BATİK BOYAMA KURSU'NA YOĞUN İLGİ

GAZİPAŞA Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından verilen Batik Boyama Kursu, kursiyerler tarafından yoğun ilgi görüyor.

GÜNDEM 28.12.2023 11:32:00 0
BATİK BOYAMA KURSU

Gazipaşa Halk Eğitim Merkezi (HEM) ilçe halkının talep ve isteğine göre kurs açmaya ve kursiyerler için verimli bir kurs ortamı oluşturmaya devam ediyor. Gazipaşa HEM tarafından 2023-2024 eğitim öğretim döneminde açılan Batik Boyama Kursu yoğun ilgi gördü. Batik Boyama Kursu’nda eğitim alan kursiyerler, üzerine desenler çizilerek renkli görüntüler oluşturdukları kumaşları rannır, çanta, masa örtüsü ve dekoratif yastık olarak son hallerini vererek el emeği göz nuru ürünler ortaya çıkarıyor. 


BATİK BOYAMA NEDİR VE NASIL YAPILIR?
Batik, Endonezya çıkışlı bir kumaş boyama tekniğidir. Batik boyama yapmak için ihtiyaç olanlar; ip veya lastik, kumaş boyası, tişört ve deterjan. Püf noktası düz renk ve pamuklu kumaştan parçaları tercih etmek. Batik boyama tekniği için en uygun kumaşlar desensiz kumaşlardır. Masanın üstüne seçilen kumaş serilir ve dürüm sarar gibi sarılır. Oluşturmak istenilen çizgi sayısına göre, kumaş aralıklı olarak lastikle veya iple bağlanılır. Kumaş boyalarının ambalajındaki boya ve su oranını ayarlanır. Canlı ve parlak renkler elde etmek istenilirse suyu az tutup paketteki boyanın büyük kısmı kullanılmalıdır. Batırarak boyamak için, kumaşın farklı yerlerini boya kâselerine batırılır. Daha sonra kurutma işlemine geçilir. Kumaş, naylon bir torbaya koyulur ya da streç filmle sarılır. 6-8 saat arası bekletilir. Boyanın fazlasını akıtmak için kumaşı musluğun altında soğuk suyla yıkanır. Daha sonra kumaş çamaşır makinesinde tek başına soğuk suyla yıkanılarak işlem tamamlanır. >Aysel YILDIZ


Anahtar Kelimeler: BATİK BOYAMA KURSU' YOĞUN