FIRTINA SONRASI SERASINI YERİNDE BULAMADI

Antalya’da dün gece etkili olan fırtına ve dolu yağışı; seraların plastik örtülerini yırttı, demirlerini uçurdu. Aksu ilçesinde Kaliforniya biberi ve çilek seralarında hasarlar oluştu.

GÜNCEL 13.01.2023 10:12:00 0
FIRTINA SONRASI SERASINI YERİNDE BULAMADI

Gece şiddetli esen fırtına ve dolu yağışının verdiği zarar gün aydınlanınca ortaya çıktı. Sabah serasına gelen üretici serayı yerinde göremeyince şoke oldu.

ANTALYA’DA önceki gün sabah başlayan yağmur gece şiddetini artırarak Aksu ilçesinde dolu yağışı ve fırtınaya çevirdi. 15 dakika yağan dolu, dönümlerce alanda zarara yol açtı. Kurşunlu Mahallesinde Kaliforniya biber seralarının plastik örtüleri yırtıldı, ürünler dolunun etkisiyle hasar gördü ve kullanılamaz hale geldi. Kundu Mahallesi’nde ise gece başlayan fırtına da bir çok seranın plastikleri ve demirleri uçtu.

“HASAT ZAMANI BÖYLE BİR OLAY OLDU”

Kurşunlu Mahallesi’nde üreticilik yapan Bahattin Cihan, 15 dakika yağan dolunun seralarında büyük hasar meydana getirdiğini ve ürünlerin kullanılmaz hale geldiğini belirtti. Cihan, “Buradaki derenin dolmasından dolayı gece 21.00’de su seramıza hareket ederek seranın içine geldi. 3 dönümlük sera alanımıza zarar verdi. Burada ki dere temizlenirse bu olayda belki de önlenmiş olacak; ilgili kişilere seslenmek istiyorum, bu derenin yıllık temizlenmesi için gereken neyse yapılmasını istiyoruz. Sera alanımız toplam 13 dekar ve burada Kaliforniya biber ekiyoruz. Her sene bu dere taşmakta ve bu olay meydana geliyor. Dolu yağışı 15 dakika sürdü. Seranın olukları dahi doldu. Yan tarafımızda ki seranın oluklarının dolu ile birikmesi sonucu naylonlarını da yırttı, oluklarını göçertti. Şuan da tam olarak hasar tespit yapamadık ama 3 dönümlük yerimizi su bastı. Hasat zamanı böyle bir olay oldu” dedi.

ŞİDDETLİ FIRTINA SONRASI SERASINI BULAMADI

Kundu Mahallesi’nde 16 dekar alanda çilek üreticiliği yapan Mahsun Eröz, gece başlayan fırtına sonrası dışarı çıkamadıklarını saat 22.00 ‘de çok fazla seslerin geldiğini söyledi. Sabah serasına geldiğinde gördüğü manzaraya inanamayan üretici Eröz o anları şöyle anlattı: “Sabahın ilk saatlerinde buraya geldik baktık seramızın demirleri ve plastik örtülerinin ortadan kaybolduğunu gördük. Etrafı gezdik, araçla aradık. Uçmuş bir yere düşmüştür düşüncesiyle her yere baktık. Ortada ne seralarımızın ne naylonu nede demiri var. çok mağdur durumdayız. Büyük zararımız var. Bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız bir durum. Gören herkes şaşırıyor. Tam hasat zamanı bunu yaşadık.”

HORTUM AĞAÇLARI KÖKÜNDEN SÖKTÜ

Yine Aksu ilçesinde çıkan hortumda ise domates ve çilek seraları zarar gördü. Hortumun zeytin ağacını kökleyerek seranın üstüne asması ise dehşetin boyutunu gözler önüne serdi. Sağanak yağmur ve şiddetli fırtına akşam saatlerinde şiddetini de daha arttırdı. Sağanak yağmur dolayısı ile Aksu ilçesi Murtuna Mahallesinde Dereboğaz köprüsü taştı. Derenin taşması ile su köprünün üzerinden aktı. Yolda kalan vatandaşların yardımına mahallede yaşayan diğer vatandaşlar koştu. 

“48 YAŞINDAYIM BU SUYUN İLK DEFA KUZEYE DOĞRU AKTIĞINI GÖRDÜM”

O anları kayda alan Aksu Üretici Birliği Başkanı Turan Şahın, “Uzun yıllardır görmediğimiz bir sel gördük. Traktörler ile suda kalan vatandaşlarımızı çekiyorlar. 48 yaşındayım bu suyun ilk defa kuzeye doğru aktığını gördüm. Böyle bir yağış ömrümde görmedim, uyarıldığı kadar gerçekten varmış. Su tomrukları taşımış” dedi. Mahalle muhtarı Bekir Doğan ise, “Burası Dereboğaz köprüsü olarak bilinir. Ani bir su baskını ile yol kapandı. Bir aracımız yolda kalmıştı, onu kurtardık. Tüm ekipler burada. Aşağıda da evde iki kişi var onları da arkadaşlarımız aldı” sözlerine yer verdi.

ZEYTİN AĞACINI İSE KÖKLEYEREK, SERANIN ÜZERİNE ASTI

Diğer taraftan yağmur ile birlikte akşam çıkan hortum Kundu Mahallesi’nde domates ve çilek seralarına zarar verdi. Hortum dolayısı ile çok sayıda seranın naylon örtüsü hortum tarafından kaldırıldı. Bir başka serada ise demirleri eğdi. Aynı seranın hemen yanı başında bulunan zeytin ağacını ise kökleyerek, seranın üzerine astı. Hortum dolayısı ile sera içerisinde bulunan küçük domateslerin yere serpildiği görüldü. Yaşananları anlatan çiftçi Gülay Çakır, “Akşam saat 09.30 gibi hortum gelerek ne varsa aldı götürdü. Domates ve biberimiz vardı, hortum geçti. Benim tek geçim kaynağım bunlardı. İki tane çocuğumu okutuyorum” sözlerine yer verdi. Çileklerin bulunduğu cam serada ise hortum dolayısı ile uçan camlar içerisini adeta savaş alanına çevirdi. Çok sayıda camın çileklerin üzerine düştüğü görüldü.