Tarih: 13.09.2023 10:11

“CUMHURİYETİMİZİ DEMOKRASİ İLE TAÇLANDIRACAĞIZ”

Facebook Twitter Linked-in

12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen asgari darbenin 43’üncü yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan CHP İlçe Başkanı Fahri Oğuz, farklı tarihlerde Türkiye’nin öne darbelerle setler örüldüğünü belirterek, “Bizler, hukukun üstünlüğünü her zaman koruyacağız. Cumhuriyetimizi; demokrasi, laik, insan hak ve hürriyetleri ile taçlandıracağız!” dedi. 

 

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Gazipaşa İlçe Başkanı Fahri Oğuz, 12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen asgari darbenin 43’üncü yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. 12 Eylül’ün; milyonlarca vatandaşı derinden sarsan, demokrasiye indirilen bir balyoz olduğunu savunan Oğuz, “100 yıllık cumhuriyetimiz, farklı dönemlerde emperyalist ülkelerin hedefi haline gelmiş, yurdumuzun gelişmesini engellemek için darbelerle önüne setler örülmüştür. Bunlardan en önemlisi ve ders çıkarılması gereken 12 Eylül 1980 kanlı darbesidir. 

 

“50 YURTTAŞIMIZ İDAM EDİLDİ”

Tam 43 yıl önce gerçekleşen bu darbede, Demirel hükümeti düşürüldü, demokrasimizin simgesi TBMM lağvedildi. O süreçte milyonlarca kişi fişlendi. 650 bin kişi gözaltına alındı. “Asmayalım da besleyelim mi?”, “Bir sağdan bir soldan” denilerek, tam 50 yurttaşımız idam edildi. Dönemin siyasi partilerine kilit vurularak, liderleri sürgüne gönderildi. Anayasa’nın rafa kaldırıldığı, demokrasinin askıya alındığı o dönemde ülke genelinde sıkıyönetim ilan edildi. İdamlar, işkenceler, yasaklar ve niceleri; insan hakları ihlallerini gözler önüne serdi” dedi. 

 

“CUMHURİYETİMİZİ DEMOKRASİ, LAİK, İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİ İLE TAÇLANDIRACAĞIZ!”

“Geçmişten ders almalıyız” diyerek sözlerine devam eden CHP İlçe Başkanı Fahri Oğuz, “Dünya üzerindeki darbelere baktığımız zaman, tam bağımsız olamamış, birçok konuda dışa ve emperyalist ülkelere bağlı Afrika, Orta Asya ve Asya, Latin Amerika, Ortadoğu ve Arap Yarım Adası’nda bulunan ülkeler, darbelere ve darbe girişimlerine maruz kalmıştır. Darbeler konusunda acı tecrübeleri bulunan ülkemiz, geçmişini unutmamalı, dışa bağımlı olmadan, tam bağımsız şekilde Atatürk ilke ve inkılâplarına kendine referans edinerek yoluna devam etmelidir. Bizler, Cumhuriyet Halk Partililer olarak, her zaman darbelerin karşısında olup, demokrasi ve hukuk mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Hukukun üstünlüğünü her zaman koruyacağız. Cumhuriyetimizi; demokrasi, laik, insan hak ve hürriyetleri ile taçlandıracağız!” şeklinde konuştu. >Selçuk ÖZTÜRK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —