Tarih: 08.08.2022 13:35

FIRSATÇILARA YABANCI TOKADI

Facebook Twitter Linked-in

Ukrayna-Rusya savaşı sonrası yaşanan göç dalgasını fırsata çevirip Kira bedellerini bir anda 8-10 bin TL birden artıran ev sahipleri adliyenin yolunu tutmaya başladı. O gün kârlı gibi görünen kiralamalar bugün büyük mağduriyetlere yol açtı. Evi yüksek fiyatla kiraladığını anlayan kimi yabancılar kirasını ödemiyor. Hatta borcunu ödemeden ülkesine kaçanların bile olduğu gelen bilgiler arasında. Gazipaşa’ya birlikte Alanya, Manavgat ve il merkezinde yaşanan sıkıntıların kira piyasasına nasıl yansıyacağı şimdiden merak konusu oldu.

“BENZER SIKINTILAR GAZİPAŞA’DA DA YAŞANIR”

Antalya il merkezi ile Manavgat ve Alanya’da buna benzer sıkıntıların daha çok yaşandığına dikkat çeken Gazipaşa Emlakçılar Derneği (GAZEMDER) Başkanı Savaş Türker, “Gazipaşa’da yabancıların noterde yapılan düşük bedelli kira sözleşmeleri üzerinden kira bedellerini ödemek istediğini biliyoruz. Alanya ve Manavgat’ta yabancı kiracılarıyla mahkemelik olan ev sahipleri var. Gazipaşa’da bununla ilgili bize ulaşan bir bildirim yok. Ama süreç yeni, olma ihtimali çok yüksek. Yabancılar daha yeni kiracı. 6-7 aylık süreçleri görmek lazım. Benzer sıkıntılar Gazipaşa’da da yaşanır” dedi.

TÜRKER UYARMIŞTI

Geçtiğimiz ay gazetemize özel bir açıklama yapan Türker, yabancı kiracıların kira ödemekte zorlanmaya başladığını söylemiş ve ev sahiplerini uyarmıştı. Türker o dönem yaptığı açıklamada, “Alanya örnekleri gibi kiracı ve ev sahipleri arasındaki sözleşme sorunlarının Gazipaşa piyasasında da yaşanmaya başlaması bizleri bu konuda tedbir almaya zorlamaktadır. Özellikle başta yabancılarla yapılan kira kontratlarının çift yapılıyor olması bu sorunun başlangıcını teşkil etmektedir. Düşük kira bedelli kontratlar noter aracılığı ile yapılırken; gerçek bedelli adi sözleşmelerle meskenler kiralanmaktadır. Bir süre sonra ödeme zorluğu çeken yabancı uyruklu kişiler noterden yapılan sözleşmeyi öne sürerek bu bedel üzerinden ödeme yapmaya ve yüksek bedelli kontratları geçersiz kılmaya çalışıyorlar.

“YERLİ VATANDAŞLARIMIZDA BU İLÇEDE YAŞAMAKTA”

Mülkiyet sahipleri ve emlakçı meslektaşlarımız bu durumda mahkeme kapılarında hak mahrumiyetleri ile karşılaşıyor. Buradan bir kez daha mülkiyet sahipleri ve meslektaşlarımızı bu konuda hassas davranmaya davet ediyorum. Mülklerinizi kiraya verirken yasal olmayan çift kontrat yapmayınız; kira kontratının ayrılmaz bir parçası olan tahliye taahhütnamesini kiracınıza yasal süresi içerisinde mutlaka imzalatınız ve kira bedellerinizi tam olarak gösteriniz. Lütfen yüksek kazanç elde etmek için kira bedellerimizi de fahiş fiyatlara çıkarmayalım. Unutmayalım ki yerli vatandaşlarımızda bu ilçede yaşamakta. Onlarında barınma ihtiyaçlarının karşılanması için onlarında bütçelerini hitap edecek kira bedelleri belirleyelim. Bu konuda uzman meslektaşlarımızdan fiyat değerlemesi isteyiniz. Çünkü her mülk için kendi yapısında bir ekspertiz yapılarak kira bedelinin belirlenmesi gerekir. Ahmet’in dairesi beş lira, benim ki etmez mi mantığıyla kira belirlemeye devam edilirse kira artışına çözüm üretemeyiz. Tüm meslektaşlarımızı bu konuda sorumluluk almaya ve kiraya verecekleri mülkiyetin kira bedellerini ekspertizini yaparak belirlemelerini istiyoruz. Bu sayede tüm mülkiyetleri gerçek değerine yakın fiyatlandırarak fiyat dalgalanmalarının önüne geçmiş oluruz.

“YETKİLİ MERCİLERE HABER VERİNİZ”

Kiraya verdiğiniz meskenleri sık sık takip ediniz. Maalesef yüksek bedelli yabancılara verdiğiniz evleriniz yasadışı olarak yurdumuza gelen sığınmacılara sizin kira bedeliniz de üstünde bir fiyatla kiralanmış olabilir. Hatta yine tatilci yabancılara pansiyon gibi kullandırılıyor olabilir. Bu durumda yetkili mercilere haber veriniz ve sözleşmelerden doğan yasal haklarınızı kullanınız” ifadelerini kullanmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —