Tarih: 04.09.2024 13:58

ÇELİK’TEN AVOKADO ÜRETİCİLERİNE UYARI!

Facebook Twitter Linked-in

Üreticilere alternatif gelir kapısı açan ve antioksidan özelliği ile de bilinen avokadonun üretimi ilçede hızla artıyor. Gazipaşa’da yaklaşık 3 bin dekar alanda yetiştirilen avokadoların bazılarının hasadına başlandı. Ancak Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik’ten avokado olgunlaşmadan yapılan erken hasada yönelik uyarı geldi. Bazı halcilerin üreticilerden hasat zamanı gelmeyen avokado çeşitlerinin hasadının yapılmasını istediği ihbarını alan Başkan Çelik “Bütün üreticilerimiz ve paydaşlarımızdan ricamız hasat dönemi gelmeyen, yağ oranı oluşmamış, vitamin ve mineral açısından yeterli olgunluğa ulaşmamış ürünlerimizi toplamayalım” şeklinde açıklama yaptı.

 

“GAZİPAŞA AVOKADO İLE BÜTÜNLEŞTİ”

Avokado üretiminin ilçe ile bütünleştiğini vurgulayan Çelik, “Odamıza hasat zamanı gelmeyen “Zutano” ve “Fuerte” gibi avokado çeşitlerimizin bazı tüccar ve halcilerin üreticilere hasat etmeleri yönünde talepte bulunduklarının ihbarları geliyor. Avokadolar üreticilerimizin kendisi tarafından erken toplansa dahi komisyoncularımızdan ricamız bunlara talip olmaması yönünde. Hem üreticilerimiz hem komisyoncularımız erken hasat konusunda ortak hareket etmeli.” ifadelerini kullandı.

 

AVOKADO ÇEŞİTLERİ VE HASAT ZAMANLARI 

Hal ve pazar esnaflarına avokado getirenlerin ÇKS belgelerinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, avokado çeşitlerinin hasat takvimini de paylaştı. Buna göre, avokado çeşitleri ve hasat zamanları şöyle: Clifton (erkenci) 1 Ağustos, teaque (erkenci) 1 Ağustos, zutano (parlak) 15 Eylül, ettinger (açık yeşil) 15 Ekim, bacon (koyu yeşil) 15 Ekim, fuerte (boz armut) 1 Kasım, pinkerton (pütürlü armut) 1 Şubat ve hass (pütürlü) 1 Mart. >Vildan RENDE

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —