ÇELİK'TEN PULMONER REHABİLİTASYON AÇIKLAMASI

ÇELİK

İLÇE Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 10-16 Mart Pulmoner Rehabilitaosyon Haftası ile ilgili yaptığı açıklamasında; Pulmoner Rehabilitaosyon ve amaçlarına değindi.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 10-16 Mart Pulmoner Rehabilitaosyon Haftası nedeni ile ilgili yaptığı açıklamaya Pulmoner Rehabilitasyon tanımı ile başlayarak; “Pulmoner Rehabilitasyon; uzun süreli solunum problemi olan hastaların tıbbi tedavilerinin yanında önerilen, bu hastaların fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen, bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür.” dedi.


PULMONER REHABİLİTASYON KİMLERE UYGULANIR?
Pulmoner Rehabilitasyon’un kimlere uygulanacağı hakkında bilgi veren Çelik; “Pulmoner Rehabilitasyon; nefes darlığı ve günlük aktivitelerinde kısıtlanma, egzersiz kapasitesinde azalma gibi semptomları ciddi şekilde yaşayan kronik solunum hastalığı olan kişilere uygulanmakta olup doğrudan solunum hastalığına veya eşlik eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan semptomlar için etkilidir. Pulmoner Rehabilitasyon Programı; KOAH (Kronik obstrüktif akciğer hastalığı) başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli/cerrahisi öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, pulmoner hipertansiyon, obstrüktif uyku apnesi, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıkları ile yoğun bakımda ventilatöre bağlı olarak uzun süre yatan hastalarda başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.  


“TELE-PULMONER REHABİLİTASYON PROGRAMLARI DA MEVCUTTUR”
COVID-19 enfeksiyonu sonrası akciğer tutulumu olup nefes darlığı, yorgunluk ve günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma gibi şikayetleri devam eden hastalarda da pulmoner rehabilitasyon önerilmektedir. Her yaştaki kronik solunum hastalarının ihtiyaçları doğrultusunda; hastaneye yatırılarak, ayaktan takiple ya da ev ortamında gerçekleştirilebilir. Ayrıca, hastanın sanal ortamda, bulunduğu yerden katılabileceği tele-pulmoner rehabilitasyon programları da mevcuttur.” ifadelerini kullandı.
 

PULMONER REHABİLİTASYONUN AMAÇLARI NELERDİR?
Pulmoner Rehabilitasyonun amaçları hakkında konuşan Çelik, şöyle devam etti; Hastalığın ilerlemesinin önlenmesi, astalığa bağlı gelişen nefes darlığı, yorgunluk ve fonksiyonel yetersizliğin ortadan kaldırılması, günlük yaşam aktivitelerinde yeterliliğin artırılması, katılımın sağlanması, bağımsızlığın artırılması, egzersiz toleransının ve fiziksel aktivite düzeyinin artırılması, sağlık durumunun iyileştirilmesi, hastalık atak sayısının azaltılması ve atak şiddetinin hafifletilmesi, yaşam kalitesinin geliştirilmesi, hastaneye başvuru sıklığı ve yatış süresinin azaltılması sonucunda sağlıkla ilişkili harcamaların azaltılması, hastalığa bağlı psikolojik durumun iyileştirilmesi, sağ kalımda artış sağlanmasıdır.”


SOLUNUM HASTALIKLARINDA EGZERSİZ YAPMAK NEDEN GEREKLİDİR?
Açıklamasının sonunda solunum hastalıklarında egzersiz yapmanın önemli olduğunu ve neden gerekli olduğunu anlatan Çelik; “Egzersiz toleransındaki azalma, uzun süreli solunum hastalığı olan kişilerin temel şikayetlerinden biridir. Bu hastalarda nefes darlığı ve/veya yorgunluğun neden olduğu hareketsizlik; kemik ve kas içeriğinin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının, egzersiz kapasitesinin gittikçe azalmasına neden olur. Egzersiz eğitimi ile kas kuvveti ve dayanıklılığı artarak daha uzun mesafeler yürünür, eklemler daha iyi hareket eder, gevşeme sağlanır, daha güçlü ve enerjik hissedilir, kalbin çalışması iyileşir, yorgunluk ve nefes darlığı azalır. Ayrıca vücut savunma sistemi üzerine olan olumlu etkileri sayesinde enfeksiyonlardan korunma sağlanır. Uzun süreli solunum sorunu olan hastalar pulmoner rehabilitasyon programları ile güvenli bir şekilde egzersiz yapabilirler. Egzersiz eğitimi; yürüyüş gibi dayanıklılık egzersizleri, bacak ve kol kasları kuvvetlendirme egzersizleri, solunum egzersizlerini içermektedir” şeklinde konuştu. >Aysel YILDIZ