“BİZLERE KANSERLİ SUYU İÇİRTİYORLAR”

.

GÜNDEM 10.10.2023 11:25:00 0
“BİZLERE KANSERLİ SUYU İÇİRTİYORLAR”

Gazipaşa halkının sağlığını tehdit eden asbestli borular hakkında açıklama yapan eski Belediye Başkanı Bekir Akyol, “Bizlere kanserli suyu içirtiyorlar. Bu borular benim zamanımda döşendi ama o zaman Dünya Sağlık Örgütü’nün böyle bir tespiti, böyle bir uygulaması yoktu. Benden sonraki belediye başkanlarını uyardım ama sesimi duymadılar” dedi. 

 

GAZİPAŞA’DA farklı yıllarda 2 dönem Gazipaşa Belediye Başkanlığı yapan Bekir Akyol, Gazipaşa halkının sağlığını tehdit eden asbestli borularla ilgili gazetemize samimi açıklamalarda bulundu. Kendisi döneminde döşenen ve 2010 yılında yasaklanan asbestli boruların değiştirilmesi konusunda mevcut belediye başkanı Mehmet Ali Yılmaz ve önceki dönem belediye başkanları ile meclis üyelerine gerekli uyarıları yaptığını dile getiren Akyol, sesini duyuramamaktan şikâyetçi. Akyol, “Ben iki dönemdir şimdiki Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ı, ondan önceki Belediye Başkanı Adil Çelik’i ve ile giden meclis üyelerini olmak üzere çoğuna bunu anlatmaya ve iletmeye çalıştım ama kimse duymuyor” dedi. 

 

“İLÇE HALKINA BİLGİ VERDİ”

Gazipaşa Manşet Gazetesi tarafından gündeme getirilen konu hakkında ilçe halkına bilgi veren Bekir Akyol, “Ben Gazipaşa’ya 1977’de geldim. O dönemde hali yaptık. İlçeye içme suyu getirdik. Gazipaşa’da elektrik yoktu, Kepez ile bir anlaşma imzaladık ve şehir merkezini elektriğe kavuşturduk. 3 sene görev yaptım, 1980’de gittim. 1994’te merhum Ali Güzel göreve geldi. O zaman Dış İşleri Bakanı Deniz Baykal, Bayındırlık ve İskân Bakanı da Adnan Keskin’di. Onların da yardımları ile ikinci su için çalışmalara başlandı Gazipaşa’da. Korubaşı Köprüsü’nden geçen bir çay var. Bu çayın üzerine üç tane kuyu çıkarılacak ve Canavarcık Mevkii üzerinde Göztaşı dediğimiz alana 6 binlik bir depo yapılacak ve Gazipaşa’nın su ihtiyacı ikinci defa karşılanmış olacaktı. Biz şebekeyi inceledik ve 150 kilometrelik bir yeraltı şebekesi döşeniyordu. 

 

“ALİ GÜZEL GİTTİ BEN GELDİM”

Çalışmaya başlandı. Ali Güzel Belediye Başkanı görevinden gitti 1999’da yerine ben geldim. Çalışmalar devam ediyor ve şebeke döşeniyordu. 6 binlik depoyu yaptırdık ben görevdeyken. Üç tane kuyu açtırdık ve ilçeye su verdik. Suya bir kimyasal tahlil yaptırdık ve kuyulardan azot bileşenleri çıkmaya başladı, kanserojen maddeler içeren bir bileşen. Bu şekilde suyu insanlara nasıl veririz dedik. Bu arada da müteahhit yerel işleri toparlamaya başladı ve biz de başka kaynaklar aramaya başladık. Daha önceden çalışmalar yapılmış ama köylülerin razı olmadığı Şahinler ‘de bir kaynak var, Sugözü kaynağı. Köylüler ikna olmamışlar ve biz köylülerle konuşup anlaştık kaynağı Belediyeye vermeleri konusunda. Çünkü bütün kimyasal tespitleri yapılmıştı ve sağlıklı bir suydu ilçeye 42 kilometre uzaklıkta. Suyu ilçeye getirmeye karar verdik ve suyun Gazipaşa Belediyesine verilmesini Devlet Su İşleri’nden sağladık. 

 

“KANSEROJEN BİLEŞENLERİ İÇEREN BORULARI KULLANIYORUZ”

Boruların döşenip suyun ilçeye getirilmesi gerekiyordu. Çünkü ilçedeki kuyuların sularında çok tehlikeli kanserojen bileşenler bulunduruyordu. 42 kilometrelik çelik boruyu getirdik, bütün yol kenarlarına dizdik. Bu arada da ilçe merkezine döşediğimiz bir boru sistemi var. O 6 binlik depodan suyu merkeze ana borularla dağıtmamız lazımdı. Projede asbest borusu olarak projelendirilmiş bu borular. Bu boruları da döşedik. Göztaşı mevkiinde 6 binlik bir depo var ve o depodan ilçeye doğru üç veya dört kanalla bu boruları döşedik. Borunun bir tanesi depodan başlayıp Yeni Mahalle’den Mersin tarafına giden karayolundaki köprüye kadar geliyordu. Bir tanesi halden şehir merkezine geliyordu ve bu şekilde borular döşenmiş oldu ve ilçeye içme suyunu verdik. Daha sonraki yıllarda Sağlık Bakanlığı asbest boruların kanserojen kaynaklı olduğunu tespit etti. Dünya Sağlık Örgütü, dünyada bu boruların içe suyu taşımasına yönelik kullanılmasını yasakladı. Biz boruları döşedikten 10 yıl sonra yani 2010 yılında da Türkiye’de de yasaklandı. Benden sonra gelen Belediye Başkanı arkadaşlarımız bunları duymadı ve önemsemedi ve şu anda o borular kullanılıyor. Kanserojen bileşenleri içeren borulardan sular evde çeşmemize kadar geliyor ve kullanıyoruz” diyerek, acı gerçekleri dile getirdi. 

 

“SESİMİ KİMSE DUYMADI”

Asbestli borularla ilgili Gazipaşa’da görev yapan belediye başkanlarını uyardığını dile getiren eski Belediye Başkanı Bekir Akyol, “Ben iki dönemdir şimdiki Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’ı, ondan önceki Belediye Başkanı Adil Çelik ile o dönemlerde görev yapan meclis üyelerini olmak üzere çoğuna bunu anlatmaya ve iletmeye çalıştım, ama kimse duymadı. Bizlere kanserli suyu içirtiyorlar. Bu borular benim zamanımda döşendi ama o zaman Dünya Sağlık Örgütü’nün böyle bir tespiti, böyle bir uygulaması yoktu. Başka geniş çaplı boru da yoktu o zamanlarda. Önceki dönem Belediye Başkanımız doktor, şu anki Belediye Başkanımız ise yüksek müfettiş, ancak bu kadar duyarsız olabileceklerini tahmin etmiyordum. Meclis üyesi bir arkadaş benden bu bilgileri alarak meclise bir önerge verdi ama gündeme bile almadılar. Gazipaşa’dan ASAT’a giden iki veya üç aylık para ile bu iş çözülür. Bu su boruları 180 bin nüfusa göre yapılmıştı. Biz o zamanlarda suyu ilçeye getirmemiş olsaydık vatandaşın hali perişan olacaktı” dedi.

HABERİN DEVAMI YARIN

Asbestli borular hariç, Gazipaşa’nın diğer sorunları hakkında da açıklamalarda bulunan Akyol, Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimlerde aday olacak isimlere seslenen Akyol, 6 şartı olduğunu, bu şartları yerine getirmeye söz veren adaya parti ayrımı yapmaksızın destek vereceğini dile getirdi. Akyol’un yaptığı açıklamalar ve şartları yarınki sayımızda olacak. >Geylani TOPALOĞLU


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27