ASBESTE MAHKÛMUZ!

ASBESTE MAHKÛMUZ!

.

Gazipaşa’da ana su deposundan taşınarak şehir merkezine gelen ve vatandaşların musluğundan akan içme suyu, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kanserojen olduğu için yasaklanan asbestli borularla taşınıyor. Yıllardır bu borulara mahkum edilen ve sağlığıyla oynanan ilçe halkı, boruların acil şekilde değiştirilmesini bekliyor. 


GAZİPAŞA’DA vatandaşların kullandığı içme suyuyla ilgili ciddi bir sorun var. 2000’li yılların başında ilçe halkının içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla büyük bir yatırım yapılmış, Sugözü’nden gelen su, Beyobası Mahallesi’ne inşa edilen depoda toplanarak Gazipaşalı vatandaşların evlerine verilmişti. O dönemde yapılan ve depodan ilçeye su dağıtılması için döşenen 1’i 500’lük, 1’i 400’lük diğeri ise 350’lik olan 3 adet toplamda 4 buçuk kilometre uzunluğundaki su borularının, 2010 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kanserojen olduğu için yasaklanan asbestli borular olduğunu ortaya çıkarmıştık. 
 

İLÇE HALKI ÇALIŞMA BEKLİYOR
Gazipaşalıların sağlığını yakından ilgilendiren konunun çözümüyle ilgili geride bıraktığımız süreçte ciddi bir çalışma yapılmadı. Asbestli boruların kanseri tetiklediği herkes tarafından bilinirken, bu nedenle asbestli borular, dünya üzerinde birçok noktada yasaklandı. Ancak ülkemizde ve dünyada yaşanan değişimler, yöneticilerimizi harekete geçirmeye yetmedi. Yıllardır asbestli borularla taşınan suya mahkum olan ve sağlığıyla oynanan ilçe halkı, boruların acil şekilde değiştirilmesi gerektiğini savunuyor. Büyükşehir ve ilçe belediyesinin, insan sağlığını yakından ilgilendiren bu özel durumla ilgili en kısa zamanda çalışma başlatması gerekiyor.
 

2010 YILINDA YASAKLANDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan “Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik” kapsamında Türkiye’de 2010 yılından itibaren asbest liflerinin ve bu lifleri içeren karışımların, eşyaların imalatı, piyasaya arzı ve kullanımı yasaklandı. 
 

JMO: ASBESTİN KANSER YAPTIĞI KESİNLİKLE BİLİNMEKTEDİR
Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından paylaşılan bilgide ise şu ifadeler kullanıldı: “Su borularında asbest lifleri portlant çimentosunda bağlayıcı madde olarak bulunur. Üniversitede yapmış olduğumuz çalışmalarda su borularındaki asbest liflerinin kolaylıkla suya geçtiğini tespit etmiş bulunmaktayız. Vücuda solunum yolu ile giren asbestin kanser yaptığı kesinlikle bilinmektedir. >Selçuk ÖZTÜRK



Anahtar Kelimeler: ASBESTE MAHKÛMUZ!