ESNAF KREDİYE SARILDI

Ekonomik sıkıntılarla mücadele eden Gazipaşa esnafı, 2019 yılında Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinin yolunu tuttu. Bu yılın ilk 3 ayında 263 esnaf 28 milyon TL kredi kullandı.

GÜNDEM 15.04.2019 06:42:37 0
ESNAF KREDİYE SARILDI

GAZİPAŞA Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinden 3 ayda kullanılan kredi miktarı esnafın ne kadar zor durumda olduğunu gözler önünde serdi. Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nden kredi kullanan kişi sayısı da kullanılan kredi miktarı da geçen yılın ilk 3 ayına göre artış gösterdi. Gazipaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi tarafından 2019 yılının 1 Ocak-31 Mart tarihlerini kapsayan dönemde, 263 esnaf 28 milyon TL kredi kullandı. Geçen yılın aynı döneminde ise esnaf 13 milyon TL kredi kullanmıştı.

 

27 MİLYON GELDİ

 

Gazipaşa esnafının kredi ile ayakta durduğunu belirten Başkan Şahin, “Esnaf ve Kefalet kredileriyle 2018’in Ağustos ayından Aralık ayı sonuna kadar genel müdürlükten gelen toplam para plasman 1 milyon liraydı. Bu arada vermiş olduğumuz kredileri önceden bizim elimizde bulunan plasmanlardan verdik. Kooperatifte aylık dönen 1,5 milyonluk bir plasman vardı. Biz bunu döndürerek esnaflarımıza kredi verdik. 2019'un Ocak'ın ilk 10 gününde 10 milyonluk plasman desteği aldık. Sonrasında bir 10 milyon ve 7 milyon daha plasman aldık. Toplamda 2019 yılının ilk 3 ayında 27 milyonluk plasman verildi. Şuanda kooperatifimizin toplam plasmanı 95 milyon 500 bin lira. Önce para olmadığını söylüyorduk, plasmanlar açılınca esnafta kredi için geldi. Aşağı yukarı 27 milyon parayı esnafa dağıttık. Hem Gazipaşa’ya da sıcak para girmiş oldu, hem de esnafı rahatlattık. Hala da elimizde 95 milyon 500 bin lira plasmandan 5-6 milyon civarında boşta paramız var. Aylık dönüşümüzde yaklaşık 3 milyon civarında” dedi.

 

“ESNAF SIKINTIDA”

 

Banka gibi çalıştıklarını ifade eden Başkan Şahin, “Geçen sene parayı az vermemizin sebebi plasman, para yokluğundan kaynaklıydı. Aşağı yukarı yaklaşık 3 aydır 27 milyonu dağıttık. Esnafımızı rahatlattık ama bütün esnaf borçlu şuanda. Biz şimdi neredeyse bir banka gibi çalışıyoruz. Ufacık Gazipaşa’da 95 milyon 500 bin lira esnafın üzerinde dönüyor. Geri ödeniyor, geri alınıyor. Yukardan plasman gelir mi bu saatten sonra orasına bir şey diyemiyorum. Ama şuana kadar gelen elimizde bulunan toplam plasman 95 milyon 500 bin lira, bu parayı da döndürüyoruz. Hemen hemen kredi almayan esnaf kalmadı. Bin 200 esnaf kredi aldı, rahatladı ama ne kadar rahatladı. Şuanda esnaf yine sıkıntıda. Biz burada günlük dönüşlerle uğraşıyoruz. Hemen hemen 100 kişiden 70’i ödüyor, 30’u da geciktirerek ödüyor. Bizim takip oranımızda düşük. Türkiye genelinde biz birinci dereceyiz. Bizim esnafımızda duyarlı. Aksaklıklar olabiliyor, ama ödeniyor” şeklinde konuştu.