Tarih: 29.12.2023 09:29

“ÇED OLUMSUZ” KARARI VERİLSİN!

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa Hepimizin Platformu, Adil Üstündağ’ın sahibi olduğu Yeşilyurt İnşaat tarafından yapılması planlanan 5 yıldızlı ‘The Green Park Gazipaşa’ otelinin, doğal ve ekolojik dengeyi bozacağına dikkat çekerek, 8 Ocak’ta gerçekleştirilecek İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda, “ÇED olumsuz kararı” verilmesi yönünde çağrıda bulundu. 


GAZİPAŞA Hepimizin Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında ÇED sürecinin başlamasının üzerinden yaklaşık 1 yıl geçtikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘The Green Park Gazipaşa Otel’ projesinin ÇED raporunu 8 Ocak’ta görüşme kararı aldığı belirtildi. Green Park Otellerinin sahibi Adil Üstündağ’ın sahibi olduğu Yeşilyurt İnşaat tarafından yapılması planlanan 5 yıldızlı ‘The Green Park Gazipaşa’, 51 bin 260 metrekare büyüklüğündeki alanda 841 oda ve 2508 yatak kapasiteli olacak. 2.5 milyar lira maliyetle inşa edilmesi planlanan otel, 3. derece doğal sit alanında ve Caretta Caretta yumurtlama alanı olarak kabul edilen Selinus Sahili’ne yapılacak.


ÇEVRECİLERİN TEPKİSİ SÜRÜYOR
Projeye çevrecilerin tepkisi ise sürüyor. ‘Gazipaşa Hepimizin Platformu’ otelin doğal ve ekolojik dengeyi bozacağını, Caretta Caretta yuvalarına zarar vereceğini ve bölgedeki turizm potansiyelini olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Çevreciler, projenin iptal edilmesi için imza kampanyası başlatmış ve kampanyaya kısa sürede binlerce kişi destek vermişti. 


8 OCAK’TA ÇED RAPORU GÖRÜŞÜLECEK
Tepkilerin ardından proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelemeye alındı. Bakanlık, 8 Ocak’ta projenin ÇED raporunu görüşecek. ÇED sürecinin başlamasının üzerinden yaklaşık 1 yıl geçtikten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘The Green Park Gazipaşa Otel’ projesinin ÇED raporunu görüşme kararı aldı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada ” Antalya Gazipaşa sınırları içerisinde Yeşilyurt İnşaat ve Turizm San. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan The Green Park Gazipaşa Otel projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, ÇED Yönetmeliği’nin 11. maddesi kapsamında Bakanlığımıza sunulmuş olup, inceleme değerlendirme süreci başlamıştır. Proje ile ilgili olarak 08/01/2024 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu(İDK) toplantısı gerçekleştirilecektir.” denildi.


“ÖNCELİK OTEL DEĞİL CAN OLMALIYDI”
‘Gazipaşa Hepimizin Platformu’ tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı: “Bilindiği gibi geçen yıl hepimizi acılara boğan büyük depremin üçüncü günü, yüreklerimiz enkaz altında kurtarılmayı bekleyen yüreklerle atarken, ilçemizde İskele sahilimizde uygulanması düşünülen bir otelle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Toplantısı yapıldı. İlçemiz de dahil olmak üzere tüm Türkiye deprem bölgesine yardım ulaştırmak için çırpınırken, bir “otel” için böyle bir toplantının, böyle bir zamanda düzenlenmesi çok yanlıştı. Önce otel değil, önce can denmeliydi oysa ve tüm halkın tüm gücü o bölgeye seferber edilmeliydi. Ama böyle olmadı. İskele sahilinde o kıyıda, o tek yürek olmamız gereken günlerde masalarda yiyeceklerin, içeceklerin olduğu bir restorantta, Gazipaşa halkının, “bu acılı günlerde bu toplantıyı yapamazsınız” diyen kesimi emniyet güçleri ile dışarı çıkartılarak bu toplantı yapılmış sayıldı.


“KAMUOYUNU YANILTAN, EKSİK VE ÇELİŞKİLERLE DOLU BİR RAPOR”
Şimdi ise 8 Ocak’ta Ankara’da bu sürecin devamı olan (İDK) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, ÇED raporu gündemi ile bir toplantı yapacak. Bu devasa otelin çevreye etkilerini değerlendirecek. Raporda sunulan, içinde yer aldığı mahalleden daha çok insan barındıracak olan, devasa bir kütle. Ve bu henüz bir tek otel. Bu plan uygulanırsa, Selinus Sahilinin tüm kıyısı, Koru Sahili ve Kahyalar sahili bu şekilde yan yana otellerle dolacak. İDK toplantısı için ÇED raporu yeniden güncellenerek açıklanan The Green Park Gazipaşa Otel projesinde örneğin sadece havuz alanının toplamda 13.000 m2 olduğunu öğreniyoruz. Ve havuzların ilçenin içme suyu ile doldurulacağını. Bizim içme suyumuzu karşılayan bir gözemiz var. Sugözü… Ülkemiz gittikçe su kıtlığına doğru sürüklenirken, örneğin Burdur’da su kullanımına dikkat çekmek için sembolik olarak halı ve araba yıkamanın yasaklandığı günlerde, otelde kullanılan hariç, raporda yazılan havuzların bile içme suyumuz ile doldurulacağını ilçeyi yöneten yetkililer kamuoyuna açıklanan raporda okumuyorlar mı acaba?


“ÖNCELİK HALKIN YARARI OLMALIYDI”
Yine raporda paylaşılan otelin vaziyet planında, günübirlik alanları, otelin nasıl ön bahçesi olarak kullandığını, halka ait olması gereken günübirlik alanlarda otele ait havuz, bar, anfi oturma grubu gibi kullanım alanları olduğunu bu ilçeyi yöneten yetkililer görmüyorlar mı acaba? 
Halka ait olması gereken kullanım alanlarına oteller el koyarken önceliği halkının yararını düşünmesi gereken yetkililerden nasıl hiçbirisinin sesi çıkmadı, çıkmıyor. Ve bu planlar çok güzel diyebiliyorlar.


Plan notlarında belirtilen otel yüksekliğinin, katların sayısının, kot nedeniyle çok daha fazla olacağı, dolayısı ile inşaat oranının belirtilenden çok daha fazla olacağı görsellerinde de görünen bu devasa kütle koruma statüsünde olan bir alanda. Bu alanlar korunan alanlar.


“DENİZ CANLILARI DÜŞÜNÜLMEDİ”
Deniz kaplumbağaları konusunda çekinceleri aza indirgemek için bir rapor hazırlatmışlar ancak o raporda bile bu kütle, bu şekilde bir kullanımın koruma altındaki bu canlara zarar vermeyecek diyememişler. Yine ÇED raporunda korunması gereken bitkilerden kum zambaklarına ve bölgede yuvaları olduğunu bildiğimiz foklara hiç değinilmiyor. Bunlar bizim kıyılarımızın zenginliğidir ve böylesine bir insan ve kullanım baskısı ile yok olmamalıdırlar.


“YAŞAM ALANIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ”
Araç yolunun kıyıdan kaldırıldığı, halkın günübirlik alanlarına el koyulduğu, korunan bir alanda inşaat oranının, kat sayısının hep yatırımcılar lehine arttırılarak devasa kütleler yaratıldığı, planlanan alanda yolların otoparkların Gazipaşa Halkına yetmeyeceği, kıyı planlama aşamasının halkla hiç paylaşılmadığı, hem bulunduğu alanda hem tüm ilçede tarımımızı olumsuz yönde etkileyecek olan, hem ilçe insanını dışlayan, hem bölgedeki koruma altında olsun olmasın tüm yaşamı yıkacak olan bu sürece ve bu sürecin bir parçası olacak olan bu projeye “ÇED Olumsuz” kararı verilmesi gerektiği uyarılarımızı ve talebimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ve siyasi parti ayrımı göstermeden tüm siyasi partileri, Antalya milletvekillerini, tüm demokratik toplum örgütlerini, muhtarları ve kullanım alanları yıkıcı bir şekilde elinden alınan Gazipaşa halkını tüm ilçeyi etkileyecek olan bu sürece tepki göstermeye, kullanım alanlarına, yaşam alanlarına sahip çıkmaya davet ediyoruz.” >Vildan RENDE




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —