Tarih: 26.01.2024 10:24

DOĞALGAZ İÇİN İMZALAR ATILDI

Facebook Twitter Linked-in

ÜLKENİN en büyük enerji üretim ve nakil firmalarından olan BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) ile Ziver Holding arasında Manavgat-Alanya-Gazipaşa ve Anamur ilçeleri FAZ-2 arası 137 km olan Doğalgaz Boru Hattı Projesi İhalesi için sözleşme imzalandı. Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) Tedarik ve Sözleşmeler Daire Başkanlığı tarafından ‘pazarlık usulüyle’ ve yaklaşık değeri 2 milyar 519 milyon 722 bin TL olan Manavgat-Alanya-Gazipaşa-Anamur ilçeleri FAZ-2 Doğal Gaz Boru Hattı Yapım İşi İhalesi tamamlandı. İhaleye üç firma davet edildi. 3 milyar TL teklifle Ziver İnşaat –Makro Tel ortaklığı ihaleyi aldı.


“PROJENİN HAYIRLI OLMASI DİLEĞİNDE BULUNDU”
İhale sözleşmesi, Ziver Holding Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Veysel Demirci ve BOTAŞ yetkilileri arasında gerçekleştirildi. Proje hakkında açıklamada bulunan İş İnsanı Demirci, projenin ihalesini imzaladıklarını ve çalışma alanının 137 km olarak belirlendiğini sözlerine ekledi. Titizlikle hazırlanmış bir çalışmanın planını gerçekleştirdiklerini belirten Demirci, yeni projenin hayırlı olması dileğinde bulundu. 


DOĞALGAZIN FAYDASI NE OLACAK?
Doğalgazlı sistemlerde yanma hassas olarak kontrol edilebildiği için yakıt kaybı çok azdır. Uzun zaman dilimi İçinde aynı yakıt kalitesi elde edilebilir. Gaz olduğu için havayla çok iyi karışır, bu sayede yanma verimi yüksektir. Ön yakıt hazırlama masrafı yoktur. Alev boyu fuel-oil ve kömüre göre daha kısadır. Bu nedenle yanmayı tamamlamak için gereken zaman da kısadır. Böylece daha küçük kazanlar kullanılarak maliyet azalır, yerden tasarruf edilir. Verimli bir yakıt olması sebebiyle hem ekonomiktir, hem de enerji tasarrufu sağlar. Katı ve sıvı yakıtlar yanma ürünü olarak kükürt içerdiğinden, baca gazlarının suyun yoğunlaşma noktasına kadar soğutulması ve böylece suyun gizli ısısından faydalanılması imkânı yoktur. 


“LPG TÜPLERİ GİBİ PATLAMA TEHLİKESİ VE BASINÇLI PARÇA TESİRİ YOKTUR”
Ekonomizer ilave edilerek doğal gazın baca sıcaklığı 56°C'ye kadar indirilebilir. Doğalgaz tesisatı ve cihazları düşük basınçla çalıştığı için LPG tüpleri gibi patlama tehlikesi ve basınçlı parça tesiri yoktur. Doğalgazda yanma için hava gereksinimi en azdır. Bu oran kömürde yüzde 20-30, fuel-oilde yüzde 10-20, doğal gazda ise yüzde 5-10'dur. Kurum, is gibi atıkları olmadığı için ısı transfer yüzeyleri temiz kalır. Tesis çok az bakım ve denetleme gerektirir.  Temiz olduğu ve içinde kükürt bulunmadığı için birçok sanayi sektöründe doğrudan kullanılır; hem sistem veriminin, hem de ürün kalitesinin artmasını sağlar.  Ham petrole alternatif bir yakıt olarak, dış kaynaklı enerji çeşitliliği açısından stratejik bir avantaj sağlar. Boru hatlarıyla kullanıcıya kadar iletildiğinden yakıtın taşınması için gerekli enerjinin tamamından tasarruf edilir ve karayollarında taşıyıcı araç yükünü azaltır. >Aysel YILDIZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —