.
Gazi̇paşa’da nesli tükenmekte olan endemik kum zambakları, sahilleri süslemeye başladı. Koparanlara 387 bin 141 TL’ye kadar ceza kesilen bu nadide çiçekler, çevreciler tarafından etrafına taş ve çitler çevrilerek koruma altına alındı.
Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından dünyada nadir rastlanması ve neslinin tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altına alınan ‘kum zambağı (Pancratium maritimum)’, Gazipaşa sahillerini süslemeye başladı. Koparmanın ve soğanlarının yurt dışına çıkarılmasının geçen sene 244 bin 315 TL olan cezası ise bu sene 387 bin 141 TL’ye yükselen kum zambakları özellikle Gazipaşa’nın Selinus, Koru ve Kahyalar sahillerinde boy gösterdi. Çevreciler tarafından kum zambaklarının etrafına taş ve çitler ile çevrilip daha güvenli hale getirildi.
“ÜLKEMİZDE 2016 YILINDAN BERİ KORUNUYOR”
Gazipaşa sahillerinde gönüllü olarak aralıksız nöbet tutan çevreci Güldane Şahin, kum zambaklarını korumak için mücadele ettiklerini dile getirdi. Şahin, “Kum zambakları kardelenlerimiz olduğu gibi kumdelenlerimiz de var. Halk dilinde ‘kum nergisi’ de denir. Dünya Koruma Kurulu çoktan koruma altına aldı ve nesli tehlike altında olan bitkilerdir. Ülkemizde ise kum zambakları 2016 yılından beri korunuyor. Güzellik ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Kum zambakları temmuz, ağustos, eylül, ekim aylarında açar; kızgın kumların içinden bembeyaz çıkar. Ancak sakın koparmayın sadece koklayın! Koparması 200 bin lira, kökünden sökmesinin ise 387 bin lira cezası var.
“DOĞAMIZ BİZİM HAYAT SİGORTAMIZDIR”
Alanya Doğa Koruma Şefliği kum zambakları için şerit ve çıtalar veriyor. Biz bu verdikleri malzemelerle çitler yaparak kum zambaklarımızı kurumaya çalışıyoruz. Lütfen hep birlikte bu endemik bitkilerimizi koruyalım. Gazipaşa’nın Kahyalar Sahili’nde geçen yıl çok tahribat olduğu için bu yıl çok az var. Ancak sessiz cennet Gazipaşa’mızın Selinus, Koru ve Kahyalar sahillerinde çok güzel açtılar, sahillerimiz kum zambaklarıyla ayrı bir güzelleşti. Lütfen doğamızı koruyalım, doğamız bizim hayat sigortamızdır” ifadelerini kullandı. >Vildan RENDE
9466,67%1,06
34,47% 0,19
36,07% -0,43
3008,80% 1,59
5018,97% 1,26