Tarih: 09.12.2022 16:35

BELEDİYEYE ÖNEMLİ TALEP

Facebook Twitter Linked-in

 

 Meclis toplantılarında alınan kararların; 09.10.2005 tarihli ve 25961 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğince “Meclis kararlarının yürürlüğe girmesi” başlıklı 18’inci maddesine göre halka duyurulması gerektiğini söyleyen Topçu, Ancak Gazipaşa Belediyesi Web sitesinde ne belediye meclis kararları ne de imar komisyonu ile plan ve bütçe komisyonu raporları yayınlanmamaktadır” dedi. 

Topçu, “Sunulan kamusal hizmetlerde yönetimin, vatandaşlara yapmış olduğu faaliyetler konusunda bilgi vermesi, onların bilgi ve belgelere erişimlerinin sağlanması, sunulacak hizmetlerin vatandaşın denetimine açılması şeffaflığın temel unsurlarını oluşturmaktadır. Halkın mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılayan belediyeler, halka en yakın hizmet birimleridir. Belediyelerin sunmuş olduğu hizmetlerin muhatabı doğrudan halktır. Bu nedenle şeffaflık kavramı belediyelerde ayrı bir önem arz etmektedir. Belediyelerin yapmış oldukları hizmetlerin ne şekilde yapıldığı, harcamalarını hangi alanlarda yapıldığının ortaya çıkarılması, hukuk dışı uygulamaların engellenmesi ve halkın, yönetimin aldığı kararlara katılması konusunda şeffaflık kavramına ihtiyaç duyulmaktadır. Demokratik, katılımcı ve hesap verilebilir bir belediyeden bahsedebilmek için şeffaflık olgusunun tam anlamıyla uygulanması gerekir” ifadelerini kullandı. 

“WEB SİTESİNDE YAYINLANMASINI TALEP EDİYORUM”

Avukat Baki Topçu, açıklamasını şu sözlerle tamamladı. Belediye meclisi toplantılarının açık olduğu, meclis gündemi ve toplantı kararlarının halka duyurulmasının yasal zorunluluk olduğu, aynı şekilde ihtisas komisyonu raporlarının da halka duyurulmasının yasal bir zorunluluk olduğu bilinmektedir. Bununla beraber belediye encümeni gündemi ve kararları için kanunda bu şekilde bir düzenlemeye yer verilmediği, diğer taraftan kanunda encümen kararlarının gizli olduğuna dair de bir hükme yer verilmediği, bu bakımdan kamu yararı ve yönetimde şeffaflık ilkesi gereği encümen kararlarının da uygun araçlarla halka duyurulmasında sakınca yoktur.  Bu bakımdan kamu yararı ve yönetimde şeffaflık ilkesi gereği encümen kararlarının da Gazipaşa Belediyesi resmi web sitesinde yayınlanmasını talep ediyorum. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —