BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

.

GÜNDEM 27.06.2024 09:21:00 0
BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

SSK, Bağ-Kur emekli maaşı ve memur maaşı zamlarıyla ilgili konuşan CHP’li Oğuz, “Yoksulluk ve açlık sınırının altında maaş almaya mahkum edilen yurttaşlarımızın sırtına ağır vergiler yüklendi. Zamlar ve yüksek enflasyonun önüne geçilemedi, bıçak kemiğe dayandı” dedi. 


TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) önümüzdeki günlerde 6 aylık enflasyonu açıklayacak. TÜİK’in açıklayacağı verilere göre, SSK, Bağ-Kur emekli maaşı ve memur maaşı zammı netlik kazanacak. Tahminlere göre haziranda enflasyonun aylık yüzde 2,54 oranında artması bekleniyor. Haziran ayında enflasyon son anketteki beklenti doğrultusunda çıkarsa bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 25,86 olacak. Buna göre temmuz ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına enflasyona paralel yüzde 25,86 oranında zam yapılacak. Bu sonuçla emekli maaşları tahminen 12 bin 581 TL’ye yükselecek. Maaş zammı 2024 yılı enflasyon tahminine göre yapılırsa, emekli maaşı 13 bin 800 TL olacak. Düşük bir ihtimal de olsa emekli maaşı, asgari ücrete göre düzenlenirse emeklilerin maaşı 17 bin TL’ye yükselecek. En düşük memur maaşının ise 39 bin 544 TL olması bekleniyor. 


CHP’Lİ OĞUZ: MAAŞLAR KİRAYA GİDİYOR
Temmuz ayında uygulanacak emekli ve memur maaşı zamları hakkında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gazipaşa İlçe Başkanı Ecz. Fahri Oğuz, ortaya çıkan tablonun iç açıcı olmadığını dile getirdi. Asgari ücretlinin, emeklinin, memurun ve yurttaşların yüksek enflasyon altında ezildiğini dile getiren Oğuz, “Ülkemiz ekonomik olarak daha kötü noktalara sürükleniyor. Şuanda 10 bin TL’ye mahkum edilen emeklilerimiz için konuşulan rakam, 12 bin 581 TL olarak karşımıza çıkıyor. Elimize kağıt kalem alıp, hesap yapmamıza gerek yok. 10 bin, 15 bin ve üzerinde ev kirası ödemek zorunda bırakılan emeklilerimiz, memurlarımız, asgari ücretlilerimiz ve yurttaşlarımız var. Konuşulan maaşların tamamı ve tamamına yakını kiraya gidiyor. Hal böyleyken insanlara bu rakamlara nasıl geçinsinler?” dedi. 


“ÇALIŞMADAN GEÇİNMEK ZOR”
Yıllarca çalışarak emeklilik hakkı kazanan vatandaşların çalışmadan geçinemeyeceğini söyleyen CHP İlçe Başkanı Oğuz, “Türkiye; emeklilerin emekliliğini yaşayamadan çalışmak zorunda bırakıldığı bir ülke haline geldi. İnsanlar kazandıkları maaşları; kiraya ve elektrik, su, telefon ile diğer gider kalemlerine yetiremez hale geldi. Bu dönemde 10 bin lira üzerinde kira ödeyen emeklilerimizin çalışmadan geçinmesi zor” dedi. Ülkemizde yaşayan her bireyin hak ettiği maaşı alması gerektiğine dikkat çeken Oğuz, “Yoksulluk ve açlık sınırının altında maaş almaya mahkum edilen yurttaşlarımızın sırtına ağır vergiler yüklendi. Zamlar ve yüksek enflasyonun önüne geçilemedi, bıçak kemiğe dayandı. Ülkemizde yaşayan her bireyin hak ettiği ücreti alması, zamların ve fahiş fiyatların önüne geçilmesi için ekonomik reformların hayata geçilmesi, zorunluluk haline geldi. 20 yıldır ülkeyi yönetenlerin bunu başarabilmesi ise hayalden öte bir şey değil. Ancak; yarının iktidarı Cumhuriyet Halk Partisi, halkımızı refah seviyesine ulaştıracak ekonomik reformları hayata geçirmeye hazırdır” şeklinde konuştu. >Selçuk ÖZTÜRK


Anahtar Kelimeler: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI