Tarih: 01.08.2022 13:37

ERKEN HASAT UYARISI

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa ve Alanya çevresinde üretimi hızla artan avokadonun hasat mevsimi yaklaştı. Bahçelerde yavaş yavaş olgunlaşmaya başlayan avokadoların erken hasat edilmesinin kritik sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Yavuz Çetin Tarım Ürünleri Ltd Şti. ve TropikHal sahibi Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, hasadı erken yapılan avokadonun üreticiye zarar verdiğini belirterek, “Avokadoyu erken hasat etmeyin” uyarısında bulundu.

“ERKEN HASAT BU SENEDE DEVAM EDİYOR”

Erken hasadın avokado üretimini bitireceğini söyleyen Çetin, “Her sene üstüne basa basa söylediğim ve avokadonun geleceğini bitirecek kadar tehlikeli olan erken hasat bu sene de devam etmektedir. Tüccar ve çiftçi arkadaşlarım olgunlaşmayan malı piyasaya sürmek tüketicinin hakkına gasptır. Türkiye’de ve Gazipaşa’mızda avokadonun geleceğini sağlamak istiyorsanız ve dahası anlık para kazanmak yerine uzun yıllar avokadodan para kazanmak istiyorsanız lütfen hasat takvimine göre hareket ediniz” dedi.

“ERKEN HASAT ÜRETİCİYE VE EKONOMİYE ZARAR VERİYOR”

Olgunlaşmayan ürünün pazara sürülmemesi gerektiğine dikkat çeken Çetin, “Senelerdir uyardığım bir konu avokadoların erken hasat edilmesi… Olgunlaşmayan malı tezgâha sürmenin vebali çok büyüktür. Hırsızlıktan dolayı avokadolarınızı erkenden sıyırıyorsunuz ve bazı arkadaşlar da bu avokadoların ticaretini yapıyorlar. Kimse Kâra bakmasın. Daha önce birçok bahçeyi erken toplandığı için kaybettim. Erken hasat, üreticiye ve yerel ekonomiye zarar veriyor” diye konuştu.

 “GAZİPAŞA EKONOMİK ZARARA UĞRAR”

Zincir marketlerin yapılan erken hasat yüzünden yerli ürünlerin alım süresini ötelediğini ve ithal ürünlere yöneldiğini söyleyen Yavuz Çetin, müdahale edilmezse yapılan yatırımların çöpe gideceğine dikkat çekti. Hasadı erken yapılan avokadonun üreticiye kısa vadede kâr ettirse de uzun vadede zarar vereceğini söyleyen Çetin, “Geçtiğimiz yıl erken hasat nedeniyle büyük marketler avokado alımlarını ötelediler. Bu yıl da bu şekilde sorunlar devam ederse yakında Türkiye’deki avokado piyasaları komple çöker. Milyonluk yatırımlar çöp olur. Bunun vebalini kimse veremez. Erken hasat yaptığımız sürece, ürünleri pazarlama noktasında sıkıntı yaşarız. Özellikle Gazipaşalı üreticilerin önemli pazarlarından olan zincir marketler ithal ürünlere yönelir. Bu da Gazipaşa piyasasısın milyonlarca lira zarar etmesi demek oluyor” dedi.

ÜRETİCİLERE EĞİTİM VERİLMELİ

Yetkililerin erken hasada karşı vatandaşları bilgilendirmesi gerektiğine vurgu yapan Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, “Bu işe İlçe Tarım Müdürlüğü bir an önce müdahale etmeli. Özellikle avokado ticareti ve üretimi yapan arkadaşlara gerek Gazipaşa Belediyesi gerek Gazipaşa Ziraat Odası gerekse kooperatif ve sivil toplum kuruluşları eğitimler düzenlemeli. Tabi iş işten geçmeden” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —