ÇKS KAYITLARINDA SON 1 BUÇUK AY

.

15.11.2023 16:30:00 0
ÇKS KAYITLARINDA SON 1 BUÇUK AY

2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için kayıtların 2 Ocak 2024 tarihine kadar devam edeceğini belirten Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, 2024 ÇKS başvurularının Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yapılacağını söyleyerek, üreticilere son günü beklemeyin uyarısında bulundu. 

 

Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, başvurular ile ilgili olarak “2024 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları, ÇKS Yönetmeliği ve Genelgesinde belirtildiği üzere 1 Eylül 2023 tarihinde başladı. Başvurular 2 Ocak 2024 tarihi mesai bitimine kadar da devam edecek. Çiftçilerimizin tarımsal desteklemelerden faydalanabilmeleri için bu yasal süre içerisinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurarak, kayıtlarını yenilemeleri gerekmektedir.  ÇKS kaydı yaptıran çiftçilerimiz, devlet tarafından verilecek tüm teşviklerden yararlanabilir. Uygun oranlı kredilere başvurabilir ve devletten bu yönde hibe alabilir. Tüm bu sayılan imkânlardan faydalanmak için çiftçilerimizin Bakanlık kayıtları altın girmeleri ve ilgili başvuruları yapmaları gerekmektedir” dedi.

 

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ (ÇKS) NEDİR? 

ÇKS' ile ilgili açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik; “ÇKS, özlük bilgilerinin kayıt edildiği bir veri tabanı sistemidir. Söz konusu platform, çiftçilerin sağlık sigortası ve emeklilik başvurularında dikkate alınır. Çalışma hayatı bu mecrada aktif bir biçimde kayıt altına alınır. Devlet kurumları, özel bankalar ve sigorta şirketleri hizmet sağlamak için genellikle ÇKS belgesi talep eder. Bu sisteme kayıt olarak, özlük haklarından yararlanmayı kolaylaştırır.

Tarım faaliyetlerinin izlenmesi, ÇKS’nin temel işlevleri arasındadır. Çiftçiler bu sisteme kayıt olurken yetiştirdikleri ürünler hakkında bilgi verir. Bu sayede, bölgesel ürün desenlerinin takibi sağlanır. Platformda aynı zamanda verimlilik takibi yapılır. Ürün kayıpları ve hasat problemleri düzenli olarak kaydedilir. Söz konusu veriler, bölgesel tarım sorunlarının çözümü için kullanılır” dedi.

 

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ’NİN SUNDUĞU AVANTAJLAR NELERDİR?

ÇKS’nin çiftçiler için sunduğu avantajlardan bahseden Çelik; “ÇKS, üreticilere devlet tarafından yürürlüğe konan teşvik ve kredilerden yararlanma olanağı sağlar. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından IPARD ve KOSGEB gibi projeler kapsamında dağıtılan ödeneklerden yararlanmak için bu sisteme kayıt olmak gerekir. ÇKS programlarına kayıt olarak Tarım Kredisi olanaklarından yararlanılabilir ve üretim masraflarının karşılanması sağlanabilir.

Devlet tarafından sunulan destekler arasında tarım hibeleri de bulunur. Bu kapsamda, ihtiyaç duyan çiftçilere karşılıksız ödenek sağlanır. Hibeler, genellikle yem, mazot gibi spesifik ürünlere duyulan ihtiyacı karşılamak için yürürlüğe konur. ÇKS belgesiyle, yıl boyunca düzenlenen hibe programlarına başvurabilir ve ihtiyaçlar karşılıksız ödeneklerle karşılanabilir” ifadelerini kullandı.

 

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ’NİN ÇİFTÇİYE SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?

ÇKS’nin çiftçiye sağladığı birçok avantaj olduğu söyleyen Çelik; “ÇKS’nin Çiftçiye Tarım Kredisi başvurularının yanı sıra sigorta konusunda da sağladığı avantajlar vardır. Kendi tarım işletmesine sahip olan kişiler Bağ-Kur 4/1-b kapsamında sağlık hizmetinden yararlanabilir. Söz konusu sigorta sistemine kayıt olmak için ÇKS belgesi talep edilir. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giriş yaparak sağlık ve emeklilik haklarından eksiksiz olarak yararlanılabilir.

ÇKS, devlet kurumlarının yanı sıra özel bankalar ve şirketler tarafından sağlanan olanaklardan yararlanılmasına yardımcı olur. Türkiye’de faaliyet gösteren birçok bankanın çiftçiler için özel ürünleri mevcuttur.

ÇKS’ye kaydolarak yararlanabilinecek özel ürünlerden bazıları şunlardır; Çiftçilere özel cep telefonu hatları ve tarifeleri, özel bankalar tarafından sunulan traktör ve ekipman kredileri, özel bankalar tarafından sunulan tarım kredileri, özel sigorta acentelerinin sunduğu yaşam ve sağlık sigortaları, tarım kredi kartları.

Tarım ürünlerinin nakliyesi için müstahsil yol belgesi adında özel bir doküman talep edilir. Bu belge, mahsullerin sorunsuz bir biçimde taşınmasını ve kontrollerden geçmesini sağlar. Ziraat odalarından alınan bu doküman için de ÇKS gerekir. Sisteme kayıt olarak, ürünlerin istenildiği her yere taşınması sağlanabilir” dedi. >Aysel Yıldız


Anahtar Kelimeler: KAYITLARINDA BUÇUK