GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Eşşe Çelik, Kurban Bayramı dolayısıyla kesilecek kurban hastalıklarına karşı vatandaşları uyardı.
Kurban Bayramı’nda, kesim sırasında bulaşabilecek hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgi veren İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, ‘Kurban Bayramında kestiğimiz kurbanların sağlıklı olması bizim de sağlımızı korumamız açısından çok önemli. Hijyen koşullarına uyulmadan, uygunsuz ortamlarda kesilen kurbanlar hem mikroorganizmaların bulaşması nedeniyle hastalık açısından risk; hem de çevre sağlığı ve görüntü kirliliği nedeniyle olumsuz etkiler taşıyor. Uygunsuz koşullarda kesilen kurban eti ile hayvanlarda görülen, halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan birçok bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalıkları mevcut olup, insanlara bulaşabilir. Hayvanlarda görülen ve Zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara etin yenilmesi ya da hazırlanması/taşınması sırasında direk temas ile bulaşır. Halk sağlığını tehdit eden hastalıkların başında brucella, , kist hidatik, şarbon, salmonelloz, toksoplazmozis, teniyoz, kuduz ve verem gibi hastalıklar sağlığımız açısından risk oluşturur’ dedi.
HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
Bu hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Çelik, ‘Bu hastalıklar birtakım basit kurallarla önlenebilir. Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasında neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Etin olgunlaşması (kesim sonrası en az 20-24 saat) beklenerek tüketilmelidir. Et iyi pişirilerek tüketilmelidir. İyi pişirilmemiş yada çiğ etlerden brucella mikrobu geçebilir. (Brucella mikrobu 60 derecede 10 dakika, 100 derecede 1-2 saniyede ölür).Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir’ diye konuştu.>Emin ŞİMŞEK