Tarih: 06.06.2024 12:11

ÇELİK'TEN KURBAN UYARISI

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Besiciler kurban için beslediği küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık hayvanlarını görücüye çıkarmaya hazırlanırken, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik kurban seçerken ve kurban kesimi sırasında bulaşabilecek hastalıklara dikkat çekerek, vatandaşları uyardı. Çelik, “Hayvanlarda görülen ve Zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara etin yenilmesi ya da hazırlanması/taşınması sırasında direk temas ile bulaşır ve sağlığımız açısından risk oluşturur” dedi. 


HANGİ HASTALIKLAR BULAŞABİLİR?
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, açıklamasına ve uyarılarına şöyle devam etti; “Hijyen koşullarına uyulmadan, uygunsuz ortamlarda kesilen kurbanlar hem mikroorganizmaların bulaşması nedeniyle hastalık açısından risk; hem de çevre sağlığı ve görüntü kirliliği nedeniyle olumsuz etkiler taşıyor. Bu durum herkesi etkileyebilir. Uygunsuz koşullarda kesilen kurban eti ile hayvanlarda görülen, halk sağlığı yönünden çok büyük önem taşıyan birçok bakteriyel, viral, paraziter ve mantar hastalıkları mevcut olup, insanlara bulaşabilir. Hayvanlarda görülen ve Zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara etin yenilmesi ya da hazırlanması/taşınması sırasında direk temas ile bulaşır. Halk sağlığını tehdit eden hastalıkların başında brucella, kist hidatik, şarbon, salmonelloz, toksoplazmozis, teniyoz, kuduz ve verem gibi hastalıklar sağlığımız açısından risk oluşturur.


BU HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bu hastalıklar birtakım basit kurallarla önlenebilir. Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasında neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Etin olgunlaşması (kesim sonrası en az 20-24 saat) beklenerek tüketilmelidir. Et iyi pişirilerek tüketilmelidir. İyi pişirilmemiş yada çiğ etlerden brucella mikrobu geçebilir. (Brucella mikrobu 60 oC de 10 dakika, 100 oC de 1-2 saniyede ölür) Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.” >Aysel YILDIZ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —