ÇELİK’TEN SİGARAYI BIRAKIN ÇAĞRISI

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Karşıt kampanyalarla sigara kullanma oranlarının düşmesi sevindirici ancak aynı zamanda sigaraya başlama yaşının da düşmesi dikkat çekici” dedi.

SAĞLIK 2.09.2024 00:15:00 0
ÇELİK’TEN SİGARAYI BIRAKIN ÇAĞRISI

SİGARA kullanımının çağın en ciddi sağlık sorunlarının sebebi olduğuna dikkat çeken İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Toplumda sigaraya karşı yaşanan bilinçlenme, kullanım oranlarını düşürse de ülkemiz nüfusunun yüzde 50’ye yakını hala sigara içiyor. Sigara karşıtı kampanyalarla oran gün geçtikçe düşüyor, ancak önlemlere rağmen sigaraya başlama yaşının da düşmesi düşündürüyor.” şeklinde konuştu.

 

“13-15 YAŞ ARALIĞINDA SİGARAYI DENEYEN ÇOCUKLARIN YARISI TİRYAKİ”

13-15 yaş aralığında sigarayı deneyen çocukların yarısının tiryaki olduğuna vurgulayan Çelik, “Sigara ve her türlü tütün mamulü, ağızdan başlayarak tüm solunum yollarını birinci derecede etkiliyor. Solunum yolundan alındığı için en önemli etkiyi bu bölgelerde bırakan sigara, dudak, dil, gırtlak ve akciğer kanserine neden olurken, nefes borusu ve bronşlara da büyük zarar veriyor. Ayrıca uzun süre kullanımında solunum sisteminin tüm yüzeylerinde değişikliklere neden oluyor. Bu durum kansere dönüşmese de bir takım hastalıkları beraberinde getirebiliyor. 10 yılın üzerinde sigara içen bir kişinin solunum sisteminin bu durumdan etkilenmeme ihtimali yok. Kişinin belirgin bir şikayeti olmasa dahi solunum yollarının herhangi bir enfeksiyondan etkilenme ihtimali içmeyen bir kişiye göre çok daha fazla. Kişinin tiryaki olarak tanımlanması için fazla miktarda sigara içmesi gerekmiyor. Günde 1 adet sigara içen kişi de tiryakidir. Hedeflenen kişinin hiç sigara içmemesidir.” dedi.

 

“SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN EN DOĞRU ZAMAN ŞU ANDIR”

ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz olduğuna değinen Çelik, “Eğer sigara kullanıyorsanız, öncelikle bunun bir hastalık olduğunu kabul etmelisiniz. Size yardımcı olmak amacıyla müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde hizmet veren ‘Sigara Bırakma Polikliniğine’ başvurabilirsiniz. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını ücretsiz arayabilir ve yardım alabilirsiniz. Polikliniğimize bugüne kadar binlerce vatandaşımız başvurmuş olup, bunlardan sigarayı bırakanların oranı da bir hali yüksektir. Unutmayın; sigara içtiğiniz her an hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmayı ertelemeyin, sağlığınızın sizi mecbur etmesini beklemeyin. Şimdi karar alın ve hemen uygulamaya başlayın. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır.” ifadelerini kullandı.

 

“KARARLI OLUN”

İlçe Sağlık Müdürü Eşşe Çelik, sigarayı bırakmak için kararlı olmanın yanında yeni davranış biçimi geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, önerilerini şu şekilde sıraladı: 

- Sigarayı bırakma tarihi belirleyin.

- Kararlı olun ve tarihi ertelemeyin.

- Masanıza bir şişe su koyun ve bol bol su için.

- Odanızı sık sık havalandırın.

- Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.

- Meyve yiyin. >Vildan RENDE

 


Anahtar Kelimeler: ÇELİK’ SİGARAYI BIRAKIN ÇAĞRISI