.
İLÇE Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 40 yaşın üzerindeki kişilerde gözlerin yakına odaklanma yeteneğinin kademeli olarak azaldığını belirterek, “40 yaşın üzerindeki vatandaşlarda görme bozuklukları başlar. Görme bozukluğu yaşayan bireyler, göz doktoruna gitmeli muayene olmalıdır” dedi.
Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, yaşa bağlı yakını görme bozukluğu (Presbiyopi) rahatsızlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. 40 yaşın üzerindeki kişilerde gözlerin yakına odaklanma yeteneğinin kademeli olarak azaldığını belirten Çelik, “Presbiyopi, 40 yaş üstü kişilerde, göz merceğinin yaşlanmaya bağlı olarak uyum özelliğini yani esnekliğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan yakını görememe sorunudur. Presbiyopi sorununun ilerleyişi 60’lı yaşların ortasına kadar ilerleyişi sürmektedir. Yaşa bağlı yakını görme bozukluğudur, genellikle 40’lı yaşlarda çıkar. Göz merceği yaşlanır ve yakına odaklanamaz. Yakına bakışta görme bulanıklığı gelişir. Görme bozukluğu genellikle gözlük ile düzeltilir. Kontakt lens, lazer, göz içine lens konulması diğer tedavi uygulamalarıdır.
SEBEBİ YAŞLILIK
“Presbiyopi bir hastalık değil, yaşlanmaya bağlı vücuttaki değişikliklerin bir sonucudur” diyen Çelik, “Göz içindeki merceğin bir yeteneği var. Bu yetenek sayesinde uzaktaki cisimler yakına geldiğinde merceğin şekli bombeleşerek kırıcılığı artar. Uzak cisimleri görmek istediğimizde ise mercek bu sefer uzayarak incelir. Göz içindeki bu merceğin hareketini lensi tutan lifler sağlar. Yaşlılıkla birlikte bu liflerde esneklik kaybolacağı için presbiyopi ortaya çıkar. Gözlük numarası (-1) miyop olan bir kişi 40 yaşına geldiğinde presbiyopiye bağlı numarasına +1 ekleneceği için yakın gözlüğü kullanmasına gerek kalmaz. Eskiden miyop olup da ‘Ben yakını artık çok iyi görüyorum’ diyen hastaların yakını görme sebebi de aslında bu durumdur” ifadelerini kullandı.
“BASİT BİR GÖZ MUAYENESİYLE PRESBİYOPİ TEŞHİS EDİLEBİLİR”
Çelik, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Presbiyopi genelde hipermetropi ile karıştırılır. Bu bir hipermetropi değil, farklı bir durumdur. Presbiyopinin sebebi lensin sertleşmesi ve lensi askıda tutan liflerin esnekliğinin kaybolmasıdır. Esnekliğini kaybeden lens görmede ani fokus değişikliği yaşandığı durumlarda, özellikle yakına bakma durumunda, hızlı adaptasyon ve net görme sağlanamaz. Presbiyopinin belirtileri normal okuma mesafesinde bulanık görme, okunan materyali kol uzunluğunda tutma, yakın mesafedeki işlerle uğraşırken baş ağrısı olmasıdır. Basit bir göz muayenesiyle presbiyopi teşhis edilebilir. Presbiyopi olanların en az 2 yılda bir göz muayenesinden geçmeleri uygundur. Presbiyopinin kesin etkili bir tedavisi olmamakla beraber özellikle değişik cerrahi metodlar konusunda araştırmalar devam etmektedir. Hastaların ilave bir refraksiyon kusuru yoksa yakın gözlükleriyle problemler ortadan kalkar. Uzak için gözlük kullanıyorlarsa göz doktorunuzun önerisi doğrultusunda bifokal ya da progresif camlar kullanarak uzak ve yakın gözlükleri tek bir gözlükte birleştirilebilinir.” >Geylani TOPALOĞLU
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01