ÇELİK'TEN KALP SAĞLIĞINI KORUYACAK ÖNERİLER

ÇELİK

.

İLÇE Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, kalp kapağına bağlı oluşan hastalıkların hayatı tehdit edebilen ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekerek, kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ölümlerin birinci sırasını oluşturduğunu kaydetti.


Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada kalp kapağına bağlı oluşan hastalıkların hayatı tehdit edebilen ciddi sorunlara yol açabileceğini vurguladı. Geç saptanan hastalarda kalp fonksiyonlarının bozulması sonucunda ritim bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi önemli sorunların gelişebildiğine dikkat çeken Çelik, “Erken tanı için yol yürümek, merdiven ve yokuş çıkmak gibi günlük aktivitelerde normalden çabuk yorulma, nefes darlığı veya çarpıntı hissi olan kişilerin mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir. Zira, erken dönemde doğru tanı ve uygun tedaviyle hastaların sağlıklı bir yaşam sürmeleri sağlanabilmektedir” dedi.


“KALP VE DAMAR HASTALIKLARI, TÜM DÜNYADA 1’İNCİ ÖLÜM NEDENİ” 
Kalp ve damar hastalıkları hakkında bilgi vermek, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek amacıyla Kalp Sağlığı Haftası boyunca bilgilendirme yapılacağını dile getiren Çelik, kalp ve damar hastalıklarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ölümlerin birinci sırasını oluşturduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyadaki ölümlerin yüzde 46,2’sinin (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşandığını belirten Çelik, Türkiye’de ise 2013 yılında ölen her 5 kişiden birinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden dolayı olduğuna dikkat çekti. 


KALP SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ÖNERİLER
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, kalp ve damar hastalığına her yaştan insanın yakalanabileceğini, erken teşhis ve tedavi ile kontrol altına alınabileceğini belirterek, kalp hastalığından korunmak için önerilerini ise şu şekilde sıraladı: 
Sigarayı bırakın.
Sağlıklı beslenin.
Düzenli egzersiz yapın.
Kilonuzu kontrol altında tutun.
Stresi yönetin.
Alkol tüketimini sınırlayın.
Düzenli olarak doktor kontrolünden geçin.
Bol su için.
Yeterince uyuyun. >Vildan RENDE