.
Gazipaşa’da dört mahallenin ortasına hançer gibi saplanan ve tarımsal üretimi tehdit eden mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesine yönelik verilen ÇED gerekli değildir kararına karşı açılan davada, Antalya 3. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.
GAZİPAŞA’DA, muz ve örtü altı üretimin yükünü sırtında taşıyan Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesi konusuyla ilgili Antalya Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararı mahkeme engeline takıldı. Söz konusu karara karşı mahalle muhtarlarıyla birlikte 15 vatandaş tarafından açılan davada karar çıktı. Bölgede faaliyet göstermesi beklenen işletmenin çevreye telafisi güç zararlar verebileceğini ifade eden Antalya 3. İdare Mahkemesi, ÇED gerekli değildir kararı hakkında yürütmeyi durdurdu. Ayrıca, mermer ocağının bulunduğu bölgede tespit edilen antik döneme ait yol ve antik kalıntılar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde koruma altına alınmıştı.
“ALINAN KARARLAR BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN”
Verilen kararın dört mahallede sevinçle karşılandığını dile getiren Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Güneyköy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı, “Bu konuyla ilgili büyük mücadeleler verdik. Burası, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde alınan kararla koruma altına alınmıştı. Şimdi de Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalle sakinlerimizce açtığımız davayla ilgili sevindirici bir gelişme yaşandı. Antalya 3. İdare Mahkemesi, söz konusu işletmeyle ilgili verilen ÇED gerekli değildir kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Buradaki araziler bizim, içinde zeytinliklerimiz var. Bu bölge bizim için çok önemli. Bölgede varlığı tespit edilen ve koruma altına alınan antik kalıntılarla antik yol ve mahkeme tarafından alınan karar, tarımın devamlılığına büyük bir katkı sağlayacak. Alınan kararlar bölgemize hayırlı olsun. Bize bu sürçte destek olan Av. Seyda Afyoncu’ya da sonsuz teşekkür ederiz” dedi.
NE OLMUŞTU?
Gazipaşa’da, muz ve örtü altı üretimin yükünü sırtında taşıyan Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesi konusuyla ilgili Antalya Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden 4 mahalleyi yakından ilgilendiren tartışmalı bir karar çıkmıştı. Gazipaşa Kaymakamlığı’na gönderilen yazıda, söz konusu ocakla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararının verildiği belirtilmiş ve alınan karar, bölge halkı tarafından protesto edilmişti. Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahallesinde yaşayan 15 vatandaşın vekâletini alan Av. Seyda Afyoncu, doğayı tehdit eden ocağa karşı Antalya İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.
ÖNCE KORUMA ALTINA ALINDI
Bölgede bulunan antik yolla ilgili mermer ocağının bulunduğu çevrede araştırma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ekipleri, bölgede yaptıkları inceleme sonucunda, Göçük Mahallesi sınırları içinde bulunan Karadağ’daki antik döneme ait yol kalıntısının koruma altına alınmasını kararlaştırmıştı.
YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI İSTENDİ
Söz konusu işletme ve faaliyetlerine karşı açılan davada, ÇED sahasının çok yakınında arkeolojik kalıntılar bulunduğu, bu kalıntıların tahrip ve yok edilmesinin kuvvetle muhtemel olduğu, ruhsat sahasının ormanlık alanda yer aldığı ve söz konusu bölgeye patlatmalı taş-mermer ocağı açılması halinde binlerce ağacın yok edileceği belirtilmişti. İşletmeyle ilgili verilen kararda; Anayasa’ya, Toprak Koruma Kanunu’na, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Asılattırılması Hakkında Kanun ile Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı davranıldığına dikkat çekilmiş, davaya konu kararların kanuna karşı hile yöntemiyle alındığı, kapasite artış talebiyle ilgili olarak davalının yetkisiz olduğu, ÇED gerekli değildir kararının dayanağı olan raporda, sularla ilgili yeterli çalışma yapılmadığı, ÇED raporunda, mermer-taş ocağı açılmasına izin verilen sahada korunması gerekli alanların olup olmadığının tespit edilmediği, kümülatif etki hesabının yapılmadığı, hukuka aykırılık olduğu ileri sürülerek iptali ve yürütmesinin durdurulması istenmişti.
MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Söz konusu dava dosyasını inceleyen Antalya 3. İdare Mahkemesi, mevzuat hükümlerini ve gerekçelerini açıklayarak şu kararı verdi: “Hukuka aykırı olduğu açık olan dava konusu işlemlerin uygulanması halinde; çevrenin olumsuz etkilenebileceği ve telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkabileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 Sayılı Kanun’un 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, ivedi yargılama usulüne tabi olması nedeniyle 2577 Sayılı Kanun’un 20/A. maddesinin 2. fıkrasının (e) bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olduğundan kesin olmak üzere,29.12.2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” >Selçuk ÖZTÜRK
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55