.
Vatan Partisi Gazipaşa İlçe Başkanı Fikret Çalışkan, ilçe gündemi üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Partililerin katılımıyla ilçe binasında basın mensuplarına konuşan Çalışkan, Koru Mahallesi’ndeki fidanlık arazisinin büyük oteller için yapılaşmaya açılmasına dair endişelerini dile getirdi.
Vatan Patisi İlçe Başkan Çalışkan, Koru Mahallesi’ndeki fidanlık arazisinin, 2. derece doğal sit alanı olmasının yanı sıra, caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama bölgesi olduğunu hatırlatarak, yapılan plan değişikliklerinin sadece turizm yatırımcılarının çıkarlarına hizmet ettiğini, Gazipaşa’nın doğal yapısının ve tarımsal değerlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Çalışkan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Aldığımız bilgilere göre, ilk onaylanan imar planında deniz tarafındaki kısım, ayrı parsel olarak planlanmış olup, günübirlik tesis alanıyken turizm adalarının emsali yüzde 40’tı. Daha sonra yapılan imar tadilatlarında günübirlik alanlar otel parselleri ile birleştirildi, otellerin kullanıma verildi. 50 ada ve üzeri turizm adalarında ise emsal yüzde 80’e çıkartılmıştır.
Hazine’ye ait Fidanlık arazisi otel yapılması için 49 yıllığına kiraya verilmek için yapılan ihaleyi AHES GYO isimli şirket almıştır. Yüzde 40 emsalle otel yapılacağı halde projeler yüzde 80 emsale göre hazırlanmıştır. Zira emsal tadilatı ile 50 ada parseller için yüzde 80 çıkartılmış.
Daha önce 301 ada olan Fidanlık arazisi 5 parçaya bölünüp, 30’ar ada parsellerin arasında 10’ar metre genişliğinde yollar bırakılmışken ne hikmetse parseller arasındaki bu yollar kaldırılmış, parseller 50 bin metre civarında büyütülerek 3 parsele dönüştürülmüştür. Bildiğimiz kadarıyla Koru Mahallesi’nde bulunan turizm arazilerine yapılan 18 uygulamaları iptal edilip, tüm parseller eski haline getirildi. Sadece Fidanlık arazisi üzerine Gazipaşa ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 18 uygulaması yapılıp askıya çıkarılmış diye duyumlarımız var. Yani otel yatırımcıları kollanarak, en kısa yoldan otel yapımı için arazi servis ediliyor. Diğer vatandaşlarımız için 18 uygulaması yapılmıyor.
Selinus ve Kahyalar sahilleri de 6’şar 7’şer adalara bölünerek, oteller zincirinin hizmetine açılıyor. Bunlar gerçekleştiği zaman, Sessiz Cennet Gazipaşa’nın sahilleri Çin Setti gibi otellerle kaplanacak ve sebze-meyve üretim merkezleri olan iç bölgelerimize denizden gelen esinti ulaşamayacak.
Yöneticilerimiz, Gazipaşa’nın da Alanya, Manavgat ve Serik gibi 50-80 kilometre sahillere sahip olduğunu sanıyor. Bizim 3 parça toplam 4 buçuk kilometre sahilimiz var. Böyle devasa oteller yerine doğayı bozmadan, butik oteller, pansiyonlar ve benzeri işletmeler yapılarak, orada küçük de olsa arazisi olan vatandaşlarımızın da yararlanması niye aklınıza gelmiyor? Kaş, Adrasan ve Olympos’u neden örnek almıyorsunuz? Ekolojik ve spor turizmi yatırımları yapılarak, kırsal mahallelerimizde ikamet eden vatandaşlarımızın da kalkınması hedeflenemez mi? Kaldı ki, yapılması istediğiniz otellerin içme ve havuzlarında kullanacakları suyu nerden temin edeceğiz? Büyük oteller yapılınca, mevcut durumu yetersiz olan kanalizasyonlarımızın durumları ne olacak?
Oteller konusunda harcadığınız enerjinin yarısını içme ve sulama suyu sorununu çözmek için harcayamaz mısınız? Yıllardır asbestli borulardan su içtiğimizi duymadınız mı? Sakın ilçe suyu ASAT’a ait demeyin. Nasıl oteller için yaptığınız planları Büyükşehir’e onaylattıysanız, borular için yapılacak çalışmaları da Büyükşehir’e onaylatabilirsiniz.
Gazipaşa’mıza ve belediyemize layık bir belediye binası yapmak, halk pazarı, otopark ve halkın vakit geçireceği, park ve mesire yerleri kazandırmak çok mu zor?
Yıllardır belediyemizin taşınmazları satılıyor. 50’ci Yıl Parkı, eski Sanayi Çarşısı (Belediye İş Merkezi ve çevresi), İş Bankası’nın olduğu yer, minibüs durağının olduğu yer, bunlar ilk aklıma gelenler. Dünyanın hiçbir yerinde satmayla kalkınan hiçbir devlet ve kurum yok. Maşallah gelen gideni aratıyor. Satacak yer kalmayınca sonraki gelenler ne yapacak, yoksa benden sonra tufan olsun anlayışında mısınız? Siz seçilmişler geçicisiniz ama Gazipaşa kalıcı... Yapılan uygulamalar Sessiz Cennet imajına uymuyor. Yaptığınız bu yanlış uygulamalardan dönmenizi öneririz.
Bizler turizme ve turizm yatırımcısına karşı değiliz. Büyük kitle turizmine, aşırı betonlaşmaya, her şey dahil sisteme uygun turizm imar planlarına karşıyız. Bir daha söyleyeyim; eko-turizm modeline uygun vatandaşın denize ulaşabileceği, yeşili ve doğayı koruyacak turizm modeli istiyoruz.”