Danıştay 4. Dairesi, Gazipaşa’da 4 mahallenin ortasına hançer gibi saplanan “Mermer Ocağı Üretimsel Kapasite Artışı ve Mermer Pasası Kırma Eleme Tesisi” ile ilgili Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptalini onadı. Alınan kararın bölgeyi rahatlattığını belirten Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Küçükballı, “Bu topraklarda üretim yapıyoruz. Topraklarımızı kaybetseydik, Türkiye aç kalırdı” dedi.
GAZİPAŞA’DA, muz ve örtü altı üretiminin yükünü sırtında taşıyan Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesi konusuyla gündeme gelen araziyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Bölgede “Mermer Ocağı Üretimsel Kapasite Artışı ve Mermer Pasası Kırma Eleme Tesisi” istemeyen köylüler, konuyu yargıya taşımış, “ÇED Gerekli Değildir” kararı Antalya 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Karşı taraf bu kararı temyiz ederek Danıştay’a taşıdı. Ancak Danıştay 4. Dairesi, temyiz başvurusunu reddederek Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararını onadı.
“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI HUKUKA AYKIRI”
Danıştay, projenin çevresel etkilerinin yeterince değerlendirilmediğini ve ilgili kurumlardan görüş alınmadan işlem yapıldığını belirterek, mahkeme kararının hukuka uygun olduğunu açıkladı. Böylece, Gazipaşa’da yapılması planlanan “Mermer Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” projesine verilen ÇED muafiyeti ortadan kalkmış oldu. Ayrıca kararda, projenin çevreye verebileceği olumsuz etkiler arasında toz, gürültü, görüntü kirliliği, doğal ekolojik yapının bozulması ve geri dönülmez tahribatlar olabileceği vurgulandı. Proje sahasında antik bir yolun tespit edilip tescil sürecinin başlatıldığı ve bu alanın korunması gereken kültürel miras niteliği taşıdığı ifade edildi. Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların katılımı sağlanmadan, ilgili kurumlardan görüş alınmadan verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının hukuka aykırı olduğuna karar verildi.
“TOPRAKLARI KAYBEDERSEK, TÜRKİYE AÇ KALIR”
Gazipaşa Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Güneyköy Mahalle Muhtarı Yahya Küçükballı, alınan kararın bölgede büyük bir rahatlama yarattığını belirtti. Küçükballı, “Bu karar, sadece Gazipaşa için değil, tüm bölge tarımı için çok sevindirici bir gelişme. Burada tarım yapılırken, madencilik ve enerji yatırımlarının önü açılmamalı. Bizler bu topraklarda üretim yapıyoruz, toprağımızı ve suyumuzu korumak zorundayız. Eğer biz bu toprakları kaybedersek, Türkiye aç kalır. Mermer ocağı gibi faaliyetler, hem tarım alanlarını yok ediyor hem de su kaynaklarına büyük zarar veriyor. Burada verimli topraklarımız, sulama suyumuz var; bu tür projelerle bu değerlerimizi kaybediyoruz” dedi.
“TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”
Küçükballı ayrıca, bölgedeki çiftçilerin uzun yıllardır tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını hatırlatarak, “Biz köylüler olarak yıllardır bu topraklardan ekmek yiyoruz. Geçimimiz tarımdan, hayvancılıktan. Bu tür projelerin yapılmasına göz yumarsak, geleceğimizi riske atmış oluruz. Toprağımıza, suyumuzun temizliğine sahip çıkmamız gerekiyor. Bu yüzden alınan karar son derece önemli ve sevindirici. Gazipaşa halkı olarak bu tür projelere karşı her zaman tarımın ve doğanın yanında olacağız. Bize bu sürçte destek olan Av. Seyda Afyoncu’ya da sonsuz teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
ZİRAAT ODASI DA KARARDAN MEMNUN
Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik ise, “Gazipaşa, Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri. Burada yapılan tarım faaliyetleri hem yerel ekonomiyi canlandırıyor hem de ülke tarımına büyük katkı sağlıyor. Mermer ocakları ve diğer maden faaliyetleri tarım alanlarını geri dönülemez şekilde tahrip ediyor. Bu karar, tarım arazilerimizin korunması açısından çok önemli bir adım” dedi.
NE OLMUŞTU?
Gazipaşa’da, muz ve örtü altı üretimin yükünü sırtında taşıyan Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahalleleri sınırında bulunan mermer ocağının kapasite artışı ve kum ocağına çevrilmesi konusuyla ilgili Antalya Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden 4 mahalleyi yakından ilgilendiren tartışmalı bir karar çıkmıştı. Gazipaşa Kaymakamlığı’na gönderilen yazıda, söz konusu ocakla ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararının verildiği belirtilmiş ve alınan karar, bölge halkı tarafından protesto edilmişti. Muzkent, Kırahmetler, Göçük ve Güney mahallesinde yaşayan 15 vatandaşın vekâletini alan Av. Seyda Afyoncu, doğayı tehdit eden ocağa karşı Antalya İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.
ÖNCE KORUMA ALTINA ALINDI
Bölgede bulunan antik yolla ilgili mermer ocağının bulunduğu çevrede araştırma yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ekipleri, bölgede yaptıkları inceleme sonucunda, Göçük Mahallesi sınırları içinde bulunan Karadağ’daki antik döneme ait yol kalıntısının koruma altına alınmasını kararlaştırmıştı.
MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Söz konusu dava dosyasını inceleyen Antalya 3. İdare Mahkemesi, mevzuat hükümlerini ve gerekçelerini açıklayarak şu kararı verdi: “Hukuka aykırı olduğu açık olan dava konusu işlemlerin uygulanması halinde; çevrenin olumsuz etkilenebileceği ve telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkabileceği açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 Sayılı Kanun’un 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, ivedi yargılama usulüne tabi olması nedeniyle 2577 Sayılı Kanun’un 20/A. maddesinin 2. fıkrasının (e) bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olduğundan kesin olmak üzere,29.12.2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”
Antalya’da alınan kararın ardından harekete geçen firma, kararları temyize taşımıştı. Son olarak Danıştay 4. Dairesi, temyiz başvurusunu reddederek Antalya 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararını onadı. >Selçuk ÖZTÜRK