Tarih: 13.08.2024 09:38

ÇED İKİNCİ KEZ YAPILACAK

Facebook Twitter Linked-in

GAZİPAŞA’NIN Şahinler Mahallesi’nde, Yellow Diamond Enerji Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulması planlanan 50 MW kurulu gücünde Ünsal Güneş Enerji Santrali (GES) ve 50 MWh depolama kapasiteli Elektrik Depolama Tesisiyle ilgili “ÇED Sürecine Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı” yapılacak. 9 Ağustos’ta saat 14.00’te gerçekleştirilecek toplantı, Sugözü Mahallesi Bekere Piknik Alanı’nda yapılacak. 


SORULARIN YANITLARI TOPLANTIDA ARANACAK
GES projesiyle ilgili ilk ÇED toplantısında gündeme gelecek konular ve halkın endişeleri, yeni projede nasıl ele alınacak? Yellow Diamond Enerji Üretim Anonim Şirketi’nin yapacağı ÇED toplantısında, projenin teknik detayları, çevresel etkileri ve bölgeye sağlayacağı faydalar hakkında detaylı bilgiler paylaşılacak mı? Bu soruların yanıtları, 19 Ağustos tarihinde Sugözü Mahallesi Bekere Piknik Alanı’nda yapılacak toplantıda aranacak. 


PROJENİN 100 HA’LIK ALANA KURULMASI HEDEFLENİYOR
GD Enerji şirketlerinden Yellow Diamond Enerji Üretim Anonim Şirketi, Şahinler Mahallesi sınırları içerisinde 50 MW kurulu gücünde Ünsal Güneş Enerji Santrali (GES) ve 50 MWh depolama kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurup, işletmeyi planlıyor. Proje değeri 510 milyon lira olarak hesaplanırken, 42.093.681,73 metrekare yüzölçümlü alan mera vasıflı yaylak arazi üzerine yapılması planlanan projenin 100 ha’lık alana kurulması hedefleniyor. Ayrıca proje kapsamında 50 MWh kurulu güce sahip olacak Elektrik Depolama Tesisi kurulacak. Tesiste Lithium İyon batarya sistemi kullanılacak. Santralde 100 milyon kWh/yıl elektrik enerjisi üretilecek. Elde edilen elektrik enerjisi EİH Daran ile Yalnızardıç EİH’ya girdi-çıktı (154 kV) bağlantısı sağlanacak.


AYNI YER, İKİNCİ ŞİRKET, İKİNCİ ÇED TOPLANTISI
Şahinler Mahallesi 450 ada, 1 parselde kayıtlı bulunan taşınmaz üzerinde hayata geçirilmek istenen GES projesine Yellow Diamond Enerji Üretim Anonim Şirketi de talip olmuştu. 12 Temmuz tarihinde GES’le ilgili ÇED toplantısı yapan Salur Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’nin ardından harekete geçen Yellow Diamond Enerji Üretim A. Ş., aynı ada ve parsel üzerine kurulması planlanan projeyle ilgili toplantı yapacak. Böylece, Şahinler Mahallesi 450 ada, 1 parselde kurulması planlanan proje kapsamında ikinci bir şirket tarafından aynı bölge için ikinci bir ÇED toplantısı düzenlenecek. 


İLK TOPLANTIDA OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRİLMİŞTİ
Geçtiğimiz ay içerisinde yapılan ÇED toplantısında GES olumsuz görüş bildirilmişti. Şahinler Mahallesi’nde 12 Temmuz 2024 Cuma günü gerçekleşen toplantı, Şahinler Mahallesi Eski İlkokulunda yapılmıştı. Salur Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi temsilcileri, Bakanlık yetkilileri ve Gazipaşalı mahalle muhtarlarıyla vatandaşların katıldığı toplantıda, şirket temsilcileri tarafından sunum yapılmıştı. Bakanlık yetkilileri tarafından yapılan bilgilendirmenin ardından söz alan mahalle muhtarları ve Gazipaşa halkı, 42.093.681,73 metrekare yüzölçümlü alan içerisinde 3.567.280 metrekare alana yapılacak GES ve depolama tesisinin bölge halkını olumsuz etkileyeceğini savunmuştu. Bölgede yapılan hayvancılık faaliyetlerini bitireceğini ve yaylacılık kültürünü yok edeceğini ifade eden Gazipaşalılar, GES’le ilgili olumsuz görüş bildirmişlerdi. 
 

PROJENİN YAPILACAĞI ALANDA İNCELEME YAPILAMASI İSTENİYOR
Yapılmak istenen projenin Küllin, Çayıryakası, Beyobası, Çamurlu, Ufakkır ve Çandırlı Düzü bölgelerini içine aldığını belirten bölge sakinleri, bakanlık ve şirket yetkililerinin söz konusu bölgede incelemede bulunup, raporları buna göre hazırlamasını bekliyor.


VATANDAŞLAR EYLEM YAPMAYA HAZIR
Konuyla ilgili eylem yapmaya hazır olan vatandaşlar, imza kampanyaları düzenleme kararı alıp, GES’in başka bir alana kurulması yönde mücadele vermeye hazırlar. >Selçuk ÖZTÜRK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —