CARETTA CARETTALAR DENİZLE BULUŞTURULDU

GAZİPAŞA’DA caretta caretta yuvalarını kontrol etmek için Kahyalar Sahili’ne giden çevre gönüllüleri, yuvaların köpekler tarafından eşelendiğini ve at dışkıları arasında kaldığını tespit etti.

GÜNDEM 29.07.2024 11:13:00 0
CARETTA CARETTALAR DENİZLE BULUŞTURULDU

Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için tüm dünyada koruma altına alınan caretta carettalar (deniz kaplumbağaları), Gazipaşa’da Koru, Selinus ve Kahyalar sahillerine 2,3 hafta önce yumurtalarını bırakmışlardı. İlçede geçen yıla göre iki kat artan caretta carettaların yumurtlama döneminde sorun yaşamaması için çeşitli önlemler alınırken, çevre gönüllüleri de sık sık sahillerde nöbet tutuyor.


AT DIŞKILARI ARASINDAN ÇIKARILDILAR
Dün sabah caretta caretta yuvalarını kontrol etmek için Kahyalar Sahili’ne giden çevre gönüllüleri, yuvaların köpekler tarafından eşelendiğini ve at dışkıları arasında kaldığını tespit etti. Olay anını kayıt altına alan çevre gönüllüleri, at dışkıları arasında kalan çok sayıda caretta caretta yavrusunu denize kavuşturdu.
 

“YUMURTALAR ZARAR GÖRMÜŞ”
Yuvadaki deniz kaplumbağası yumurtalarının zarar gördüğünün belirten çevreciler, “Kahyalar Sahili’ne kontrol için geldiğimizde yavruları at dışkıları içinden kurtardık. Ve yavru caretta carettaları denizle buluşturduk. Yuvaların çevresinde ayrıca araçların teker izlerine rastladık. Yuvalar tahrip olmuş. Özellikle Selinus Sahili’nde ise birçok yuvanın da köpekler tarafından eşelendiğine şahit olduk. 


“LÜTFEN YUVALARIMIZI KORUYALIM, ZARAR VERMEYELİM!”
Caretta carettalar, 1 Mayıs -15 Ağustos arası yumurtalı yuva yaparlar. Haziran ile eylül ayı arasında ise yavru çıkışları oluyor. Bu dönemlerde gerek insan faktörü, gerekse yabani hayvanlar, sahipsiz köpekler yuvalara ve yavrulara zarar veriyor. Çevre gönüllüleri olarak rica ediyoruz lütfen caretta carettaları, yuvalarımızı ve sahillerimizi koruyalım. Özellikle arabayla kumsala girmeyelim, yuvalara ve yavrulara zarar vermeyelim. Yuvaları korumaya gücünüz yetmiyorsa en azından zarar vermeyin, tahrip etmeyin,  doğamızı koruyalım” ifadelerini kullandılar. >Vildan RENDE