EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKAT!

Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, evcil hayvanların dijital kimliklendirme işleminin 31 Aralık’ta sona ereceğini belirterek, evcil hayvanı olan vatandaşlara uyarıda bulundu.

GÜNCEL 20.12.2022 10:00:00 0
EVCİL HAYVAN SAHİPLERİ DİKKAT!

TARIM ve Orman Bakanlığı kararına göre; Hayvanları Koruma Kanunu gereğince kedi ve köpek sahiplerinin, hayvanlarını 31 Aralık’a kadar dijital kimliklendirme (PETVET-Ev Hayvanı Kayıt Sistemi) yöntemiyle kayıt altına aldırmaları gerekiyor. Aksi halde hayvanlarına mikroçip taktırmayanlara 3 bin 642 lira, hayvanlarını terk edenlere ise 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.

SON TARİH 31 ARALIK

Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, konuyla ilgili olarak evcil hayvanı olan vatandaşlara seslendi. Müdür Özçelik, “Kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi kapsamında mikroçip uygulaması için son tarih 31 Aralık 2022'dir. Uygulamalar İlçe Müdürlüğümüzde yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamaları için evcil hayvanlarına mikroçip taktırmaları gerekmektedir. Hayvanlarına mikroçip taktırmak ve konuyla ilgili bilgi almak isteyenler Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurabilir” dedi.

MİKROÇİPE İŞLENEN BİLGİLER

Mikroçip uygulamasıyla hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişilerin bilgileri kaydediliyor. Ayrıca aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Artık sokağa terk edilmiş kedi ve köpeğin sahibi el terminaliyle okunarak tespit edilebilecek. Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın tüm hastalık geçmişi kayıt altına alınacak. 

MİKROÇİP ZORUNLULUĞU 6 AYINI DOLDURAN HAYVANLAR İÇİN GEÇERLİ

Ev hayvanından, 16 yaşından gün almış kişiler, 18 yaşını doldurmamış ise vasisi sorumlu tutulacak. Yılsonuna kadar kayıt işlemlerini yaptırmayanlara 3 bin 642 lira ve hayvanlarını terk edenlere 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak. Yılbaşından itibaren, 0-6 ay arası kedi, köpek ve gelincikler, ceza uygulanmadan kayıt altına alınabilecek. 


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27