ÇETİN: FAİZ ORANLARI YENİDEN GÜNCELLENMELİ

.

GÜNDEM 31.05.2024 10:28:00 0
ÇETİN: FAİZ ORANLARI  YENİDEN GÜNCELLENMELİ

Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile esnaflara kullandırılan Hazine destekli kredi faiz oranlarının yükseltilmesine tepki gösteren Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, esnafların bu krediler sayesinde ayakta durabildiğini ve bu nedenle derhal faiz oranlarının yeniden güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti.


KREDİ ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile esnaflara kullandırılan Hazine destekli kredi faiz oranlarının yükseltilmesine ülke genelinde ve Gazipaşa’da tepkiler sürüyor. Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, yaptığı basın açıklamasında esnafların bu krediler sayesinde ayakta durabildiğini ve bu nedenle de derhal faiz oranlarının yeniden güncellenmesi gerektiğini ifade etti.


“GERİ ADIM ATILMALI”
Başta esnaf odaları olmak üzere, kooperatif başkan ve yöneticilerini kredi kullanılan devlet bankalarını ve en önemlisi hükümetin bu durumdan geri adım atmaları gerektiğini dile getiren Çetin, “Esnafın mağduriyeti devletin mağduriyetine, devletin mağduriyeti de halkın mağduriyetine yol açar.” dedi.
 

“ESNAF, ÖLÜME MAHKUM BIRAKILDI”
Çetin, Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile esnaflara kullandırılan Hazine destekli kredi faiz oranlarının yükseltilerek can çekişen esnafın ölüme mahkum bırakıldığını belirterek şöyle devam etti: “Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi son dönemlerde verdiği kredilerle esnaflara can suyu olmaya devam ediyordu, lakin son dönemlerde devletin bankası Halk Bank ve Kooperatif çekilen kredilerin faizlerini yükseltti ve can çekişen esnaf ölüme mahkum bırakıldı. Daha acayip olan geçtiğimiz 5 yıl içinde bilindiği üzere dünyayı kasıp kavuran sokağa çıkma yasaklarının olduğu ekonomileri alt üst eden bir pandemi süreci ve akabinde devletimizi derinden yaralayan afetler meydana geldi. (sel, deprem vs.) bu durumların da getirisi olarak gelen ekonomik kriz birçok işletmenin kapatılmasına sebebiyet verdi. Kredi çeken insanlar bu durumda kredilerin yüzde 58 faiz uygulanması gibi bir durumla karşı karşıya kaldı. 


1-Esnaf odaları esnafın arkasında ne zaman durmayı düşünüyor? 
2- Esnafın kan ağladığını bilen devletimiz buna hala göz yumup müdahalede bulunmayacak mı? 
3- Esnaf ve Sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri bu duruma el atmayacak mı?
Bu soruların cevabını merak ediyorum. Bilindiği üzere kooperatifin amacı ortaklarını ezdirmek değil, ortakların ihtiyaçlarını en az maliyete indirmektir. Kullanılan kredilerin yüzde 90’ı batmak üzere olan yada zarar eden işletmeleri kurtarmaktır. Krediyi çektiği anda eğer esnaf kredi çekme vasfında ise gelen onca olumsuzluklardan sonra zarar edip işletmeyi kapatan onca insana bu durum sen sürünme öl demektir. Ve bu işin sonunda her esnaf birbirine kefil olduğu için birçok ayakta durmaya çalışan esnafın batması demektir.” >Vildan RENDE


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27