BİR BUÇUK YILDA YÜZDE 200 ZAM

.

GÜNDEM 31.07.2023 16:23:00 0
BİR BUÇUK YILDA YÜZDE 200 ZAM

Gazipaşa’da 2022 yılının ocak ayında 2 buçuk liradan satılan 210 gram ekmeğin fiyatı, aradan geçen zamanda 7 buçuk liraya yükseldi. Bir buçuk yılda, yüzde 200 zam ile vatandaşın boğazından geçen ekmek, fırıncılara göre maliyetin altında satılıyor. 

UN ve buğday fiyatlarının yanında elektrik, akaryakıt, doğalgaz, su, asgari ücret ve sigortayla birlikte dövizde yaşanan artışlar, ekmeğe zam olarak yansıdı. Son olarak haziran ayında 5 liradan 6 liraya çıkan 210 gram ekmek, Antalya Fırıncılar Odası’nın aldığı karara göre 7 buçuk liradan satılacak. Fiyat artışının henüz uygulamaya geçmediği ekmek fiyatları, 1 Ağustos’tan itibaren Antalya genelinde zamlı tarife ile satılacak. Fırıncılar, isteğine göre bugünden itibaren zamlı ekmek satışlarına başlayabilecek. 

EKMEK FİYATI OCAK 2022’DE 2 BUÇUK TL’YDİ 

Gazipaşa’da 2022 yılının ocak ayında 2 buçuk liradan satılan 210 gram ekmeğin fiyatı, geride bıraktığımız bir buçuk yıl içinde tam yüzde 200 zamlandı. Şubat 2022’de gelen zamla 3 TL’ye çıkan ekmek, Haziran 2022’de 4 TL’ye, Eylül 2022’de de 5 TL’ye yükselmişti. Son gelen zamla birlikte vatandaşın boğazından 7 buçuk liradan geçecek olan ekmek, fırıncılara göre maliyetin altında satılıyor. Ekmek fiyatlarının maliyeti zor kurtardığını söyleyen fırıncılar ekmeğin 10 TL’den satılmasını istiyor. 

TEDARİK, ÜRETİM, DAĞITIM FIRINCILARDA

Fırıncılar, ülkede yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiklerini söylüyor. Ekmek üretimi için gerekli olan tüm malzemeleri satın alarak tedarik ettiklerini belirten fırıncılar, üretim aşamasında birçok işçi çalıştırdıklarını, bu aşamada elektrik, su ve odun başta olmak üzere birçok gider kalemleri bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Üretilen ekmeklerin market ve bakkallara dağıtımını da gerçekleştiren fırıncılar, un, elektrik, su, odun ve akaryakıt gibi önemli giderlerin kendilerini zorladığını dile getiriyor. >Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: BUÇUK YILDA YÜZDE