BETON RAPORUNA DUR DENİLDİ

.

GÜNDEM 10.01.2024 08:40:00 0
BETON RAPORUNA DUR DENİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Selinus Sahili’ni beton bloklarıyla donatmak isteyen Yeşilyurt İnşaat Sahibi Adil Üstündağ’ın ‘The Green Park Gazipaşa Otel’ projesinin ÇED raporunu durdurdu. Rapordaki eksiklerin giderilmesi için Üstündağ ve ekibine süre veren Bakanlık temsilcileri, ÇED raporundaki eksiklerin giderilmesini istedi.  
 

ADİL Üstündağ’ın sahibi olduğu Yeşilyurt İnşaat tarafından Gazipaşa’nın Selinus Sahili’ne yapılması planlanan ‘The Green Park Gazipaşa Otel’ projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun görüşüldüğü İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı Ankara’da yapıldı. Toplantıda, ÇED raporunda eksikliklerin bulunduğu kanaatine varan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, ÇED sürecini durdurdu. Otel yatırımı yapacak firmaya süre veren Bakanlık temsilcileri, ÇED raporundaki eksiklerin giderilmesini istedi. 
 

TOPLANTIDA GAZİPAŞA’YI SAVUNDUK
Yaşanan gelişmenin ardından Gazipaşa Hepimizin Platformu tarafından yapılan açıklamada; süreçle ilgili Gazipaşa halkına bilgi verildi. Platform’dan yapılan açıklamada, “Bizler Gazipaşa halkı adına oradaydık. Söz konusu alanın özgünlüğünü, alanın korunun alan olduğunu, otelin yapılacağı alanın 3.derece doğal sit alanı olduğunu toplantıda dile getirdik. Yine otel yapılacak alanın çok yakınında 1.derece arkeolojik sit alanı olan Selinus Kalesi var. Yine otel alanın 10 metre arkasında orman alanı. Bu ÇED raporunda da yazıyor. Yapılmak istenen otelin hemen arkası Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1.derece doğal sit alanı olarak ilan edildi. Bu korunan alanlarda bir plan olmalı, doğaya ve çevreye uygun yapılar yer almalı… Bizler toplantıda bu konulara değindik” ifadeleri kullanıldı. 
 

“RAPORDA BİRÇOK YANLIŞLIK VAR”
ÇED raporunda birçok konuda eksiklik olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yanlışlıklarla dolu bir rapordu. Raporda birçok konuda eksiklikler vardı. Sonuç olarak bu doğal güzellikleri bozmadan, bir yapılaşma olması gerektiğini vurguladık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri otel temsilcilerinden bir takım eksiklikler ve yanlışlıklar olan raporun düzeltilmesini istediler. Bu eksiklikler tamamlanıncaya kadar ÇED sürecini durdurdular. Şimdi bu eksiklikleri gidermek için çalışma yapacaklar.
 

ÇELİŞKİLERLE DOLU BİR RAPORDU
Bizim kıyılarımızda foklar var. Bu da doğamızın ne kadar güzel ve temiz olduğunu gösteriyor. Akdeniz Fokları sadece bizim bölgemizde ve Yunanistan kıyılarında yaşamlarını sürdürüyor. Bunları yok saymak, 800 sayfalık ÇED raporunda bunlara hiç değinilmemesi bizim için çok düşündürücü. 800 sayfalık ÇED raporunda Akdeniz Foklarına sadece 2 yerde değinilmiş. Bir bölümde otel yapılacak alan fokların yaşam alanında diyor, diğer bölümde ise yaşam alanında değil diyor. Yanlışlıklarla, eksikliklerle ve çelişkilerle dolu bir rapordu. Bakanlık yetkilileri tüm bu çelişkilerin giderilmesini istedi. 
 

UĞUR MUMCU CADDESİ’Nİ BEKLEYEN TRAFİK YOĞUNLUĞU
Otel inşaatı 3 yıl sürecek. 3 yıl sonunda buraya devasa bir beton kütle inşa edilecek. 3 yıl boyunca Uğur Mumcu Caddesi’ni (Denizyolu’nu) kullanacaklar. 3 yıl boyunca iş makineleri ve kamyonlar vızır vızır bu yolda cirit atacak. Denizyolu olarak bildiğimiz Uğur Mumcu Caddesi bu yoğunluğu kaldıracak mı? Uğur Mumcu Caddesi’nin altyapısı bu yoğunluğu kaldıracak mı? ÇED raporunda kaldıracak diyor. Hali hazırda ilçemizde otopark ve trafik sorunu varken, bu durum o yolun yoğunluğunu arttıracak. Güzergah üzerinde 2 ilkokulun kapısı Uğur Mumcu Caddesi’ne açılıyor. KYK Yurdu’nun kapısı Uğur Mumcu Caddesi’ne açılıyor. Yine ilçemizin iki tane lisesi bu güzergahta buluyor. Gazipaşa Belediyesi, bu ÇED raporun olumlu görüş bildirmiş… Şaşırmadık ama üzüldük.” >Geylani TOPALOĞLU


Anahtar Kelimeler: BETON RAPORUNA DENİLDİ