Tarih: 20.12.2023 10:15

BİLGİÇ: “KORUNAN ALANLARDA PLANLAŞMA YANLIŞ”

Facebook Twitter Linked-in

Gazipaşa’da Selinus Sahili’nde inşa edilmek istenen 2 bin 508 yataklı 5 yıldızlı otel projesi için yürütülen ÇED sürecinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (İDK) 8 Ocak’ta yapılacağını dile getiren meclis üyesi Esin Bilgiç, Gazipaşa için son kararın o toplantıda verileceğini belirterek kıyıların korunması için yetkilileri duyarlı olmaya davet etti.


CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Gazipaşa Belediyesi Meclis Üyesi Esin Bilgiç, Gazipaşa’nın kıyı bölgelerinin yeterince korunmadığına dikkat çekerek, doğal mirası yok eden uygulamalara karşı çıktığını ifade etti. 


“İLK TOPLANTIYI 8 ŞUBAT’TA YAPTILAR”
Selinus Sahili Kızılin Bölgesi’nin barındırdığı kıyı ve denizel biyoçeşitlilik nedeniyle koruma altına alındığını dile getiren Bilgiç, Selinus Sahili’ne inşa edilmek istenen 2 bin 508 yataklı devasa otel projesi için 8 Şubat’ta Gazipaşa’da halkın da katılımıyla ÇED toplantısı yapıldığını belitti. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremin hemen ardından otel projesi için ÇED toplantısı yapılmasının ilçe halkının da tepkisine neden olduğunu dile getiren CHP’li meclis üyesi, “Büyük yıkıcı depremin üçüncü günü, dondurucu soğukta, enkaz altındaki canlarla atarken yürekler, Gazipaşa’da bir otel için, ÇED toplantısı yapıldı. Caretta caretta yuvalama kumsalı olan korunan alan vasfındaki sahilde 51 bin metrekarelik alan üzerinde yapılması planlanan kasaba büyüklüğündeki otel projesinin güncellenen ÇED raporunda, proje alanındaki muz ağaçlarının söküleceği, arı kovanlarının ise kaldırılacağı belirtiliyor. İmar planlarında otel ve günübirlik tesis alanı olarak ayrılan 3. derece doğal sit alanı statüsündeki sahil, Şubat 2022’de Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmişti.” İfadelerini kullandı.


SİT ALANINA 2 BİN 508 YATAK KAPASİTELİ DEVASA OTEL
Aynı zamanda Mimarlar Odası Gazipaşa İlçe Temsilciliğini yürüten Esin Bilgiç, açıklamasının devamında “Korunan alan vasıflı kıyıda 2 bin 508 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel inşa edilecek olması, koruma-kullanma dengesinin ‘kullanımdan’ yana bozulmasına yol açacağına işaret ediyor. Biz konaklama tesisleri yapılmasın demedik. Değişen dünyada, değişen turizm anlayışında, korunan alanlarda, yerel halkı yok sayan bu planlama yanlış dedik. Bunu şehir plancıları odası görüşüyle söyledik, bunu Mimarlar Odasıyla birlikte söyledik, bunu Antalya Barosuyla söyledik.” dedi.


“8 OCAK’TA SON KARAR VERİLECEK”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın otel sahibi ile toplantı yapacağını ifade eden Bilgiç, “2 bin 508 yataklı 5 yıldızlı otel projesi için yürütülen ÇED sürecinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu  (İDK) 8 Ocak’ta toplanacak. Bu ÇED raporuna son kararı vermeden önce bakanlık bünyesinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu bir değerlendirme toplantısı yapacak. Gazipaşa için son karar o toplantıda verilecek. Korunan alanlarda, sit alanları olan bir avuç kıyılarımızda bu daha yapılması düşünülen bir tane devasa otel. Personeliyle birlikte içinde yer aldığı mahalleden daha büyük. Sıra sıra, yanındakiler gelecek. Halkın günübirlik alanlarına el koyulmuş. ÇED raporunda sunulan vaziyet planında çok net görünüyor. Tüm kıyılardan araç yolları kaldırılmış. Ülke gündeminde bir gün doğal mirası yok eden uygulamalara karşı, kent suçları diye bir kavram mutlaka olacaktır. Tarih o zaman Gazipaşa’yı da yazacaktır. Her şey için geç olmadan yetkililer de elini taşın altına koysun” diyerek kıyıların korunması için yetkilileri duyarlı olmaya davet etti. >Vildan RENDE

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —