ÇELİK’TEN AVOKADO ÜRETİCİLERİNE UYARI

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, avokado üreticilerini erken hasat ve hırsızlık konusunda uyardı.

GÜNDEM 2.08.2023 10:41:00 0
ÇELİK’TEN AVOKADO ÜRETİCİLERİNE UYARI

GAZİPAŞA’DA üreticiye alternatif gelir kapısı açan ve antioksidan özelliği ile de bilinen avokadonun üretimi ilçede hızla artıyor. Gazipaşa’da yaklaşık 3 bin dekar alanda avokado yetiştiriliyor. Ancak geçtiğimiz kış ayında yağmurun az yağması nedeniyle sulama konusunda sıkıntı çeken üreticiler, kuraklığa rağmen zor şartlarda ve daha az miktarda yetiştirdikleri avokadoların hasadına başladı. Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik ise avokado olgunlaşmadan kesinlikle hasat yapılmaması gerektiği konusunda uyarı yaptı.

“HIRSIZLIK CEZALARI CAYDIRICI OLMALI”

Avokado meyvesinin fiyatının yüksek olması nedeniyle hasat döneminde her yıl ilçede hırsızlık olayları yaşanıyor. Avokado bahçelerine göz diken hırsızlar, üreticilerin para kazanmak için bir yıl bekledikleri meyveleri toplayıp çiftçinin emeğini çalıyor. Gazipaşa’daki avokado hırsızlığının çok sık yaşandığını belirten Başkan Çelik, “Hal ve pazar esnaflarından ricamız satmak için avokado getirenlere öncelikle ÇKS belgesi olup olmadığını sorsunlar. Elbirliğiyle hırsızlık olaylarının üstesinden gelelim.  Bu noktada yetkililere de çok büyük görev düşüyor. Hırsızlık olaylarının cezalarının caydırıcı olmasını, arttırılmasını istiyoruz” dedi.

ÜRETİCİLER ÜRÜNLERİNİ KORUMAK İÇİN NÖBET TUTUYOR

Öte yandan, avokado bahçelerinde geçtiğimiz yıllarda yaşanan hırsızlık olaylarına karşı birçok üretici bahçesine güvenlik kamerası kurdurarak bahçesini hırsızlardan korumak için önlem aldı. Güvenlik kameralarına rağmen hırsızlık olaylarının yaşandığı noktalarda ise üreticiler ürünlerini korumak için nöbet tutuyor. >Vildan RENDE