ne kadar çok emlakçıya verirsem mülküm çabuk satılır tezi doğru değildir. Bu konuda güvendikleri bir meslektaşımıza yetkilendirme sözleşmesi imzalamaları menfaatlerine olacaktır. Yetkilendirilmiş emlakçı sizin yerinizi gönül rahatlığı ile pazarlama teknikleri kullanarak pazarlayacak. Sizler de sözleşme şartları dahilinde mülkünüzün fiyatını, emlakçıya ödeyeceğiniz komisyon bedelini bilecek tereddütte düşmeyeceksiniz. İlan yönetmeliğinde getirilen değişikliğin temeli olan bu konu ileride hem ilan hem de satış aşamalarında işlemlerde kullanılacağı için bu konunun altyapısı ilçemizde bir an önce benimsenmeli ve uygulanması için çaba sarf edilmelidir. Bu konuda Gazipaşa Emlakçılar Derneği olarak öncülük yapmak için emlakçıların kullanması zorunlu 8 adet sözleşmeyi dernek web sayfamızda üye alanlarına yükleyerek ücretsiz olarak kullanımlarına açmış bulunmaktayız. 


“EMLAK SEKTÖRÜ İÇİN ÖZVERİ İLE HİZMET VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Müşteri memnuniyeti ve mesleğin saygınlığına katkı sağlama konusunda her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda dernek web sayfamız içerisinde oluşturduğumuz ilan bölümü ile kolay ulaşılabilirliği olan bir ilan alanı hazırlıyoruz. Tüm üyelerimize 10 ilanı ücretsiz kullandıracağımız bu bölümde üye meslektaşlarımız sadece kendilerine ait ve yetkilendirilmiş ilanları girerek sizlere gerçek portföyleri ile hizmet edebilecekler. Böylece müşterilerimiz de üye meslektaşlarımızla yetkilendirme sözleşmesi imzalayarak satış ve kiralama işlemlerinizde mülkünüzü satabilecekleri geniş bir ilan alt yapısına sahip olabilecek.  Bizler Gazipaşa Emlakçılar Derneği yönetimi ve üyeleri olarak sektör için her zaman özveri ile hizmet vermeye devam edeceğiz. Bizlere www.gazipasaemlakçilarderneği.com adresi üzerinden ulaşıp dilek temenni ve şikâyetlerinizi bildirebilir,  Gazipaşa Emlakçılar Derneği instagram sayfamızdan sayfa takibi yapabilirsiniz.” >Aysel YILDIZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —