ÇELİK: “ÜRETİCİLERİMİZE TEŞEKKÜR ETMELİLER”

.

GÜNDEM 15.11.2023 16:27:00 0
ÇELİK: “ÜRETİCİLERİMİZE TEŞEKKÜR ETMELİLER”

Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, TTKD Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici’nin tropik meyve üretiminin yer altı su kaynaklarını yok ettiği gerekçesiyle üretiminin durdurulması yönündeki açıklamasına “Böyle bir şey söz konusu olsaydı zaten devletimiz buna izin vermezdi. Maliyeti yüksek olan bu ürünleri bölgemizde yetiştirebildikleri için üreticilerimize teşekkür etmeliler” şeklinde cevap verdi.

 

TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici özellikle Gazipaşa bölgesinde yetişen muz, mango, avokado ve ejder meyvesi gibi tropik meyvelerin üretimi için yeraltı sularının yok edildiğini belirterek, bu üretimin ivedilikle durdurulması gerektiğini iddia etmişti. Kesici’ye cevap ise gecikmedi. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, “Böyle bir şey söz konusu olsaydı zaten devletimiz buna izin vermezdi. Gazipaşa’da 100 bin tona yakın muz üretimi gerçekleşiyor. Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz dışa bağımlı olmamak için elinden geleni yapıyor. Hem Gazipaşa’ya hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Maliyeti yüksek olan bu ürünleri bölgemizde yetiştirebildikleri için üreticilerimize teşekkür etmeliler.” İfadelerini kullandı.

 

“DEVLET DESTEĞİ İLE PLANLI ŞEKİLDE ÜRETİME DEVAM ETMELİ”

Çelik, tropik meyvelerin Gazipaşa bölgesinde yetişmeseydi dışa bağımlı olacağımızı belirterek şöyle devam etti: “İlçemizde yetişen muz, mango, avokado ve ejder meyvesi gibi tropik meyvelerin maliyeti zaten oldukça yüksek olduğu için devletimizle iş birliği yapıyoruz. Devlet desteği ile planlı şekilde üretime devam etmeliyiz. Bu ürünler bölgemizde yetişmeseydi dışa bağımlı olacaktık ve dışarıdan almak zorunda olacaktık. 

 

“NE MUTLU Kİ COĞRAFYAMIZ BUNA MÜSAADE EDİYOR”

Ne mutlu ki bizim coğrafyamız bu ürünleri bölgemizde yetiştirmemize olanak sağlıyor. Dışa bağımlı olmadığımız gibi ihracat yapıp, üreticilerimiz de ülkemiz de kazanç elde ediyor. Yaşadığımız coğrafyanın kıymetini bilmeliyiz. Hatta bu tropik ürünlerin devam ettirmemiz için devletin bu üreticilere kredi desteği vermesi gerekir. Bu tür söylemlere kulak asmayın. Kuraklığa neden olduğuna dair kanıtlanmış bir gerçek yok ortada. Biz üretim yapmaya, coğrafi koşullarımız el verdiği sürece ülke ekonomisine katkı yapmaya devam edeceğiz.” Vildan RENDE