Tarih: 20.10.2023 10:35

DOĞA KATLİAMINA ANTİK YOL ENGEL OLACAK

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa’da 4 mahallenin ortasında bulunan mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesi için izin verilen arazide; antik döneme ait yol kalıntısı tespit edildi. Ocağın; tarım ve hayvancılığın yanı sıra tarihi eserlere de zarar vereceğine dikkat çeken yöre halkı, ocağın faaliyetlerine son vermesini bekliyor. 

 

GAZİPAŞA’DA, muz ve örtü altı üretiminin yükünü sırtında taşıyan Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesi konusuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bölgede var olduğu iddia edilen eski antik yolla ilgili mermer ocağının bulunduğu çevrede araştırma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ekipleri, bölgede yaptıkları inceleme sonucunda Göçük Mahallesi sınırları içinde bulunan Karadağ’da antik döneme ait yol kalıntısı tespit etti. Bunun üzerine zaman kaybetmeden harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, söz konusu antik yolla ilgili tescil süresine başladı. Kurumlardan antik yolla ilgili görüş ve bilgi isteyen bakanlık, bölgede güvenlik önlemlerinin arttırılmasını istedi. 

 

KÖYLÜLERİ MEMNUN EDEN SONUÇ

Bölgede yapılan araştırma sonucunda varlığı tespit edilerek kesinleşen antik döneme ait yol, bölge halkı tarafından sevinçle karşılandı. Antik yolla birlikte mermer ocağının faaliyetlerine son vereceğine inanan bölge sakinleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer kurumların yapacağı çalışmaları dört gözle bekliyor. Bölgede bulunan antik yolun, Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalle sakinlerini memnun ettiğini dile getiren Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği ve Güneyköy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı, “Biz bu bölgede antik yol olduğunu biliyorduk ve geçtiğimiz ay yaptığımız protesto gösterisinde bunu dile getirmiştik. Bakanlık tarafından yapılan çalışmada antik yolun var olduğu resmiyet kazandı. Bölgede varlığı tespit edilen antik yol; tarımın devamlılığına büyük bir katkı sağlayacak. Artık bölgeye kum ocağı açılamayacak inşallah. Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalle sakinlerine hayırlı olsun” dedi. 

 

KURUMLARDAN GÖRÜŞ VE BİLGİ ALINACAK

13 Mart 2012 tarih ve 28232 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmeliğin 6. Maddesi” gereğince çalışmalarına başlayan Bakanlık, tespite konu olan yolla ilgili; Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (ASAT), Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Alanya Belediye Başkanlığı’na, Gazipaşa Kaymakamlığı’na, Gazipaşa İlçe Jandarma Komutanlığı’na, Güneyköy Mahallesi Muhtarlığı’na görüş almak için yazı gönderdi. Bakanlık ayrıca, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü (Kurullar Dairesi Başkanlığı), Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Alanya Kaymakamlığı Alanya Müze Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda, Gazipaşa’da tespit edilen antik yolla ilgili bilgi istedi. 

 

İŞTE KURUMLARA GÖNDERİLEN YAZI

Öte yandan kurumlara gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “Antalya İli, Gazipaşa İlçesi, Göçük Mahallesi, Karadağ Mevkiinde ormanlık alanda bir yol kalıntısının bulunduğu ve incelenmesinin istenildiği ilgi yazı gereği Müdürlüğümüz uzmanlarınca 10.10.2023 tarihinde yapılan incelemede 2863 sayılı yasa kapsamında Antik Döneme ait yol kalıntısı tespit edildiğinden söz konusu kalıntıların tescil süreci başlatılmıştır. 

13.03.2012 tarih ve 28232 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmeliğin 6. Maddesinde “...2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 7’nci maddesi gereği, Genel Müdürlükçe veya ilgili Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünce, tespite konu olan alanla ilgili ve faaliyetleri etkilenen kurum ve kuruluşların görüşleri alınır. Görüş istenen kurum ve kuruşlarca kırk beş (45) gün içinde görüş verilmemesi durumunda çalışmalar Bakanlıkça doğrudan tamamlanır.” denilmektedir.

Bu kapsamda, Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmeliğin 6. Maddesi gereğince, Antalya İli, Gazipaşa İlçesi, Göçük Mahallesi’nde ormanlık alanda tespit edilen kalıntıların bulunduğu alanın tesciline ilişkin kurum görüşünün en geç kırk beş (45) gün içinde Müdürlüğümüze iletilmesi, bu süre içerisinde iletilmediği takdirde görüş verilmiş kabul edileceği; söz konusu alanın tescili konusu Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda değerlendirilip, karara bağlanıncaya kadar alanda fiziki-inşai herhangi bir uygulamada bulunulmaması, can ve mal güvenliği açısından gerekli güvenlik önlemlerin ilgili kurumlarca alınmasının sağlanması ve denetimlerin arttırılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederiz.”

 

NE YAŞANDI?

Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesi konusuyla ilgili Antalya Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden 4 mahalleyi yakından ilgilendiren tartışmalı bir karar çıkmış, Gazipaşa Kaymakamlığı’na gönderilen yazıda, söz konusu ocakla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararının verildiği belirtilmişti. Alınan bu karar; Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahallesindeki vatandaşlar tarafından protesto edilmiş ve doğayı tehdit eden ocakla ilgili hukuki mücadele başlatılmıştı. Geçtiğimiz günlerde, Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahallesinde yaşayan 15 vatandaşın vekâletini alan Av. Seyda Afyoncu, doğayı tehdit eden ocağa karşı Antalya İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. >Selçuk ÖZTÜRK

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —