"BİR CANLININ YAŞAM ALANINI YOK EDEREK GELİR ELDE EDİLEMEZ"

.

GÜNDEM 31.05.2024 10:37:00 0

BİYOLOG Mustafa Akkoca, deniz kabuğu ticareti yaparak deniz kaplumbağalarının korunacağını iddia etmenin bilimsel ve sosyal etiğe aykırı olduğunu söyleyerek; “Bir canlının yaşam alanını yok ederek gelir elde edip, başka bir canlıyı koruduğunu iddia etmek tutarsızlıktır” dedi.        
 

Biyolog Mustafa Akkoca, deniz kabuklarının toplanarak ticaretinin yapılmasına ve bu yolla da deniz kaplumbağalarının korunacağının iddia edilmesine tepki göstererek bu durumun bilimsel ve sosyal etiğe aykırı olduğunu vurguladı. “Bir canlının yaşam alanını yok ederek gelir elde edip, başka bir canlıyı koruduğunu iddia etmek tutarsızlıktır.” diyen Akkoca, deniz kabukları ve ekosistemin korunması hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. 


“DOĞADA HER CANLININ KENDİSİNİN, ARTIKLARININ VEYA CANSIZ BEDENİN BİR ROLÜ VARDIR”


Konu hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Biyolog Mustafa Akkoca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Ekosistemin korunabilmesi ve insanların sağlıklı bir çevrede yaşayabilmesi için, toplumda belirli kararları alabilecek konumda bulunan insanların mutlaka asgari düzeyde ekoloji eğitimine sahip olması gerekir. Temel ekoloji eğitimi olmayan insanlar doğayla ilgili bir şeyler yapmaya çalışırken çevreye zarar verebilirler. Ekosisteme en çok zarar veren ise, bilmediğini bilemeyecek kadar yetersiz olanların, bildiğini iddia ederek yaptıkları faaliyet sonucunda verdikleri zarardır. Yetersizliğinin farkına varacak kadar bile yeterliliği olmayan bu insanlar maalesef aldıkları kararlarla doğaya zarar veriyorlar. Doğada her canlının kendisinin, artıklarının veya cansız bedenin mutlaka bir rolü vardır. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak;  Belgesellerde hepimiz somon balıklarını görmüşüzdür. Bu balıklar tatlı suda yumurtadan çıkar sonra nehirlerden ilerleyerek denizlere ulaşırlar. Denizde üreme olgunluğuna ulaştıktan sonra da hangi nehirde, hangi noktada yumurtadan çıkmışsa oraya dönüp yumurtlar. Göç süresince beslenemez ve yumurtalarını bıraktıktan sonra ölür. 


Bir dönem bu ölü balıklar insanlar tarafından toplanıp evcil hayvan yemi ya da gübre yapımında kullanılmış. Sonra görülmüş ki denize dönen yavru sayısı çok azalmış, devamında ormanlar da kurumaya başlamış. Bu durum bilim insanları tarafından incelediğinde, ölü balıkların su içinde kalanlarının üzerinde çoğalan küçük böceklerin, yavru balıkların besinini oluşturduğu görülmüş. Yavru somonlar böylece denize kadar ulaşacak besini bulabiliyorlarmış. Yine nehir kıyılarına vuran balıklar yaban hayvanların besinin oluşturuyor, yaban hayvanları ormana dışkıladığında ağaçların da fosfor kaynağı oluyor. İnsanlar bunu öğrendikten sonra ölü somonların ekolojik dengedeki yerini kavrayıp somonları toplamayı bırakıyorlar.


“DENİZ KABUKLARININ DENİZSEL EKOSİSTEMDEKİ ROLÜ OLDUKÇA ÖNEMLİDİR”


İlçemizde birileri konuyla ilgili hiçbir akademik alt yapısı olmadan Caretta savunuculuğuna soyunup deyim yerindeyse ağaç keserek orman yangınlarıyla mücadele edeceğini iddia ediyor. Deniz kabuklarını yüklü miktarda toplayıp bunlardan yaptığı süs eşyalarını satarak elde ettiği gelirle Caretta’ları koruyacağını iddia ediyor. Neresinden baksanız tutarsızlık. Deniz kabuklarının denizsel ekosistemdeki rolü oldukça önemlidir ve çeşitli bilimsel çalışmalar, bu kabukların ekosisteme nasıl katkıda bulunduğunu detaylandırmaktadır. 


DENİZ KABUKLARININ EKOSİSTEMDEKİ ROLÜ


1.Besin Zinciri ve Habitat Sağlama: Deniz kabukları, birçok deniz canlısı için kritik habitat ve besin kaynağıdır. Kabuklar, küçük omurgasızlar ve mikroorganizmalar için yaşam alanı oluşturur. Bu küçük canlılar, daha büyük yırtıcılar için besin kaynağı olarak hizmet eder, böylece denizel besin zincirinin devamlılığını sağlarlar. Keşiş yengeci denilen bir eklem bacaklı türü (Clibanarius erythropus) deniz kabuklarının içinde yaşar, kabuğuna sığmayacak kadar büyüdüğünde daha büyük boş bir kabuk bulamazsa balıklara yem olur. Bunun gibi birçok canlı bu kabukları kullanarak yaşar. Kabuklar yok edilirse biyolojik çeşitlilik de azalır.
 

2.Biyolojik ve Kimyasal Döngüler: Deniz kabuklarının ayrışması, kalsiyum gibi önemli minerallerin serbest kalmasını sağlar. Bu mineraller, deniz suyunun kimyasal bileşimini dengeler ve bazı kabuklu deniz canlılarının yeni kabuklar oluşturması için gereklidir. Örneğin, mercanlar ve bazı plankton türleri, kalsiyum karbonata ihtiyaç duyar ve bu minerali kabuklardan temin ederler.
 

3.Plaj Ekosistemleri: Plaj kumlarına karışan deniz kabukları, kıyı şeridini erozyondan korur ve kıyı ekosistemlerini stabilize eder. Kabuklar, ayrıca, plajlardaki kumun fiziksel yapısını iyileştirir ve çeşitli küçük organizmaların yaşam alanı sağlar.


“DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE DENİZ KABUKLARININ TOPLANMASI YA SINIRLANDIRILMIŞ YA DA YASAKTIR”

Bu bilgiler ışığında, deniz kabuklarının ticari amaçlarla toplanması, bu kritik ekosistem hizmetlerini kesintiye uğratabilir. Bu durum, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve ekosistem dengesinin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenlerle de Dünyanın birçok yerinde deniz kabuklarının toplanması ya sınırlandırılmış ya da yasaktır. Sonuç olarak konu hakkında hiçbir bilimsel alt yapısı olmayan birinin deniz kabuğu ticareti yaparak deniz kaplumbağalarını koruyacağını iddia etmesi bilimsel etiğe de sosyal etiğe de aykırıdır.” >Aysel YILDIZ


  • BIST 100

    9975,61%2,06
  • DOLAR

    33,99% -0,19
  • EURO

    38,03% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2829,33% 0,96
  • Ç. ALTIN

    4600,73% 0,27