.
14 KASIM Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Diyabet Hastalığı hakkında bilgi veren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, hareketsiz, sağlıksız yaşamdan uzak durulması, düzenli fiziksel egzersiz yapılması, beslenme ve diyete dikkat edilmesi ile diyabet hastalığından korunmanın mümkün olduğunu anlattı.
Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Diyabet Hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Diyabetli hastaların yıllar içinde giderek arttığını vurgulayan Çelik, “Dünya Diyabet Günü, diyabetlilerin, sağlık çalışanlarının, diyabet savunucularının, medyanın, kamuoyunun ve hükümet kuruluşlarının diyabet konusunda farkındalığı artırmak için bir araya geldiği küresel bir gündür. İnsülinin keşfinin yüzüncü yılı, diyabetli 460 milyondan fazla insan ve risk altındaki milyonlarca insan için anlamlı bir değişiklik meydana getirmek için eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Dünya çapında milyonlarca diyabetli birey diyabet bakımına erişememektedir. Diyabetli bireyler, durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Bu konuda daha fazla beklemeden ilaç, teknoloji, destek ve bakım ihtiyacı olan tüm diyabetli bireylere ulaştırılmalı ve hükumetler diyabet bakımı ve önleme yatırımlarını artırmalıdır.” dedi.
“HALA İNSÜLİNE ULAŞAMAYAN MİLYONLARCA DİYABETLİ VAR”
Diyabet hastalığında, risk grubundaki kişilerin 3 yılda bir takip edilmesi gerektiğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti: “Birçok diyabetli birey ağızdan alınan diyabet ilacına ihtiyaç duymaktadır. Ancak düşük gelirli ülkelerde bu tedavi seçeneklerine ulaşılamıyor ve maddi olarak karşılanamıyor. Her 4 diyabetli bireyden 3’ü düşük gelirli ülkelerde yaşamaktadır. İnsülinin keşfinin üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen milyonlarca diyabetli birey hala insüline ulaşamamaktadır. Kan glukozu ölçümü diyabet yönetimi için temel ihtiyaçlardan biridir. Ancak birçok ülkede diyabetli bireyler ihtiyaç duyulan ekipmanlara ulaşamamaktadır.
10 YETİŞKİNDEN 1'İ DİYABET HASTASI
Dünya çapında her 10 yetişkinden 1'i diyabet hastasıdır. Yüzde 90'dan fazlasında tip 2 diyabet vardır. Bunların yarısına yakınına henüz teşhis konulamamıştır. Çoğu durumda tip 2 diyabet ve komplikasyonları, sağlıklı alışkanlıkların benimsenmesi ve sürdürülmesiyle geciktirilebilir veya önlenebilir. Riskinizi ve ne yapmanız gerektiğini bilmek, önlemeyi, erken tanıyı ve zamanında tedaviyi desteklemek açısından önemlidir.
“RİSKİ BİLMEK, KORUNMAYI BİLMEKTİR”
Tip 2 diyabet tüm diyabetlerin %90’ından fazlasını oluşturur. Durumun gelişme riskini azaltmak için atılabilecek birkaç adım vardır. Kentleşmeyle bağlantılı sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı, tip 2 diyabetin gelişimine katkıda bulunan ortak faktörlerdir. ABD, Finlandiya, Çin, Hindistan ve Japonya'da yapılan çalışmalardan elde edilen, yaşam tarzı değişikliklerinin (sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmak ve orta derecede fiziksel aktivite sağlamak) risk altındaki kişilerde tip 2 diyabet gelişimini önlemeye yardımcı olabileceğine dair çok güçlü kanıtlar bulunmaktadır.
Tip 2 diyabet riskini azaltmak dengeli beslenmeyi ve düzenli fiziksel aktiviteyi içerir. Aşırı kilo ve obezite riski artırdığından sağlıklı kiloyu korumak çok önemlidir. Küçük bir kilo kaybı bile büyük bir fark yaratabilir. Özellikle bir veya daha fazla risk faktörüne sahip kişiler için düzenli taramalar ve kontroller, erken belirtileri tespit edebilir ve bireylerin tip 2 diyabetin başlamasını geciktirmek veya önlemek için gerekli değişiklikleri yapmasına yardımcı olabilir.”
TİP 2 DİYABET İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, çeşitli risk faktörleri tip 2 diyabetle ilişkilendirildiğini belirterek risk faktörlerini şöyle sıraladı:
•Ailede diyabet öyküsü
•Fazla kilolu olmak
•Sağlıksız beslenme
•Fiziksel hareketsizlik
•Artan yaş
•Yüksek tansiyon
•Bozulmuş glukoz toleransı (BGT)
•Gebelik diyabeti geçmişi
•Hamilelikte yetersiz beslenme > Vildan RENDE
9184,82%2,67
34,38% 0,47
36,84% -0,60
2969,82% -0,20
4932,75% 0,96