'BASİT BİR ISIRIK' DEYİP GEÇMEYİN

.

İLÇE Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 25 Nisan “Dünya Sıtma Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada sıtmanın etkin bir tedavisi olsa da, gecikilmesi halinde ölümcül sonuçlar doğurabileceğinin altını çizerek, sıtmanın yaygın görüldüğü yerlere seyahat edilmeden önce koruyucu ilaçlarla önlem alınması gerektiğini ifade etti.
 

Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Dünya Sıtma Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu. İlk olarak sıtmanın tanımını yapan Çelik, “Sıtma, anofel cinsinden dişi sivrisinekler tarafından insana aktarılan, Plasmodium cinsi kan parazitleri tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır. Anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla insana bulaşan beş ayrı kan paraziti bulunmaktadır. Sivrisinekler tarafından vücuda giren parazitler, öncelikle kırmızı kan hücrelerini enfekte eder’ şeklinde konuştu.
Sıtmanın, enfekte dişi anofel sivrisineklerinin ısırıkları yoluyla insanlara bulaştığını dile getiren Çelik, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2007 yılında sıtma hastalığının kontrol altına alınması için küresel bir çerçeve belirlenmiş ve 25 Nisan Dünya Sıtma Günü olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda her yıl sıtmanın önlenmesi ve kontrolü için; toplumun hastalık ile ilgili bilgilendirilmesini sağlamak ve sürekli yatırım için sürdürülebilir siyasi kararlılık ihtiyacını vurgulamak amacıyla dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.” dedi.


“ÖLÜM İLE SONUÇLANABİLİR”
Sıtmanın ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğunu ifade eden Çelik, “Sıtma, aslında önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak, düşük ve orta gelirli ülkelerde özellikle Sahra altı Afrika’da ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Tüm sıtma vakalarının ve buna bağlı ölümlerin tahminen %95’i Afrika’da görülmektedir. Sıtma gribe benzer belirtilere yol açan ateşli, akut bir hastalıktır. Belirtiler, hastalık taşıyan sivrisinek ısırığından 7 ila 15 gün sonra ortaya çıkmakla beraber bulguların daha uzun sürede ortaya çıkması da mümkündür. İlk belirtileri ateş, baş ağrısı, üşüme ve kusmadır. Hastalığın, sıtma olarak tanımlanabilmesi zor olabilir. Özellikle P.falciparum türü sıtma 24 saat içinde tedavi edilmezse, hastalığın şiddetlenmesine ve hatta ölüme neden olabilir. Sıtmanın erken teşhis edilmesi ve tedavisi ölümlerin önüne geçer” diye konuştu. 


“BAZI HASTALARDA DAHA AĞIR HİSSEDİLİR”
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, bazı hastalarda sıtmanın daha ağır seyredebileceğini belirterek şöyle devam etti: “Bebekler ve 5 yaş altındaki çocuklar, hamile kadınlar ve HIV/AIDS’li hastalar özellikle risk altındadır. Risk altındaki diğer gruplar ise, Burkina Faso, Kamerun, Gana ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi sıtmanın sık görüldüğü Afrika ülkelerine, iş veya gezme amaçlı gidenler ve koruyucu tedavi almayan kişilerdir. Dünya Sağlık Örgütü sıtmanın yaygın olduğu bölgelere seyahat etmeden önce koruyucu ilaç tedavisi alınmasını, bu bölgelerde uyurken cibinlik ve akşam karanlığından sonra sivrisinek kovucu kullanılmasını, kol ve bacakları örtecek şekilde uzun koruyucu kıyafetler giyilmesi ve pencerelere sineklik takılmasını öneriyoruz.” >Vildan RENDE



Anahtar Kelimeler: 'BASİT ISIRIK' DEYİP GEÇMEYİN