ÇAYLAR, DERELER SAHİPSİZ Mİ?

.

GÜNDEM 7.08.2023 15:57:00 0
ÇAYLAR, DERELER SAHİPSİZ Mİ?

Bıçkıcı Çayı’nın suları, Küçüklü Mahallesi Sarıyer mevkiindeki bulunan bir noktada kesilerek, gölet yapıldığı ortaya çıktı. Yaşananların sonucunda Çaydan üretim alanlarına su taşıyan kanallar kurudu, ürünler ise susuz kaldı. Mahalleli ise, “Gazipaşa sahipsiz mi?” diyerek yetkilileri göreve çağırdı. 

GAZİPAŞA’DA yaşanan su sorunu, bunu da yaptırdı: İlçemizin farklı mahallelerinden geçerek, Akdeniz’e dökülen Bıçkıcı Çayı’nın suları, Küçüklü Mahallesi Sarıyer mevkiindeki bulunan bir noktada kesilerek, gölet yapıldığı ortaya çıktı. Kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından iş makineleriyle suyun önünü bir birine yakın 3 noktadan kesildi. Oluşan göletin birinin önünde su kaçmaması için naylonla kaplandığı görüldü. Çay üzerinde yapılan kanunsuz işlem, çayın Sarıyer mevkiinde aşağıda kalan kısmını kuruturken, Küçüklü Mahallesi, Aydıncık Mahallesi ve Beyobası Mahallesi’nde üretim yapan üreticileri sıkıntıya düşürdü. Çaydan üretim alanlarına su taşıyan kanallar kurudu, ürünler ise susuz kaldı. Çay suyunun iş makinesi yardımıyla kesildiğini fark eden Küçüklü Mahalle sakinleri durumu Jandarma, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Sulama Birliği’ne bildirdi. Ancak yapılan müracaatlar sonuçsuz kaldı. 

 

GAZİPAŞA SAHİPSİZ Mİ?

“Çaydan gelen suyu kimsenin sahiplenmeye hakkı” yok diyerek yaşananlara tepki gösteren Küçüklü Mahallesi eski muhtarı Mustafa Oğuz, Gazipaşa Kaymakamlığı, DSİ 13. Bölge Müdürlüğü’nü ve Sulama Birliği’ni göreve çağırdı. Doğada akan suyun kanunsuz şekilde kullanıldığını dile getiren Oğuz, mahallede yaşanan su sorunu nedeniyle üretimin ciddi şekilde aksadığını belirtti. Küçüklü Mahallesi Tefekli mevkii başta olmak üzere birçok su kanalının kuruduğunu söyleyen Oğuz, yapılan kanunsuz işlem sonucunda Küçüklü Mahallesi’nin bir kısmı ile Aydıncık ve Beyobası mahallelerinin tamamında sulama suyu sıkıntısı yaşandığını belirtti. 1980 yılından bu yana ilk kez su kanalının kuruduğunu sözlerine ekleyen Oğuz, “Burası 1980 yılından bu yana sulanan yerler. Ama bu sene çayı tamamen kuruttular. Kimliği belirsiz kişiler, kepçeyle çaya gölet yapıyor, bizler burada susuzluk çekiyoruz. Bağ, bahçe kurudu. Bu çaylar, bu dereler, Gazipaşa’mız sahipsiz mi? Bunu öğrenmek istiyorum” diyerek yetkilileri göreve çağırdı. >Selçuk ÖZTÜRK

 

 


Anahtar Kelimeler: ÇAYLAR DERELER SAHİPSİZ ?