ATEŞ SAVAŞÇILARI’NIN MAAŞ MÜCADELESİ

ATEŞ SAVAŞÇILARI’NIN MAAŞ MÜCADELESİ

Gazipaşa Orman İşletme Müdürlüğünün açtığı ihale sonucunda taşeron bir firma bünyesinde sezonluk orman işçisi olarak istihdam edilen “Ateş Savaşçıları”, taşeron firmadan alacaklarını alamadıklarını iddia ediyorlar.

GAZİPAŞA’DA yangın döneminde canla başla ormanları korumak için mücadele eden “Ateş Savaşçıları’nın” maaşları, iddiaya göre taşeron firma tarafından ödenmedi. Alacaklarını almakta zorlandıklarını dile getiren işçiler, kuruma ve müteahhide dava açacak. Konuyla ilgili haber merkezimize ihbarda bulunan sezonluk işçiler, müteahhidin maaşlarını zamanında yatırmadığını ve yatan maaşların eksik yattığını ileri sürdüler. Sezonun bittiği 10 Kasım tarihinde yatması gereken maaşlarını da alamadıklarını iddia eden işçiler, yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandılar: “Bu tür bahanelerle bizi 1 hafta kadar oyaladılar. Sonra bizim diretmemizle kurum müteahhide 205 bin TL para yatırdı. Bu paranın içinde bütün ekip arkadaşlarımızın parası var. Kurum, “Para müteahhidin hesabına geçti, size yollasın” dedi. Ancak müteahhit, “Para benim hesabımda değil” diyerek birkaç gün bizi oyaladı. Biz işin içine farklı kişileri sokarak olayı çözdük. Para müteahhidin hesabına geçmiş ama güya müteahhidin bundan haberi yokmuş.”

“MALZEMELERİN PARASINI BİZDEN KESECEĞİNİ SÖYLEDİ”

İşçilerden alınan bilgiye göre, müteahhit kurum tarafından yatırılan parayı işçilere ödemediği ileri sürüldü. Müteahhidin çeşitli bahaneler üreterek paralarını vermediğini söyleyen sezonluk yangın işçilerinden biri, “Müteahhit, iş yerinde yangında kullandığımız sarf malzemeleri bizden geri istedi. Eğer kullandığımız atıl vaziyetteki malzemeleri geri vermezsek müteahhit hepsinin parasını bizden keseceğini söyledi. Bizde bunun üzerine orman işletmeden yardım istedik. Müteahhit bizim paramızı vermiyor, paramızı kesecek diye söylediğimiz zaman; “O konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok” yanıtını aldık ve bizi saf dışı bıraktılar. Bizde müteahhide baskılara devam ettik ve paramızın bir kısmını anca alabildik. Bu aşamada da müteahhitten parayı alırken bir sürü hakaret içerikli söylemlerle karşılaştık. Sonra bizde kullandığımız malzemeleri toparladık ve işletme müdürüyle görüştük. Müteahhitle görüştük paranızın kalan kısmını pazartesi günü alacağımızı söylediler. Bizde bu gün bütün malzemeleri orman işletmeye götürüp bıraktık ve paramızın gelmesini bekledik. Ama hiçbir şekilde yine ödememiz yapılmadı” dedi. 

“KURUMA VE MÜTEAHHİDE DAVA AÇACAĞIZ”

“Ne işletme müdürü ödememizi yaptırdı, ne de müteahhit sözünde durdu” diyerek açıklamasını sürdüren işçi, “İşletmeden 25 bin TL alacağı kalmış, “O parayı almadan size paraları vermeyeceğim” dedi. Kurumla görüştüğümüz zamanda 25 bin TL alacağı olduğunu ama ne hikmetse Ankara’dan emir geldiğini kurumun ikinci bir emre kadar hiç bir yere ödeme yapmayacağını söylediler. Biz şuan Gazipaşa’nın gençleri olarak canla başla yangınlarda mücadele verdiğimiz, anlımızın teriyle çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını kazandığımız parayı bize vermiyorlar. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Gerekli tüm mecralara başvuracağız. Kuruma ve müteahhide dava açacağız” ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: SAVAŞÇILARI’ MÜCADELESİ