BÜYÜK GAZİPAŞA DAVASI MI GELİYOR?

.

GÜNDEM 4.10.2023 03:38:00 0
BÜYÜK GAZİPAŞA DAVASI MI GELİYOR?

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Gazipaşa’da tarım arazilerinin yoğun olduğu 2 bin 100 hektarlık alanın imara açılmasına yönelik 12 mahalleyi kapsayan imar plan revizyonuna dava açmaya hazırlanıyor. İmar revizyonuna itiraz eden bine yakın Gazipaşalının davaya dahil olması durumunda Gazipaşa’yı büyük bir dava bekleyecek. 

 

TÜRKİYE’DE tropik meyvelerin yetiştirilebildiği en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa’da yapılan ‘İmar Revizyon Planı’ ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Söz konusu ‘İmar Revizyon Planı’ kapsamında adı geçen mahallelerle ilgili Çevre Düzeni Planında oteller, ikinci konut ve buna bağlı inşaat sektörünün desteklendiği birçok ada ve parsel, kentsel gelişme bölgesi olarak ayrıldı. Kısacası yapılan yeni düzenlemeyle, üzerinde yıllardır tarım yapılan verimli topraklar, otel alanı, ticaret alanı ve spor alanı olarak ayrılarak imara açıldı. Söz konusu mahallelerde ikamet eden ve ya bahçesi bulunan birçok vatandaş tarım arazilerinin imara açılmasına tepki gösterirken, bazı vatandaşlar ise 2 katla sınırlı tutulan İmar Revizyonu Planı’nın yeniden düzenlenmesi yönünde itirazda bulundu. 

 

“GAZİPAŞA’NIN EN BÜYÜK DAVASI OLABİLİR”

Antalya’da 7 Ağustos’ta yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonuna yapılan itirazlar, Gazipaşa tarihinin en büyük davasının açılacağının habercisi niteliğinde. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, 14 mahalleyi kapsayan tarım arazilerinin yoğun olduğu 2 bin 100 hektarlık alanın imara açılmasına yönelik dava açmaya hazırlanıyor. Aydıncık, Aydın, Beyobası, Cumhuriyet, İstiklal, Pazarcı, Yeni, Bakılar, Koru, Ekmel, Esentepe, Gazi, Macar ve Sarıağaç mahallelerini kapsayan imar revizyonuna bine (1000) yakın itirazın geldiği belirtilmişti. İmar revizyonuna itiraz eden bine yakın Gazipaşalının Mimarlar Odası’nın açacağı davaya dahil olması durumunda Gazipaşa tarihinin en büyük davası açılmış olacak. 

 

“KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARDILAR”

Gazipaşa Belediyesi ve Büyükşehir iş birliğiyle meclisten geçen İmar Revizyon Planı, hem vatandaşların hem de inşaat ve tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin tepkisini çekti. Kaş yapayım derken göz çıkaran Gazipaşa ve Büyükşehir belediyeleri, İmar Revizyon Planı ile Gazipaşa’da tarımsal üretimin geleceğini tehlikeye attı. Arazilerinin imara açılmasını isteyen vatandaşlar ise, kat sınırını ile karşılaştı. Söz konusu imar revizyonunda verilen 2 kat sınırı, imara sıcak bakan vatandaşların ve sektör temsilcilerinin beklentilerini karşılayamadı. 

 

“DAVAYI GAZİPAŞA VE BÜYÜKŞEHİR’E AÇACAĞIZ”

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, dünyada yaşanan iklim değişikliği ve nüfus artışının tarımsal üretim ve gıdanın önemini daha da arttırırken Gazipaşa’da binlerce hektarlık çok değerli tarım topraklarının imara açılmasının yanlışlığına işaret etti. Davayı Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Gazipaşa Belediyesi aleyhinde açacaklarını söyleyen Çerçiler, “Bu yanlışlığa dur demek için Mimarlar Odası olarak dava açacağız. Gerekli incelemelerimizi yaptık, son hazırlıklarımızı da yaptıktan sonra davamızı açacağız ve değerli tarım topraklarımızın korunması için üzerimize düşen sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışacağız. Söz konusu mahallelerdeki arazilerin önemli bir bölümü mutlak tarım arazisi ve sulanabilir tarım arazisidir. İmar revizyonu ve imar plan değişikliği yapılan bölgenin toprağı çok değerli. Buralarda çok değerli ürünler yetiştiriliyor. Bu değerli toprakların korunması gelecek için bir zorunluluktur. Tarım alanları mutlaka korunmalıdır. Bazı mahallelerde yapılan imar plan değişikliğinde ilgili kurumların görüşleri alınmadan ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla plan yapılmış. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında bu kurum görüşlerinin mutlaka alınması gerekirdi” ifadelerini kullandı. 

 

SAHİLDE TARIM İSTEMEYEN BAŞKAN

2021 yılının ekim ayında otel yatırımları ve 18 uygulamaları hakkında konuşan Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gazipaşa sahillerinde naylonla örtülmüş seralar görmek istemediğini dile getirerek, “Denizin kenarında 30-40 dönüm kapalı muz serası yapılmış. Denize gidip, o seraları mı izleyeceksiniz? O bölgede bu saatten sonra yüzlerce dönümün naylonla kapatılıp sera yapılması taraftarı değilim” diyerek, günümüzde yapılacak revizyon planlarının sinyalini vermişti. >Selçuk ÖZTÜRK


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27