ÇELİK: HIRSIZLAR YÜZÜNDEN ERKEN HASAT YAPILIYOR

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, avokado üreticilerini erken hasat ve hırsızlık konusunda uyardı.

GÜNDEM 14.08.2024 09:36:00 0
ÇELİK: HIRSIZLAR YÜZÜNDEN  ERKEN HASAT YAPILIYOR

ÜRETİCİLERE alternatif gelir kapısı açan ve antioksidan özelliği ile de bilinen avokadonun üretimi ilçede hızla artıyor. Gazipaşa’da yaklaşık 3 bin dekar alanda yetiştirilen avokadoların hasadına başlandı. Ancak Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik’ten avokado olgunlaşmadan yapılan erken hasada yönelik uyarı geldi. Başkan Çelik avokado meyvesinin fiyatının yüksek olması nedeniyle hasat döneminde her yıl ilçede hırsızlık olayları yaşandığına da dikkat çekerek şöyle konuştu: “Hırsızlık yüzünden erken hasat yapmayalım. Hal ve pazar esnaflarından ricamız satmak için avokado getirenlere öncelikle ÇKS belgesi olup olmadığını sorsunlar. Elbirliğiyle hırsızlık olaylarının üstesinden gelelim.  Bu noktada yetkililere de çok büyük görev düşüyor. Hırsızlık olaylarının cezalarının caydırıcı olmasını, arttırılmasını istiyoruz.” 


“GÜVENLİK KAMERASI ŞART!” 
Çelik, hırsızların avokado bahçelerine göz dikip üreticilerin para kazanmak için bir yıl bekledikleri meyveleri çaldığını belirtip, bahçelere güvenlik kamerası kurdurulup hırsızlar için önlem alınması gerektiğini ifade etti. 


ERKEN HASAT YAPILIRSA ÜRÜN İSTENİLEN BESİN DEĞERİNE ULAŞMAZ 
Hırsızlık yüzünden erken hasada başvurulduğunu yineleyen Çelik,  şöyle devam etti:  “İyice olgunlaşmadan yapılan hasatlarda ürün istenen besin değerine ulaşmaz, yeterli besin değeri ve yararlı yağlara ulaşamayan üründe de lezzet kaybı olur, olgunlaşması için muhafaza edilmek istenirken çürümeler görülür, bu durum tüketicide olumsuz algı oluşturur ve ekonomik kayba neden olur.” >Vildan RENDE