Tarih: 17.04.2019 06:34

SUR’A GAZİPAŞA ELİ DEĞECEK

Facebook Twitter Linked-in

DİYARBAKIR’IN Sur ilçesi ile Gazipaşa arasında kardeşlik protokolü kapsamında yürütülen 'Gelin Kardeş Olalım' projesinde ilk buluşma gerçekleşti. Tarımsal teknik ve bilgi almak için Gazipaşa’ya gelen 22 kişilik heyet, Gazipaşa’da temaslarına başladı. Dün Gazipaşa Kaymakamı Ali Sakar’ı ziyaret eden Sur Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mahmut Akbaş önderliğindeki heyet, Gazipaşa hakkında Kaymakam Sakar’dan aldı. Saat 14.00’da gerçekleştirilen ziyarete; Gazipaşa Tarım ve Orman İlçe Müdürü Nazan Durak Özçelik, Sur Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mahmut Akbaş, Sur Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Mehmet Tevfik Fidan ve Surlu üreticiler katıldı. Yapılan ziyarette, Sur’da yapılmak istenen tarımsal faaliyetler hakkında bilgi veren Sur Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mahmut Akbaş, Gazipaşa’nın tarımdaki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi.

 

“GÖRMEDİĞİNİZ MEYVELERİ BURADA GÖRECEKSİNİZ”

 

Sur’dan gelen heyete Gazipaşa hakkında bilgi veren Kaymakam Sakar, Gazipaşa’da yetişen tropikal ürünlerin kendisini dahi şaşırttığını söyledi. Sakar, “Gazipaşa’nın tropikal meyve üretimine uygun çok güzel bir doğası var. Ben burada ilk göreve başladığımda çok fazla tropikal meyveyle karşılaştığım zaman çok şaşırmıştım. Ben Elazığ doğumluyum. Sizler Diyarbakır’dan geldiniz. Gazipaşa’ya ilk geldiğim zaman hiç görmediğim meyvelerle karşılaştım. Sizlerle yanı bölgenin insanıyım. Sizlerde daha önce hiç görmediğiniz meyveleri burada göreceksiniz” dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ TARIM MERKEZİ”

 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tarımsal faaliyetlerin gelişmesi için köklü atılımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Gazipaşa Kaymakamı Ali Sakar, 'Gelin Kardeş Olalım' projesin Sur için faydalı olacağına dikkat çekti. Gazipaşa’nın önemli bir tarım merkezi olduğunu belirten Sakar, “Aslında bu projenin asıl amacı şudur. Gazipaşa’daki tarımsal teknik bilgileri Diyarbakır Sur’da uygulamak. Antalya ili Türkiye’nin ön önemli tarım merkezlerinden biri. Gazipaşa’da yapılan seracılık faaliyetleri hakkında zaten buraya gelmeden önce bilgi edinmişsinizdir. Bu projede önemli olan, Gazipaşa’da uygulanan tarımsal teknik bilgileri olanaklar dahilinde Sur’a taşıyabilmek” diye konuştu.

 

“DOĞU’DA KÖKLÜ BİR HAMLEYE İHTİYAÇ VAR”

 

Doğu bölgelerinde tarımsal bir hamleye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Kaymakam Ali Sakar, “Gazipaşa’da uygulanan tarımsal teknikleri bir iki gün içinde görüp Sur’da uygulamak pek mümkün değil. Bu iş zaman istiyor fakat bu projenin tarımsal anlamda Sur’a katkı sağlayacağını düşünüyorum. Doğu’da köklü bir hamleye ihtiyaç var. Orayı çekip çevirecek, döndürecek bir atılıma ihtiyaç var. O bölgeler  hem iklimsel olarak tarıma imkan sağlamamış hem de ekonomik olarak geride kalmış. Ama gayret önemli. Gayret olduktan sonra başarı gelir. Yeter ki o teknikler öğrenilsin. Yapılan çalışmalar sonucunda Sur’da hedeflenen tarımsal faaliyetler gerçekleşir” ifadelerini kullandı.

 

“GAZİPAŞA MUZU DAHA ÖN PLANDA”

 

Gazipaşa’da; Doğu’da görmediğiniz şartlarda iklim özellikleri var. Bunun yanında üretilen ürünler çok kaliteli. Gazipaşa’da güçlü ve verimli topraklar var. Antalya bir yandan da turizmin başkenti.  Turizmden çok önemli ölçüde para kazanma fırsatı var ama tarım olmazsa Türkiye’de birçok şey durur. Aslında Antalya hem turizmin hem de tarımın başkenti. Gazipaşa ayrıca muzun cenneti. Aslında Anamur derler ama biz ona karşı çıkıyoruz. Gazipaşa muzu daha ön planda. Muzun yanında diğer tropikal meyveleri de yakından göreceksiniz. Ben bu projenin yararlı olacağına inanıyorum. İnşallah proje hem Gazipaşa’ya hem Sur’a hem de ülkemize hayırlı olur” değerlendirmesinde bulundu.

 

“GAZİPAŞA’NIN TECRÜBESİNDEN YARARLANMAK İÇİN BURADAYIZ”

 

Diyarbakır Sur’da örtüaltı üretime öncelik vermek istediklerini dile getiren Sur Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mahmut Akbaş, Gazipaşa’nın Sur’a göre hem ekonomik hem de doğa koşulları bakımından daha avantajlı olduğunu ifade etti. Örtüaltı üretimi geliştirip seracılığa doğru geçiş yamak istediklerini vurgulayan Akbaş, “Sur’da bu konuyla ilgili uyguladığımız projeler var. Ayrıca tek çatı altında 25 dönüme yakın seracılık yapan üreticilerimiz var. Ama bu konuda çok tecrübeli miyiz? Elbette tecrübeli değiliz. Sur, Gazipaşa kadar hem avantajlı değil hem de tecrübeli değil. Zaten bizim burada olma nedenimiz Gazipaşa’nın üretim alanındaki tecrübelerinden yararlanmak. Bizler buradan alacağımız tarımsal teknik ver bilgilerle Sur’da yapılan tarımsal faaliyetleri ileri taşımak istiyoruz. Biz artık Diyarbakır’ın sadece karpuzla anılmasını değil, Gazipaşa gibi bir çok ürünle anılmasını, zengin ve çeşitli tarım ürünleriyle ön plana çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Sur’da yapılan örtüaltı üretiminin ticaret ve ihracat amaçlı yapılmadığına dikkat çeken Akbaş, üretilen ürünlerin şehir içinde tüketildiğine dikkat çekti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —