COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER YOLDA

Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne katılan Gazipaşa Kaymakamı Selami Korkutata, ilçeye ait açık muz, cimbitinohutu ve keçi boynuzu ürünlerinin coğrafi işaret alarak tescillenmesi için başvuru yapıldığını kaydetti.

GÜNDEM 10.05.2025 00:54:00 0
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER YOLDA

Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman ile Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun ev sahipliğinde başladı. ATSO, YÜCİTA ve Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ACİMER) iş birliğiyle düzenlenen zirve, alanında uzman akademisyenler ile sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Zirvenin açılışına, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, ilçe kaymakamları, belediye başkanları oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda akademisyen katıldı. 

 

“KÜLTÜREL MİRASIMIZI TESCİLLEYEREK GELECEĞE TAŞIMALIYIZ”

 

Zirvenin açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, coğrafi işaretli ürünlerin sadece ekonomik değil, aynı zamanda kültürel egemenlik açısından da büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bugün burada sadece Antalya için değil, ülkemiz için de çok kıymetli bir konuda bir araya geldik. Hem geçmişten gelen değerlerimizi konuşuyor hem de bu değerlerin geleceğe nasıl taşınabileceğini tartışıyoruz” dedi. Antalya’nın deniz, kum ve güneşle özdeşleşmiş bir kent olduğunu hatırlatan Hacısüleyman, bu algının artık yerini daha geniş bir turizm vizyonuna bırakması gerektiğini ifade etti. Coğrafi işaretli ürünlerin bu çeşitliliğin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Hacısüleyman, “Sürdürülebilir ve yerel değerlere dayalı bir turizm anlayışı geliştirmeliyiz” diye konuştu.

 

COĞRAFİ İŞARETLER İÇİN ÖDEV

 

Zirvenin açılışında konuşan Vali Şahin, coğrafi işaretli ürünlerin sadece tescil edilmesinin yeterli olmadığını belirterek, “Belediyelerimiz, kaymakamlıklarımız, odalarımız ilçelere göre görev bölüşümü yapmalı. Tüm kurumlar bu 'ev ödevi'ni yerine getirmeli. Antalya'nın tarım ürünleri ve kültürel değerleriyle yüzlerce potansiyel ürünü var. Geçmiş geçmişte kalmasın, geçmiş tanımlansın geleceğe aktarılsın" dedi. Antalya'nın bu alanda mevcut durumunu yeterli bulmadığını belirten Şahin, “Saha taramasına göre elimizde 70'e yakın potansiyel ürün listesi var. Bu ürünleri hem tescilleyeceğiz hem de ekonomik değere dönüştüreceğiz. Antalya olarak biz ilk üçte yer almaya alışığız, bu konuda da hak ettiğimiz yere çıkacağız" diye konuştu.

 

KIRSAL KALKINMA VE YEREL İSTİHDAM VURGUSU

 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise coğrafi işaretli ürünlerin yalnızca bir isim değil, kültürün, tarihin ve emeğin temsili olduğunu vurguladı. Böcek, “Antalya, Türkiye'nin örtü altı tarımının yarısını karşılıyor. Biz sadece tarımı değil, onun kültürel mirasını da korumaya çalışıyoruz. Coğrafi işaretler sadece bir ürünün adı değildir. Üretildiği bereketli toprakların kültürünü, tarihini, üretim bilgisini ve emeğini temsil eden çok kıymetli bir kimliktir” dedi. 

 

 

GAZİPAŞA KAYMAKAMI KORKUTATA DA KATILDI 

 

Antalya Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne Gazipaşa’dan ise Kaymakam Selami Korkutata ile Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik ve Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Özdemir de katıldı.  Toplantıya ilişkin açıklama yapan Gazipaşa Kaykamı Selami Korkutata, Gazipaşa yöresine ait bir çok ürünün hala tescillenmediğine dikkat çekerek, “Daha önce bölgemize ait ‘çekirdeksiz nar’ coğrafi işaret alarak tescillendi ve Gazipaşa’nın çekirdeksiz narı, Antalya'nın 16. coğrafi işaretli ürünü olmuştu. Kaymakamlığımız öncülüğünde Gazipaşa Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı ile birlikte istişarelerimiz sonucunda bölgemize ait açık muz, cimbitinohutu ve keçi boynuzu ürünlerinin coğrafi işaret alarak tescillenmesi için başvuru yapıldı. Bu ürünlerbölgemizin kültürel mirasıdır. Kültürel mirasımız da ancak resmileştirildiğinde, korunup geliştirildiğinde ve tanıtıldığında gerçek bir değer haline gelecektir. Bizler de en kısa zamanda bu ürünlerimizin coğrafi işaret alması için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

  • BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27