ÇELİK’TEN RUH SAĞLIĞI VE ARTRİT AÇIKLAMASI

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü ve 12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada ruh sağlığı ve artritle ilgili bilgiler paylaştı.

GÜNDEM 12.10.2023 12:04:00 0
ÇELİK’TEN RUH SAĞLIĞI VE ARTRİT AÇIKLAMASI

“Ruh Sağlığı Evrensel Bir İnsan Hakkıdır!” diyen ve ruh sağlığı ile ilgili bilgilendirme yaparak önerilerde bulunan Çelik; “Ruh sağlığı her insanın hakkıdır ve bu hak görmezden gelinemez. Ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi bireyin ötesinde toplumsal yaşamda süre giden eşitsizliklerle, barınma, eğitim, çalışma gibi diğer haklara gerektiği şekilde erişememekle, kişinin kimliği nedeniyle ayrımcılığa, dışlanmaya, şiddete maruz kalmasıyla tehlikeye atılmaktadır. Bu toplumsal etkenler toplumsal yapı, kurum, kural, isleyiş ve normlarla doğrudan ilişkilidir.” ifadelerini kullandı.

 

“KİŞİLER, KENDİLERİNİ RUHSAL ÇÖKÜNTÜYE SOKACAK DURUMLARDAN UZAK DURMALIDIR”

Açıklamasına ruh sağlığının korunması açısından değerlendirme yaparak devam eden Çelik; “Başta yöneticiler olmak üzere tüm toplum kesimlerinin söylem ve eylemlerinde ruh sağlığını korumaya öncelik vermesi, olumsuz sonuçları olacaklardan kaçınması ruh sağlığı ve ruh sağlığının korunması açısından önemli ter tutar. Ruh sağlığının korunması ve geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlidir. Kişiler, kendilerini ruhsal çöküntüye sokacak durumlardan uzak durmalı ve kendilerine gereken değeri vererek ruhlarını sakin tutmalıdırlar” dedi. 

 

“EN SIK GÖRÜLEN AĞRI TİPİ MEKANİK BEL AĞRISIDIR”

Açıklamasının devamında ise 12 Ekim Dünya Artrit Günü hakkında da bilgilendirmede bulunan Çelik; “Bel ağrısı, oldukça sık görülen, yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıplar nedeni ile topluma maliyeti yüksek önemli bir sağlık sorunudur. Ağrının kronikleşmesi ile ortaya çıkan sakatlık özellikle gelişmiş ülkelerde iş gücü kaybı ve üretim azalmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Bel ağrısı bir aktivite (ağır kaldırma) ya da travma (düşme, çarpma) sonrası başlayabileceği gibi belirgin bir neden olmadan da ortaya çıkabilir. Dünyada yapılan araştırmalar insanların %80’ inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadıklarını ortaya koymuştur. En sık görülen ağrı tipi mekanik bel ağrısıdır.” dedi.

 

BEL AĞRISINDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Mekanik nedenlere bağlı bel ağrılarından korunmak için yapılması gerekenler hakkında önerilerde bulan Çelik, “Her gün düzenli olarak bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalı. Gerekli durumlarda ağır nesneleri; beli dik pozisyonda tutup, dizleri bükerek çömelip, ağırlığı kollara ve bacaklara vererek kaldırılmalı. Ayakta uzun süre durmaktan kaçınılmalı. Çay ve kahve tüketimini azaltılmalı. Stresle başa çıkma yöntemleri geliştirilmeli. İş gereği oturuluyorsa, yarım saatte bir ayağa kalkıp vücut esnetilmeli. Yürüyüş ve yüzme, bel ağrısını önlemede uygun sporlardır. Farklı sporlarla uğraşanların spora başlamadan önce ısınma ve sonrasında da esneme egzersizlerini yapmaları sakatlıkların önlenmesinde önemlidir. Kilo vermek bel ağrısı riskini azaltır” şeklinde konuştu. >Aysel YILDIZ