ÇELİK'TEN ASTIM UYARISI

ÇELİK

İLÇE Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 2 Mayıs Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hastalığı tetikleyen nedenler, hastalığın belirtileri ve hastalığa karşı yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 2 Mayıs Astım Günü nedeniyle açıklama yaptı. Çelik, astımı tetikleyen nedenler, astımın belirtileri ve astıma karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgiler paylaştı. “Doğru Tanı ve Doğru Tedavi İçin El Ele” sloganıyla sağlık hizmeti verdiklerine dikkat çeken Çelik, “Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımın nedeni bilinmemekle birlikte, araştırmalar sonucunda astımın genetik nedenler ile enfeksiyonlar, çevresel etkenler ve kişilerin tıbbi durumuna bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Astım, hastadan hastaya büyük farklılıklar gösterebilir” dedi. 


ASTIMI TETİKLEYEN NEDENLER NELER?
Astımı tetikleyen nedenleri sıralayan Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Polenler, evcil hayvanlar, toz akarları, sigara, duman, aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava koşulları, hava kirliliği, kimyasal kokular veya dumanlar, obezite, stres ve duygu durum bozuklukları yani depresyon, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), ilaçlar, işlenmiş yiyecek ve içeceklerde bulunan sülfitler ve koruyucu maddeler astım hastalığını tetikler” dedi.


ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR?
“Astım genellikle alevlenmelerle seyreden bir hastalıktır” diyerek açıklamasını sürdüren Çelik, “Alevlenme dönemleri egzersiz sırasında, alerjenlere ya da kimi kimyasallarla ortaya çıkmakla beraber; nefes alırken hırıltı veya ıslık sesi, öksürük, göğüste ağrı veya sıkışma ve nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir” ifadelerini kullandı. 
 

ASTIM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Astım hastalığının kesin bir tedavisinin olmadığını dile getiren Çelik, “Astım hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, fakat hekiminiz tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanarak astım kontrol altında tutulabilir. Astım tedavisinin temelinde semptomlar ile tetkiklere dayalı olarak, periyodik kontrollerle uygulanan basamak tedavisi uygulanır. Belirti ve bulguların derecesine bağlı olarak ilaçlarınız ve dozları değişebilir” dedi. 


ASTIMA KARŞI TAVSİYELER
Astım hastalığına karşı tavsiyelerde de bulunan Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Bunun yanı sıra, sigarayı bırakmak, evcil hayvanlara karşı alerjiniz varsa kontrol altına almak, kimyasal duman ve kokuları önlemek, tozlu ve küflü ortamlardan uzak durmak, aşırı soğuktan korunmak, uygun egzersizler yapmak, astım hastalığına karşı verilebilecek tavsiyeler arasında bulunuyor” şeklinde konuştu. >Geylani TOPALOĞLU



Anahtar Kelimeler: ÇELİK' ASTIM UYARISI