ÇALIŞKAN’DAN GES’E KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

.

GÜNDEM 30.09.2024 03:25:00 0
ÇALIŞKAN’DAN GES’E KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Vatan Partisi Gazipaşa İlçe Başkanı Fikret Çalışkan, Gazipaşa halkı ve ilçemiz için duyduğu endişeleri dile getirerek, “Başta muhtarlarımız olmak üzere, siyasi partileri, dernekleri, sivil toplum kuruluşlarımızı ve halkımızı bu yanlıştan dönülmesi için göreve ve mücadeleye çağırıyoruz.  

 

Vatan Partisi Gazipaşa İlçe Başkanı Fikret Çalışkan, Şahinler Mahallesi kırsalı ile Kaşpazarı Yaylası’na yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali (GES) ve Elektrik Depolama Tesisleri projelerine yönelik tepkisini dile getirdi. Çalışkan, “Gazipaşa yaylaları, Anamur ve Alanya sınırları arasında, kuş uçuşu sadece 30 kilometrelik mesafede sıkışıp kalmış durumda. Bu bölgede yapılacak GES ve depolama tesisi, hayvancılığı sona erdirecek ve yaylacılık kültürümüzü yok edecek” dedi. 

 

“TARIM VE HAYVANCILIK ZARAR GÖRECEK” 

GES projesinden tarım ve hayvancılığın zarar göreceğini dile getiren Çalışkan, “Gazipaşa dar bir havzaya sahiptir. Toros dağları Akdeniz kıyılarına paralel uzanıyor, bölgemizde ova denecek kadar bile düz arazisi yoktur. Yerleşim yerlerinin çoğu dağ yamacına yakındır. Kayada geçen bir dere, çay ve akarsuyu yoktur. Vatandaşlarımız binlerce derin kuyu açmıştır. Bunların neredeyse hepsi 100 metreden fazla derinlikte. Bu koşullarda örtüaltı sebzecilik, tropikal meyve üretimi yapılmaktadır. Hayvancılık yapanlar da zor koşullarda yapmaktadır” dedi.  

 

SU SIKINTISINA DİKKAT ÇEKTİ 

Açıklamasında şehir merkezi ve yaylalarda yaşanan su sıkıntısının GES projesiyle birlikte su sorununun derinleşeceğine değinen Çalışkan, “8-9 ay çalışan üretici, 2-3 ay sıcaktan, sivrisinekten kaçmak, hayvanlarını meralarda rahatlıkla gütmek, en önemlisi dinlenmek için yaylaya çıkıyor. Yaylalarda da kayda değer akarsu yoktur. Bir iki parmak kalınlığında akan pınarlar 5-6 metreden çekilen kuyulardan su ihtiyacı karşılanmaktadır. Toroslar oldukça dağlıktır, ağaç yoktur, bozkırdır. Su ihtiyaçlarında bu dağlardaki derinliklerde, dağ eteklerinden akan sınırlı sayıdaki pınarlardan karşılanır. Yerleşim yerlerinde bu küçük dağ eteklerindedir. Kasım ayında başlayıp kar yağışı, mart ayına kadar devam eder. Bu karlar yavaş yavaş eridiği için bir su baskını tehlikesi olmaz. Kasımdan haziran sonuna kadar eriye karlar, ilçemizin var olan küçük çeşmelerini, Sugözü içme suyu kaynağımızı, tarım için kullandığımız kuyularımız besler. Son 3-5 yıldır kar yağışı az olduğu için bazı çeşmeler ve kuyular kurudu. Yukarıda belirttiğimiz gibi Gazipaşa’nın havzası çok dardır. Şu anda Kaşpazarı ve Şahinler GES projesi konuşuluyor. Bunların haricinde onlarca proje var. Bunlar hayatta geçtiği zaman halkımızın yayla yüzü görmeyecektir. Yapılacak GES’lerin panellerindeki karları eritmede kullanılacak kimyasallar sularımızı içilmez hale getirecektir” diye konuştu.  

 

MÜCADELE ÇAĞRISI YAPTI 

Gazipaşalılara GES’e karşı mücadele çağrısı bulunan Çalışkan, “Biz HES projelerine karşı değiliz. Yapılmalı ama fiziki koşulları uygun olan yerlere yapılmalı. HES’leri yapıyoruz, suyun kullanım hakkını şirketlere veriyoruz. GES’leri yapıyoruz, enerjinin kullanım hakkını şirketlere veriyoruz. Bizim devletimiz bu kadar aciz mi? Özel şirketlere verince onlar da kendileri açısından en kolay ve masrafsız yerleri; halkın kullandığı alanlarını seçiyor. Bu halk bu kadar sahipsiz mi? Başta muhtarlarımız olmak üzere, siyasi partileri, dernekleri, sivil toplum kuruluşlarımızı ve halkımızı bu yanlıştan dönülmesi için göreve ve mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.