Avokado üretimi hakkında açıklama yapan Gazipaşalı Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, sebze ve meyve hırsızlığı olaylarına karşı caydırıcı cezaların uygulanması yönde talepte bulundu.
Türkiye'nin yaklaşık 9 bin ton olan avokado üretiminin yaklaşık 7 bin tonu Gazipaşa ve Alanya’da karşılanıyor. Akdeniz Bölgesi'nde domates ve biberden sonra avokadonun üretimde üçüncü sıraya yerleşmesi hedeflenirken ılıman iklimiyle Gazipaşa elverişli bir üretim zemini oluşturuyor. Avokado üretimi kent genelinde son 5 yılda 3 kattan fazla arttı. Gazipaşa’da yaklaşık 2 bin 700 dekar alanda avokado yetiştiriliyor. Üretim artışında hem avokadonun ekonomik getirisinin yüksek oluşu hem de talepteki artış belirleyici oldu. İç pazara arzının yanı sıra Rusya, Ukrayna, Romanya, Almanya, Bulgaristan, Azerbaycan ve İran başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışan üreticiyi şimdilerde bir de hırsızlık olayları zora sokuyor. Bahçelere dadanan hırsızlar, üreticinin binbir emek, zorluk ve maliyetle yetiştirdiği ürünlerini alıp götürüyor.
“AVOKADONUN ÜRETİM MALİYETİ DE YÜKSELDİ”
Ulusal Kanal’a konuşan Gazipaşalı Ziraat Mühendisi ve TropikHal isimli iş yerinin sahibi Yavuz Çetin, avokado üretiminde girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Avokado üretimi üzerine edindiği tecrübelerini izleyicilerle paylaşan Çetin, “Avokadonun asıl üretim merkezi Gazipaşa, Alanya ve Anamur’dur. Ama son yıllarda Adana’dan İzmir’e kadar mikroklima özelliği bulunan alanlarda yetiştirilmeye başlandı. Avokadonun üretim alanı ve tüketimi son yıllarda ciddi şekilde arttı. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde avokadonun üretim maliyeti de yükseldi. Geçen yıla göre girdi maliyetleri iki, üç kat artmasına rağmen, avokadonun fiyatı aynı kaldı. Şu anda ürünün büyüklüğüne göre avokadonun fiyatı 7, 8, 9 TL civarında” dedi.
“CEZALAR CAYDIRICI OLSUN”
Gazipaşa’da üretilen avokadoların iç piyasanın yanında birçok ülkeye pazarlandığını dile getiren Çetin, hırsızlık olaylarına karşı caydırıcı cezalar talep etti. Çetin, “Avokadoda en önemli gelir kaynaklarımız marketler ve ihracat kanallarımızdır. Ancak ürünlerin satımı konusunda bazı sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz. Üreticilerimizin ve tüccarlarımız yeterli bilgi ve birikime sahip olmadıkları için hasat takvimine uymakta zorluk yaşıyorlar. Özellikle erken hasat, ürünün satılmasının zorlanmasına ve kalitenin düşmesine neden oluyor. Üretim aşamasında yaşadığımız sıkıntılara şimdide hırsızlar eklendi. Binbir emekle ürettiğimiz ürürünler hırsızların hedefi haline geldi. Bahçelere dadanan hırsızlar ürünleri çalıp götürüyor. Hırsızlar gerekli cezayı almadıkları için üreticilerimiz hırsızlık olaylarının önüne geçemedi. Yetkililerden cezaların arttırılması konusunda talepte bulunuyorum” şeklinde konuştu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55