“EKONOMİDE ATATÜRK MODELİ ŞART”

.

SİYASET 6.10.2023 03:06:00 0
“EKONOMİDE ATATÜRK MODELİ ŞART”

İçinde bulunduğumuz ekonomik krize dikkat çeken CHP İlçe Başkanı Oğuz, “Atatürk’ün “İktisadi Kalkınma Modeli”nin yeniden ülkemizde uygulanması, Türkiye'nin hür, bağımsız, daima daha kuvvetli olması adına elzem bir konudur” dedi. 

 

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Gazipaşa İlçe Başkanı Ecz. Fahri Oğuz, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz nedeniyle hükümete yüklenen CHP’li Oğuz, 21 yıllık AK Parti hükümetinin yanlış ekonomi politikaları nedeniyle günümüzde ülkenin ekonomik darboğazdan geçtiğini dile getirdi. “Ekonomi, üretim, ticaret, dağıtım, tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan bir insan aktivitesidir” diyerek ekonominin basit bir tanımını yapan Oğuz, “Ekonominin baş tacı üretim; ülkemizde sekteye uğradı. Ticaret, yandaşların ve 5’li çetelerin eline düştü. Dağıtımdaki en önemli unsur nakliye fiyatları ise akaryakıt fiyatlarıyla uçuşa geçti. Tüketim konusu ise sadece zengin kesimlerin kullandığı bir kelimeye döndü. Tüm bunlar ülkemizde ekonominin tanımını da değiştirdi. Halk dilinde ekonomi; günü kurtarma, karın doyurma anlamına gelmeye başladı. Kısacası AKP döneminde üretim, yatırım, istihdam, ticaret ve tüketim; ekonomik krizle boğuşan halk için içi boş kelimeler haline dönüştü” dedi.

 

“EMEKLİLERİMİZ 7 BİN 500 TL AYLIĞA MAHKUM EDİLDİ”

Emeklinin, memurun, asgari ücretlinin büyük şehirlerde geçinmekte zorlandığını dile getiren CHP İlçe Başkanı Oğuz, “Yıllarca üzerinde yaşadığı vatana hizmet eden, çolunu çocuğunu, ailesini ayakta tutmak için çalışan emeklilerimiz 7 bin 500 TL aylığa mahkum edildi. Açlık sınırının altında kalan emekli maaşıyla geçinmeye çalışan emekli vatandaşlarımız, açlık ve sefalete terk edildi. Memurlarımız mesailerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Asgari ücretliler ise, ev kiralarının altında kalan maaşlarıyla geçinmek için hayata karşı direniyor” diye konuştu. 

 

DEVLETÇİLİK POLİTİKASI ÖRNEĞİ

Türkiye’nin, AK Parti döneminde Atatürk’ün ekonomi politikalarından uzaklaştığını savunan CHP İlçe Başkanı Oğuz, “Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ekonomisi zayıf bir ulus, yoksulluktan ve düşkünlükten kurtulamaz” sözünü hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım. Atatürk, sözünün devamında; “Ekonomik kalkınma, Türkiye'nin hür, bağımsız, daima daha kuvvetli, daima daha refahlı Türkiye idealinin bel kemiğidir” diyerek ekonomik bağımsızlığa dikkat çekmiştir. Bunu da tarımda, bilimde, sanayide üretim yaparak gerçekleştirebileceğimizi belirterek, cumhuriyetin ilk yıllarında bu yönde yatırımlar yapmıştır. Devletçilik politikası da bunun en güzel örneğidir. Özel girişimin yeterli olmadığı alanlarda devreye devlet girmiş, devlet eliyle önemli yatırımlar yapılmıştır. Yabancı sermaye ise sadece ulusal çıkarlar çerçevesinde ülkemize sokulmuştur” ifadelerini kullandı. 

 

“AKP HÜKÜMETİ BUNUN TAM TERSİNİ YAPTI”

“Ama 21 yıllık AKP hükümeti bunun tam tersini yapmıştır” diyen Oğuz, Üretimden uzaklaşmış, yerli sermayeyi yabancılara satarak yeni bir ekonomi modeli oluşturmaya çalışmıştır. Yapılan yanlışların bedelini bugün ekonomik sıkıntı yaşayarak çekmekteyiz. Bizler; Cumhuriyet Halk Partililer olarak, ekonomik sıkıntıları “Milli Ekonomi İlkesi” çerçevesinde aşacağımızı inanıyoruz. Yerli malı kullanılması sağlanması, teknik eğitimin geliştirilmesi, ham maddesi yurt içinde olan sanayi dallarının kurulması, küçük imalattan büyük işletmelere geçilmesi, sadece yandaşlara değil tüm yerli özel firmalara devlet destekli kredilerin verilmesi kısacası Atatürk’ün “İktisadi Kalkınma Modeli”nin yeniden ülkemizde uygulanması, Türkiye'nin hür, bağımsız, daima daha kuvvetli olması adına elzem bir konudur. Kısacası ekonomimizin düzelmesi için, ekonomide Atatürk modelini uygulamamız şart oldu” şeklinde konuştu.>Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: “EKONOMİDE ATATÜRK MODELİ